Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>EKONOMİ
14 Nisan 2022 Perşembe - 13:01

Piyasaların yönü

Geçen hafta endeks yukarı yönlü yükselişini sürdürdü ve bu hafta karışık seyretmektedir.

Piyasaların yönü

BIST100… Geçen hafta endeks yukarı yönlü yükselişini sürdürdü ve bu hafta karışık seyretmektedir. Enflasyonist endişeler gölgesinde ve Rusya Ukrayna savaşı sebebiyle artan enerji fiyatlarının baskısında ileri yönlü enflasyon beklentileri de yukarı yönlü olmaktadır. Hükümet tarafından baz etkisi sebebi ağırlıklı olarak ileri vade de enflasyonun yavaş yavaş yoluna girdiğine dair açıklamalar geldi. Geçen haftalarda enflasyon verileri açıklandı ve piyasa beklentileri piyasa beklentilerine paralel olarak yıllık bazda %61,14 aylık bazda ise %5,46 açıklandı.

 

 

USDTRY… Güne 14.59 TL seviyelerinde başlayan kur, Rusya Ukrayna savaşı ve enflasyonist bakıların gölgesinde yatay seyrini devam ettirmektedir. ABD enflasyonunu riski ve FED tarafındaki hızlı enflasyon artışı kaynaklı faiz artırım miktarının daha hızlı olabileceği önemli bir etken olarak piyasa konusudur. Global enflasyonist endişeler gölgesinde yurtiçi enflasyonunda da yükselişin devam etmesi risk algısı olarak olumsuz bir etken olmaya devam etmektedir. Haftaiçi ABD enflasyonu beklentilere paralel olarak yıllık bazda %8.5, aylık bazda ise %1.2 olarak açıklandı.

 

 

EURTRY… Türk Lirası, savaş ve enflasyonist baskıların gölgesinde parite hafif pozitif hareket etmektedir. Sabah saatlerinde parite 15.92 TL seviyelerinde seyretmektedir.

 

 

EURUSD… Global baz da olduğu gibi Avrupa tarafında da pandemi endişeleri ve enerji bazlı enflasyonist endişeler devam etmektedir. Geçen haftalarda Rusya’nın saldırılarına devam etmesi üzerine ABD+AB tarafında daha ağır yaptırımların yapılmasına karar verildi ve hayata geçirildi. Öte yandan doğalgaz koşunda AB, Mısır ile doğalgaz anlaşması yaparak Rusya tarafından yaşadığı sorunların bir nebze çözmeye çalışmaktadır. Almanya Enflasyonu aylık ve yıllık bazda beklentiler bazında gelerek aylık 2,5% yıllık ise %7,3 seviyesinde gerçekleşti.

 

 

XAUUSD… Rusya-Ukrayna savaşı sonrası artan jeopolitik gerilim altını yukarı taşımaya devam etmektedir. Buna Rusya’nın girişi ile ABD+AB tarafından ek yaptırımlar konusunda anlaşıldı ve hayata geçirildi. Global ekonominin toparlanamama riski artarken jeopolitik riskler desteği ile altını güçlendirmektedir.

 

 

GLDGR… Jeopolitik riskler gölgesinde ons altının yükselişi gram altınıda yukarı yönlü etkilemiştir. Savaş yönlü gidişat halen önemini korumaktadır. Sabah saatlerinde gram altın 927 TL seviyelerini görmektedir.

 

 

BRENT… AB tarafında savaş sebebi ile enerji krizi olarak yansıması Brent petrolü güçlendirmektedir. OPEC tarafından geçen haftalarda üretim artışı ve arz sorunlarını giderici açıklamaların ardından düşen petrol, gelen Rusya tarafından jeopolitik riskleri artıran haberleri tekrardan Brent Petrolü yukarı yönlü taşımaya devam etmektedir.

 

 

S&P500… Son dönemde aşırı satış dalgasına maruz kalan endeks, jeopolitik riskler ve arz kaynaklı son 40 yılın en yüksek enflasyonunu görmesi risk unsuru olarak önemini korumaktadır. Rusya Ukrayna savaşının etkileri jeopolitik bir risktir ve buna küresel tahvil satış dalgasının desteklemesi ile beraber FED’in hızlı faiz artırım endişesi endeksi aşağı yönlü hareketini baskılamaya devam ettirmektedir.

Kaynak:Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Yurt içinde TCMB toplantısı
 
Plastik kullanımını azaltacak 9 öneri
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yurt içinde TCMB toplantısı
Fed’in agresif bir sıkılaşmaya gideceğine dair beklentiler gündemdeki ...
Piyasalarda bugün
Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.
Küresel piyasalarda fiyatlamalar
ABD enflasyonunda yeni zirve görülürken majör hisse senedi piyasaları geriledi.
 
Enflasyon etkileri ve faiz hareketleri
ABD Hazine tahvilleri, Mart ayı için az önce açıklanan %8,5 yıllık enflasyonun ...
Piyasalarda bugün
Borsa İstanbul’un bu sabah satıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.
Küresel piyasalarda fiyatlamalar
Dün küresel piyasalarda negatif ağırlıklı bir seyir görüldü.
 
Rekor kapanış geldi
Borsa İstanbul yıl başından itibaren getiri sıralamasında dünya borsaları ...
Şubat 2022 işgücü istatistikleri
TÜİK, 2022 yılı Şubat ayına ilişkin İşgücü İstatistiklerini açıkladı.
Kıymetliler haftayı artıda kapattı
Altın geçtiğimiz hafta güçlü duruşuyla dikkat çekerken, haftayı yeşilde ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri