Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
17 Haziran 2009 Çarşamba - 06:25

ÖTV ve KDV indirimi KİME YARADI

Otomobil fiyatları yüzde 7.7 artacak. İşte ayrıntılar..

ÖTV ve KDV indirimi KİME YARADI

Hükümet iç piyasayı canlandırmak ve stokları eritmek amacıyla başlattığı vergi indirimlerine 30 Eylül'e kadar devam edecek. Otomobilde daha önce yüzde 18'e çekilen ÖTV yeni uygulama ile yüzde 27'ye, hafif ticari araçta ise yüzde 1 olan oran yüzde 3'e yükseldi. Böylece otomobil fiyatları yüzde 7.7 artacak. Yapılan bu düzenlemenin maliyeti ise 600-700 milyon lira olarak hesap ediliyor.

Hükümet, bazı sektörlerde krizin etkilerini azaltmak için üç aylığına uygulamaya koyduğu Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) indirimlerini 30 Eylül'e kadar uzattı. Yeni düzenleme ile otomotivden beyez eşyaya kadar pekçok sektör için yeni oranlar belirlenirken, bu işin maliyetinin 600-700 milyon lirayı bulabileceği tahmin ediliyor. Yeni düzenlemeyle, 1.6 litre ve altındaki araçların ÖTV oranları yüzde 18'den yüzde 27'e çıkartılırken, hafif ticari araçta ise yüzde 1 olan ÖTV oranı yüzde 3'e yükseldi. Yeni ÖTV oranları otomotiv sektörünü genel olarak memnun etmedi.

İndirim yarı yarıya azaldı
ÖTV oranının yüzde 18'den 27'ye çıkmasıyla fiyatlar yüzde 7.7 artacak. Böylece 15 Mart'ta otomobil fiyatlarındaki yüzde 14'lük indirim yarı yarıya azılmış oldu. Yeni ÖTV oranlarıyla hafif ticari araç ve kamyonetlerdeki fiyat artışı ise yüzde 2 civarında olacak. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı ve Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, artırılan yeni ÖTV oranlarıyla yeni bir 3 aylık dönem başladığını belirterek, ÖTV oranlarının yükselmesinin geçen dönem kadar cazip şartları beraberinde getirmeyeceğini söyledi. 30 Eylül'e kadar sürecek olan bu dönemde, 1600 cc altı binek araçlarda yüzde 18'e düşmüş olan ÖTV'nin 9 puan arttığını vurgulayan Aybar, şöyle konuştu: "Şimdi bu yeni dönemi en iyi şekilde yönetmemiz gerekiyor. Yaz döneminin kendine has durgunluğunun yanısıra ÖTV oranlarının yükselmesinin geçen dönem kadar cazip şartları yaşatmayacak olsa da yine de sektöre bir miktar avantaj sağlayacağını düşünüyorum."

Satışlar yüzde 33 arttı
16 Mart 2009'da başlayan ve 3 ay süren ÖTV indiriminin sektöre ve ekonomiye ciddi bir katkısı olduğunu hatırlatan Aybar, şu değerlendirmeyi yaptı: "23 Ocak'ta sektörde 151 bin stok vardı. ÖTV indiriminin ardından bu eritilerek otomotiv sanayiinde çarklar döndü. Sektöre verilen bu destek sayesinde, ÖTV indiriminin yapıldığı bu 3 aylık dönemde, 1 Haziran 2009'a kadar, geçen yılın aynı dönemine göre satışlarda yüzde 33'lük artış gerçekleşti. Hafif ticari araçların satışında ise daralma oranı yüzde 2'ye geriledi. Bunların yanısıra ÖTV indirimi kamu maliyesine de yaradı, ek vergi geliri elde edildi. Şimdi sürenin sonuna geldik, uygulamanın uzatılmış olması şartlar aynı olmasa da önemli bir gelişme."

ÖTV ve KDV indirimi hangi sektörde neydi, ne oldu
OTOMOBİL: 1600 cc altındaki otomobillerde yüzde 37 olan ÖTV oranı, 15 Haziran'a kadar yüzde 18 olarak uygulandı. Bu oran 16 Haziran'dan 30 Eylül'e kadar yüzde 27 olacak.

LÜKS ARAÇ: 1.600 CC ve üzerindeki otomobillerde oran 15 Mart öncesine döndü. 1.600-2.000 CC arası otomobillerde yüzde 54'ten yüzde 60'a çıkarılan oran, 2000 CC'nin üzerinde ise yüzde 80'den yüzde 84'e yükseldi.

HAFİF TİCARİ ARAÇ: ÖTV yüzde 3, hafif ticari araçlarda açık kasalılarda yüzde 2 olacak. Çekiciler, midibüsler, özel amaçlı taşıtlar, kamyonlarda ÖTV yüzde 1 olarak uygulanacak ve otobüste ÖTV alınmayacak.

BİLGİSAYAR VE MOBİLYA: Bilgisayar ve mobilyadaki yüzde 8'lik KDV indirimi 30 Eylül'e kadar uzatıldı. Bu ürünlerde indirimsiz oran yüzde 18 olarak uygulanıyordu.

BEYAZ EŞYA: 30 Eylül'e kadar KDV yüzde 2 olarak uygulanacak. Beyaz eşyada yüzde 6.7'lik oran 15 Haziran'a kadar yüzde 0 olarak uygulanmıştı.

KONUT: Net alanı 150 metrekare ve üzeri konut teslimlerindeki KDV'nin yüzde 18'den 8'e düşürülmesiyle ilgili yeni bir uzatmaya gidilmedi.

TAPU HARCI: Uygulaması 30 Haziran'da bitecek olan gayrimenkul alım satımlarındaki tapu harcının binde 15'ten binde 5'e düşürülmesi konusuyla ilgili yeni bir düzenleme de yok.

İŞ MAKİNELERİ: KOBİ'lerin kullandığı bazı sanayi ve iş makinelerindeki KDV indirimi de uzatılmadı. Bu grupta 30 Haziran'a kadar yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV alınmıştı.

Sigaranın vergisi 50 kuruş arttı 700 milyon lira toplanacak
Bazı sektörlerde ÖTV ve KDV indiriminde süre uzatılmasına karşılık, Tütün ve tütün mamullerinden alınan asgari maktu özel tüketim vergisi (ÖTV) artırıldı. Böylece sigarada maktu vergi oranı 50 Kr artırılmış oldu. Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, sigaradan alınan asgari maktu ÖTV tutarı paket başına 1.55 TL yerine 2.05 TL olarak uygulanacak. Bunun daha çok düşük fiyatlı ürünlere yansıması bekleniyor. Üst düzey bir ekonomi yetkilisi ise, hem indirimi hem de bu artırımı değerlendirerek şunları söyledi:

İndirimin maliyeti
KDV ve ÖTV indirimleri düzenlemesinin maliyeti yaklaşık 600-700 milyon lira civarında.

Fazlasıyla alınacak
Sigarada yapılan artış ise, KDV ve ÖTV indirimlerine ilişkin düzenlemenin maliyetini "fazlasıyla" karşılayacak. A.A.

ÖTV geliri indirimden nasıl etkilendi
Ocak ayında motorlu taşıtlardan 178 milyon 262 bin lira, şubat ayında ise 164 milyon 523 bin lira ÖTV alındı.

Ay ortasında indirimlerin devreye girdiği martta bu rakam, 263 milyon 39 bin liraya yükseldi. Nisanda 253 milyon 162 bin lira, mayısta ise 270 milyon 586 bin lira ÖTV geliri elde edildi.

Ancak, son 3 ayda yaşanan artışa karşın krizin getirdiği durgunluk geçen yıl elde edilen rakamların yakalanmasını engelledi.

2008'in ilk 5 ayında motorlu taşıtlardan tahsil edilen 1 milyar 681 milyon 774 bin liralık ÖTV geliri, bu yıl aynı dönemde 1 milyar 129 milyon 572 bin liraya düştü.

Canlılılık, 3 aylık indirim gibi olmaz
Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, ÖTV indiriminin sürmesinin olumlu ama kademe artışının sektörü yaz aylarında büyük ölçüde etkileyeceğini belirterek, şunları söyledi: "Önümüzdeki 3 hafta tüketiciler yeni ÖTV oranlarını idrak etmeye çalışacak. Bu dönemde satışlarda önemli bir düşüş olacaktır. Canlılık geçtiğimiz 3 ay gibi olmasa da 3 haftanın ardından yeniden hareket gelecektir. Bu oranlar 30 Eylül sonrasında da sürerse yıl sonunda geçtiğimiz yılın satış rakamlarına ulaşırız. Bunu da kriz döneminde iyi bir sonuç olarak düşünmek gerekir."

İkinci ÖTV dönemi pozitif bir adım
Tofaş CEO'su Ali Pandır, hükümetin "2. ÖTV İndirimi Dönemi"ni başlatmasını olumlu karşıladıklarını belirterek, "Sektöre can suyu niteliğinde olumlu katkı sağlayan hükümet desteğinin bir anda ve tamamen kaldırılmaması ve kademeli olarak azaltılması büyük önem taşıyor" dedi. Pandır, şunları söyledi: "Birinci ÖTV indirimi dönemi, istihdam ve kamu maliyesi açısından kazançlı oldu, çünkü satışlar arttığı için indirime rağmen daha çok vergi toplandı. Hükümetin 16 Haziran-30 Eylül arasında yürürlükte olacak yeni kademeli geçiş uygulamasını, gerek bayii teşkilatımız gerek fabrikamız hatta ülkemiz adına pozitif bir adım olarak nitelendiriyoruz."

İstihdam için ticari araca destek lazım
Ford Otomotiv Genel Müdür Başyardımcısı Nuri Otay, üç aylık dönem için açıklanan ÖTV indirim desteğinin azalan oranlarda da olsa, olumlu bir adım olarak gördüklerini söyledi. Otay, şunları kaydetti: "Üç ay süre ile geçerli olan ÖTV indirimi özellikle binek otomobil pazarında stokları eritmeye ve nakit girişi sağlamaya yönelik önemli bir adımdı. Ancak küresel ekonomik krizden binek otomobillere oranla daha fazla etkilenen ticari araç pazarına ise istenen düzeyde bir katkısı olmadı. Ancak, Türkiye'nin en büyük otomotiv ihracat kalemini oluşturan ve büyük oranda istihdam sağlayan Ticari Araçları destekleyecek uygulamaların devreye alınmasına ihtiyaç vardır."

ÖTV indirimi daha uzun vadeye yayılsın
Toyota Genel Müdürü İbrahim Orhon, sektörün uzun vadeli planlar yapabilmesi için kademeli ÖTV artışının daha uzun vadeye yayılması gerektiğini söyledi. İlk döneme göre satışların azalacağını belirten Orhon, şöyle konuştu: "Kasım ayından itibaren ÖTV indirimi bekleyenler vardı ve martta indirim gelince kısa sürede stoklara hücum oldu. Ama bu dönem gelen müşteriler birikimi olanlardı. Fakat normal zamanda asıl müşteriler kredi kullanarak otomotiv alanlar."

Destek vermeyerek ticari yok sayıldı
Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ercan Tezer, ilk 5 ayda satışları yüzde 50'den fazla gerileyen ağır ticari araç sektörüne yönelik hiçbir karar alınmamasını eleştirerek, şu yorumu yaptı: "Bu karar 3-4 ay kapalı veya dur-kalk halinde olan kamyon, ağır kamyon gibi ticari araç fabrikalarının önümüzdeki dönemde de kapalı kalacağını gösterir. Hükümet yaptığı kademeli geçişle iç piyasayı kısmen de olsa canlandırma yolunu seçti. Ancak üretimi yok saydığını da özellikle de ticari araca destek vermeyerek kanıtladı. Görünen o ki 30 Eylül'de ÖTV indirimi sona erecek. Bu karardan sonra ticari araç satışlarında hiçbir pozitif gelişme bekleyemiyorum."

Erdoğan: İndirimi uzattık kartta mağdura fırsat verdik
Başbakan Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yeni ÖTV oranlarını açıklarken, "Türk milletini çok yakında ilgilendiren birçok tasarı ve tekliflerin TBMM'ye geldiğini ve zamanla yarıştıklarını ifade etti. Muhalefetin de bu konuda "yapıcı bir yaklaşım sergilemesini" umut ettiğini söyleyen Erdoğan, "Köklü bir çalışma yaptık. Çalışma 875 bine yakın kredi kartı mağduru vatandaşa çok önemli fırsat sunduk" dedi. (Hürriyet)

 
O planla ilgili şok ayrıntı
 
Erdoğan gerçeği gördü...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
O planla ilgili şok ayrıntı
O planla ilgili şok ayrıntı 17 Haziran 2009 Çarşamba 08:19 Eylem planı ...
8 KESK üyesi yeniden gözaltında
20 gün önce 5 ilde terör örgütü PKK'nın şehir yapılanmasına yönelik operasyonlarda ...
Flaş! Gül 'Mayın' tasarısını onayladı
Meclis Genel Kurulu'nda büyük tartışmalara neden olan ve hükümetin ısrarı ...
 
Sabit hat kullanıcılarına müjde
Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany, sabit hatlar için iyi haberler verdi.
AK Parti'den suç duyurusu
Beklenen oldu ve AK Parti, İrticayla Mücadele Eylem Planı” ile ilgili suç duyurusunda bulundu.
ÖTV ve KDV indirimine Erdoğan ayarı geldi
Konut, otomotiv ve elektronikteki vergi oranlarının Erdoğan’ın son dakika ...
 
Cem Uzan’a 3 yıl 6 ay hapis
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan, Beykoz’daki evinin havuzuna inşa ettirdiği ...
Gözlerinizi güneşe kurban etmeyin
Alerjik göz hastalıkları, deniz ve güneşin etkisiyle yazın daha çok görülüyor.
Kredi kartlarına af geliyor
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kredi kullanımı ve kredi ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri