Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
29 Mayıs 2009 Cuma - 08:56

Peşkeş yasası geri çekildi

Tartışmalı yasanın geri çekileceğini ilk CHP’li Hakkı Süha Okay açıkladı. Tasarıya göre, arazi temizlik yapan şirkete 44 yıllığına devredilecekti.

Peşkeş yasası geri çekildi

..Ve mayında geri adım
İktidar kamuoyunun tepkisine neden olan mayınlı arazi konusundaki ısrarından döndü. Tasarı hükümet tarafından yeniden görüşülmek üzere komisyona çekildi

 

İktidar ve muhalefet arasında günlerdir  devam eden mayın savaşında şimdilik muhalefet kazandı. Türkiye ile Suriye sınırı arasında mayın temizleme ve ihale şeklini düzenleyen yasa tasarısına muhalefetin tepkileri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eleştirilere karşı açıklamaları yasanın görüşülme sürecinde farklı bir boyut kazandı.

 

Erdoğan’ı ikna ettiler
6 maddelik tasarının 4 maddesi geçen hafta kabul edilmiş yürütme ve yürürlük maddeleri ise Başbakan Erdoğan’ın muhalefet partilerine yönelik sert eleştirileri nedeniyle bu hafta Genel Kurul’da görüşülemedi ve muhalefetin engellemelerine takıldı. Muhalefet partileri ortak hareket ederek yasanın üç gündür Genel Kurul’daki çalışmalarını engellemek için AKP’nin grup önerisinin oylanmasına grup önerileri getirerek izin vermedi. Muhalefet kararında geri adım atmayınca, AKP Grup yönetimi Başbakan Erdoğan’ı ikna yoluna gitti.Edinilen bilgilere göre, AKP Grup yönetimi muhalefetin Danışma Kurulu’nda uzlaşı sağlamayacağını, haftalarca Genel Kurul çalışmalarının bu yönde devam edeceği ve yasaların görüşülemeyeceğini Başbakan Erdoğan’a iletti.

 

Son karar yine Başbakan’ın
Erdoğan’ın da “gereken yapılsın, ama yasa bir şekilde çıksın” dediği kaydedildi. AKP’li kurmaylar öğlen saatlerinde Erdoğan’dan aldığı talimat doğrultusunda CHP, MHP ve DTP grup başkanvekilleriyle bir araya gelerek Danışma Kurulu toplantısı yapıldı. Tasarının bugün Genel Kurul’dan geri çekilmesi ve yarın TBMM Başkanı Köksal Toptan başkanlığında tekrir-i müzakere yapılması konusunda anlaştılar. Ancak, muhalefetin yarında aynı görüşlerde israr edeceği tasarının yeniden komisyona geri çekilmesini isteyecekleri öğrenildi. Tasarının komisyona geri çekilmesi ve yeniden görüşülmesi konusunda muhalefet partileri görüşlerini iletecek. AKP’nin ise bu konuda ne yapacağı Erdoğan’a danışılarak karar verilecek.

 


İnatlaşmayla gerildik
Meclis Genel Kurulu’nda iki haftadır krize neden olan Türkiye ile Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi ve ihale işlemlerine ilişkin yasa tasarısı hükümet tarafından komisyona geri çekilmesi muhalefet tarafından da alkışlandı. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, TBMM Genel Kurulunda, Danışma Kurulu önerisi lehinde yaptığı konuşmada, tasarının bu haftaki
görüşmelerinde bir inatlaşma sonucu, Meclisin gerildiğini söyledi. Mehmet Şandır, tasarının, tekriri mükazere için geri çekildiğini açıkladı. Tasarıya muhalefet partilerinin yanı sıra, bazı sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri, birçok köye yazarının karşı çıktığını ve dile getirdikleri endişeleri paylaştığını vurgulayan Şandır “Memnuniyetle görüyorum ki iktidar inadından dönmüştür” dedi.

 


O madde değişecek
CHP’li Hakkı Süha Okay ise hükümetle muhalefet arasında yapılan görüşmelerin sonunda, mevcut tasarının komisyona geri çekildikten sonra tüm partilerin ortak bir uzlaşması ile yeni bir tasarı hazırlanacağını söyledi. Okay, tasarının temizleyen şirkete 40 yıllığına kiralanmasına dair maddenin yeniden düzenleneceği iddiasında bulundu. Tasarı, Türkiye-Suriye Sınırı’ndaki 216 bin dekar alanda bulunan mayınlı arazinin temizlenmesinin ardından tarıma açılmasını düzenliyor. Tasarının temizlik yapan şirkete arazilerin 40 yıllığına devredilmesi maddesi büyük tartışmalara neden olmuştu.

 


O toprakların stratejik önemi büyük
Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kuran, fakülte bünyesinde, “Tarımsal Bioteknoloji” bölümü kurulduğunu söyledi. Kuran, yaptığı açıklamada,  Türkiye’de bir kaç ziraat fakültesinde bulunan Tarımsal Bioteknoloji Bölümü için 30 öğrenci kontenjanı ayırdıklarını belirtti. Bu arada, bir basın mensubunun Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenerek tarıma açılmasıyla ilgili sorularını da yanıtlayan Dekan Prof. Dr. Mehmet Kuran, mayınlı bölgenin tarıma açılmasının önemli olduğunu ifade etti. Kuran, “Toprak yapısı itibariyle organik tarıma elverişlidir. Çünkü daha önce hiç ilaçlama olmamış. Bu açıdan önemli imkanları var. Toprak yorgun olmadığı için arazi verimlidir. Buranın bir de stratejik önemi vardır. Tarımsal alanı yöre insanı kullanmalıdır” diye konuştu.

 
KESK'e PKK operasyonu
 
Kart borcu artıyor, geri ödeme zorlaşabilir
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KESK'e PKK operasyonu
Polisten KESK Genel Merkezi'ne PKK baskını
Süper Lig'i karıştıracak büyük dedikodu
Ankara'da konuşulan senaryoya göre Ankaragücü Kulübü Onursal Başkanı ...
Başkent'te elektrik kesintisi
Bakım çalışmaları nedeniyle bazı semtlerde elektrik kesintisi uygulanacak
 
Suudi petrolü gibi Türk petrolü...
Yüzde 100 Türk sermayeli Merty Energy, Manisa’nın Alaşehir ilçesinde piyasa ...
Yeni bir Türkiye kuruluyor...
İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband Türkiye’nin AB’ye üyeliğine ...
Çölaşan: Arınç iyi polisi oynuyor
Arınç, şeriatçı tavrını affettirmek için iyi polis rolüne soyundu.
 
''30 milyon dolar bul, işi bitirelim''
Melih Gökçek oto galerilerinin şehir dışına çıkarılmasıyla ilgili kendisini ...
Nükleer krizi Türkiye yönetecek
Kuzey Kore'nin önceki gün yeni bir nükleer deneme yapması dünyayı ayağa ...
Gökçek'e sert uyarı
Bakan Atalay, Melih Gökçek ve Ankara Valisi'ni uyardı
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri