Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>EKONOMİ
22 Mart 2022 Salı - 13:31

Piyasaların yönü

Güne 14.82 TL seviyelerinde başlayan kur, Rusya Ukrayna savaşı gölgesinde geçen haftayı yukarı yönlü seyir ile tamamlamıştır.

Piyasaların yönü

BIST100… Geçen hafta endeks yönünü pozitif olarak sürdürdü. Enflasyonist endişeler gölgesinde ve Rusya Ukrayna savaşı sebebiyle artan enerji fiyatlarının baskısında ileri yönlü enflasyon beklentileride yukarı yönlü olmaktadır. Savaş sebebi ile belirli yağ gibi tüketim maddelerinde arz sıkıntısı görüldü ancak Rusya ile temaslar sayesinde bu arz sıkıntıları geçen haftalarda halledildi. Ayrıca FED başkanı Powel’ın ileride 25 baz puandan daha fazla faiz artırımı yapabileceğini söylemesi şu an küresel piysalarda fiyatlamaya konu olan ana unsur olarak görülmektedir.

USDTRY… Güne 14.82 TL seviyelerinde başlayan kur, Rusya Ukrayna savaşı gölgesinde geçen haftayı yukarı yönlü seyir ile tamamlamıştır. ABD enflasyonunu riski ve FED tarafındaki faiz artırım miktarının daha fazla olabileceği önemli bir etkendir. Global enflasyonist endişeler gölgesinde yurtiçi enflasyonunda da yükselişin devam etmesi risk algısı olarak olumsuz bir etken olmaya devam etmektedir. Enerji bazlı yurtiçi riskler gölgesinde TCMB geçen hafta açıkladığı faiz kararında herhangi bir değişikliğe gitmedi.

EURTRY… Türk Lirası, savaş ve enflasyonist baskıların gölgesinde parite hafif pozitif hareket etmektedir. Sabah saatlerinde parite 16.27 TL seviyelerinde seyretmektedir.

EURUSD… Global baz da olduğu gibi Avrupa tarafında da pandemi endişeleri ve enerji bazlı enflasyonist endişeler devam etmektedir. Rusya’nın Ukrayna girmesi üzerine ABD+AB’nin Rusya’ya çeşitli yaptırımları oldu. Geçen hafta Rusya’nın saldırılarına devam etmesi üzerine ABD+AB tarafında daha ağır yaptırımların yapılmasına karar verildi ve hayata geçirildi. Bazı AB ülkelerinden ise Ukrayna’ya silah ve mühimmat yapmaya başladı ve en son gündem maddesi Rus petrolüne ithalatın ABD ve İngilitere tarafından yasaklanması olarak değerlendirilmektedir ancak gözler Ukrayna-Rusya müzakerelerinde olmaya devam etmektedir.

XAUUSD… Rusya-Ukrayna savaşı sonrası artan jeopolitik gerilim altını yukarı taşımaya devam etmektedir. Buna Rusya’nın girişi ile ABD+AB tarafından ek yaptırımlar konusunda anlaşıldı ve hayata geçirilmesi eklendi. Global ekonominin toparlanamama riski artarken jeopolitik riskler desteği ile altını güçlendirmektedir. FED faiz artırımının 25 baz puandan daha fazla olacağı söylemi ve ateşkes görüşmeleri altını daha da aşağı yönlü baskılamaktadır.

GLDGR… Jeopolitik riskler gölgesinde ons altının yükselişi gram altınıda yukarı yönlü etkilemiştir. Savaş yönlü gidişat halen önemini korumaktadır. Sabah saatlerinde gram altın 922 TL seviyelerini görmektedir.

BRENT… AB tarafında savaş sebebi ile enerji krizi olarak yansıması Brent petrolü güçlendirmektedir ve buna ABD+AB ülkelerinin Rus petrolünün ithal edilmesine ilişkin yasağında eklenmesi beklenmektedir. OPEC tarafından geçen haftalarda üretim artışı ve arz sorunlarını giderici açıklamalar Brent tarafında görülen ralliyi frenledi ve aşağı yönlü baskı arttırmıştı ancak tekrardan ambargo söylemleri Brent’e ikinci bir ralli başlatabilir.

S&P500… Son dönemde aşırı satış dalgasına maruz kalan endeks, jeopolitik riskler ve arz kaynaklı son 40 yılın en yüksek enflasyonunu görmesi risk unsuru olarak önemini korumaktadır. En son Rusya’nın Ukrayna’ya girmesi diğer global endeksler ile beraber endeksi aşağı yönlü hareketini güçlendirmeye devam etmektedir. Ayrıca Biden Ukrayna’ya 800 milyon dolarlık yeni savunma yardımı yapacağını açıkladı.

Kaynak:Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Değerli metaller enerji piyasalarında son durum
 
Ramazan ayında beslenmeye dikkat
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Değerli metaller enerji piyasalarında son durum
Rusya - Ukrayna arasındaki gerginlik yaklaşık 1 aydır sürüyor ve karmaşıklık hala devam ediyor.
Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık %57,26, aylık %10,12 arttı
Tarım-GFE'de (2015=100), 2022 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %10,12, ...
Hafta boyunca fed konuşacak
Geçen hafta Fed faiz artırımını ardında bırakan piyasalar, Rusya-Ukrayna ...
 
Enflasyon ortamında parasal sıkılaşma
Fed, ekonominin bu sene 6 faiz artışına karşı dayanıklı olacağını düşünerek döngüyü başlattı.
Rusya temerrüt konusu
Rusya'nın dolar cinsinden tahvil ödemelerindeki kriz şimdilik bitti.
Fed ve ekonomik büyüme riskleri
FOMC toplantısında 2018'den bu yana ilk kez 25 baz puan faiz artırıldı.
 
Borsalarda gerileme ön planda
Ukrayna – Rusya arasındaki görüşmelere dair karışık açıklamalar iyimserliği ...
Otomotiv sektöründe ikinci çip krizi yaşanıyor
Tüm dünyayı etkisi alan Koronavirüs sürecinde otomobil sektöründe yaşanan ...
Türkiye: Kur korumalı mevduat büyüklüğü 560 milyar TL'yi aştı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın haftalık açıkladığı verilere göre ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri