Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Bak, down sendromlu milli sporculara başarılar diledi
Bakan Bak, down sendromlu milli sporculara başarılar diledi
Şubat ayında yaklaşık 46 bin konut hak sahibi afetzedeye teslim edildi
Şubat ayında yaklaşık 46 bin konut hak sahibi afetzedeye teslim edildi
Fahiş fiyat ve stokçuluk yapanlara 212 milyon TL ceza kesildi
Fahiş fiyat ve stokçuluk yapanlara 212 milyon TL ceza kesildi
İzmir merkezli 3 ilde “Mahzen-13” operasyonu
İzmir merkezli 3 ilde “Mahzen-13” operasyonu
Atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı
Atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı
HABERLER>EKONOMİ
16 Mayıs 2022 Pazartesi - 12:09

Powell’ın konuşması ve ekonomik veriler yeni haftanın gündeminde

Veri takvimi tarafında bu hafta, ABD’de yüksek enflasyon esnasında tüketici davranışlarının nasıl seyrettiği görülecek.

Powell’ın konuşması ve ekonomik veriler yeni haftanın gündeminde

Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler

  • 16 Mayıs Pazartesi Çin; Sanayi Üretimi Türkiye; Cari İşlemler Dengesi (Mart), Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi (Nisan) Euro Bölgesi; Dış Ticaret Dengesi
  • 17 Mayıs Salı İngiltere; İşsizlik Oranı Türkiye; Konut Satışları (Nisan), Tarım ÜFE (Nisan) Euro Bölgesi; GSYİH (1Ç22) ABD; Perakende Satışlar, Sanayi Üretimi
  • 18 Mayıs Çarşamba Japonya; GSYİH (1Ç22), Sanayi Üretimi İngiltere; TÜFE Euro Bölgesi; TÜFE ABD; İnşaat İzinleri, Konut Başlangıçları, Ham Petrol Stokları
  • 19 Mayıs Perşembe ABD; İşsizlik Başvuruları, Philadelphia Fed İmalat Endeksi, İkinci El Konut Satışları
  • 20 Mayıs Cuma Çin; PBOC Ana Faiz Oranı İngiltere; Perakende Satışlar Almanya; ÜFE Türkiye; Tüketici Güven Endeksi (Mayıs), Merkezi Yönetim Borç Stoku (Nisan), Yurt Dışı ÜFE

- Küresel piyasalarda ABD enflasyon verileriyle yüksek volatilitenin sürdüğü haftanın ardından Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşması ve ekonomik veriler yeni haftanın gündeminde öne çıkacak.

Fed’in mayıs Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) toplantısında sıkılaştırmacı adımların sürebileceği yönünde sinyal vermesi sonrasında bankanın para politikası duruşunda etkili olabilecek işaretlere karşı piyasa hassasiyeti artmıştı. Dolayısıyla piyasanın daha fazla ipucu için verilere ve politika yapıcıların açıklamalarına odaklanmaya devam etmesi beklenebilir. Bu bağlamda Başkan Powell’ın salı günü Wall Street Journal konferansında yapacağı konuşma önemli olacaktır. Zira faiz tarafında mevcut beklentiler haziran ve temmuz toplantılarında 50’şer bp artırıma gidileceği yönünde. Fed faiz artırımı sürecine martta 25bp ile başlamasının ardından mayıs toplantısında 50bp artırıma gitmişti.

Veri takvimi tarafında bu hafta, ABD’de yüksek enflasyon esnasında tüketici davranışlarının nasıl seyrettiği görülecek. Salı günü açıklanacak nisan ayı perakende satışlar verisi ve ayrıca, Walmart, Home Depot, Target ve Walmart gibi perakendecilerin hafta boyunca gelecek finansalları tüketici harcamalarının seyrini gösterecektir. Yüksek enflasyona rağmen gücünü büyük ölçüde koruyan perakende satışlar şubat ve martta aylık bazda beklentilerin bir miktar altında artmıştı. Nisan için aylık piyasa beklentisi %1’in altında bir artış olduğu yönünde.

Bu hafta Avrupa ve İngiltere’de enflasyon verileri açıklanacak. Çarşamba günü Euro Bölgesi ve İngiltere’de nisan ayı TÜFE rakamları, haftanın son işlem günü Almanya’da ÜFE yayınlanacak. Euro Bölgesi’nde yıllık tüketici enflasyonu öncü verilere göre nisanda %7,5 ile zirve seviyesine yükselirken aylık bazda beklentinin altında kalmıştı. İngiltere’de yıllık enflasyonun martta %7 seviyesinde gerçekleşmesinin ardından nisanda %9,1’e yükselmesi bekleniyor. ABD’de çarşamba ve perşembe günleri açıklanacak konut başlangıçları ve ikinci el konut satışları verileri konut piyasasının durumuna ilişkin fikir verecek. Konut başlangıçlarında mart ayındaki sürpriz yükselişin ardından nisanda bir miktar gerileme bekleniyor. İkinci el konut satışlarında da benzer bir ivme kaybı beklenmekte. Yükselen faizler ve hızlı fiyat artışları dolayısıyla gelecek aylarda konut piyasasında talep zayıflayabilir.

 

- Yurt içinde; küresel piyasalardaki hareketliliğe paralel olarak çalkantılı geçen haftanın ardından veri gündemi yoğun olacak.

Haftanın ilk işlem gününde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Mart 2022 ödemeler dengesi istatistiklerini yayınlayacak. Söz konusu döneme ilişkin cari işlemler dengesi takip edilecek. Şubat 2022 döneminde cari işlemler dengesi 5,15mlr USD açık verirken yıllıklandırılmış cari açık 21,8mlr USD seviyesinde gerçekleşti. On iki aylık cari işlemler açığı 21,85mlr USD oldu. Pazartesi günü, ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı (HMB) nisan ayı merkezi yönetim bütçesi gerçekleşmelerini yayınlayacak. Bütçe dengesi martta 68,97mlr TL açık verirken faiz dışı denge 42,03mlr TL açık vermişti.

TÜİK salı günü nisan ayı konut satışları ve tarım ÜFE verilerini yayınlayacak. Son verilere göre Türkiye genelinde konut satışları mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %20,6 artarak 134 bin 170 olmuştu. Ocak-mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %21,7 artışla 320 bin 63 olarak gerçekleşti. Tarım ÜFE martta aylık %12,02, yıllık %84,11 artmıştı. On iki aylık ortalamalara göre tarım ÜFE %36,59 arttı.

Haftanın son işlem gününde TÜİK ve TCMB’nin mayıs ayı tüketici güven endeksi takip edilecek. Mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi nisanda bir önceki aya göre %7,3 oranında azalarak 67,3 olmuştu. Tüketici güveninde düşüş eğilimi geçen yılın ikinci çeyreğinden bu yana devam etmekte. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve TCMB’nin perşembe günleri yayınlanan haftalık para ve banka istatistikleri 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla bu hafta cuma günü yayınlanacak. Ayrıca, HMB mayıs ayı merkezi yönetim dış borç ve alacak verilerini açıklayacak.

Küresel piyasalara paralel olarak çalkantılı geçen haftada Borsa İstanbul pozitif ayrışmaya devam etmiştir. BIST100 Endeksi haftayı teknik açıdan kritik önemde olduğunu düşündüğümüz Aralık 2021 zirvesinin (2.406 puan) üzerinde kapatmıştır. Endekste görece iyimser duruşumuzu koruyoruz.

Kaynak:Piramit Menkul Kıymetler
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında günlük vaka sayısı bin 154 oldu
 
Küresel piyasalar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye: Mart sanayi üretimi %1,8 düştü
Türkiye’de Mart ayında sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış verilerle, ...
Kredi faizleri ve mevduat faizleri azaldı
Bankaların TL mevduat için uyguladıkları faiz oranı 06 Mayıs haftasında ...
Toplam ciro yıllık %112,9 arttı
Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi (2015=100), ...
 
Türkiye: Döviz mevduatları arttı, net rezervler azaldı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın haftalık açıkladığı verilere göre ...
Küresel piyasalar
Dün küresel piyasalarda satış dalgası görüldü. Avrupa endeksleri dün günü kayıplarla kapattı.
Altın toparlanma çabasında
Altın dünkü seansı da artıda kapatırken, iki negatif seansın ardından ...
 
Küresel çapta enflasyon endişeleri ön planda
ABD’de TÜFE rakamı yıllık bazda %8,3 olarak gerçekleşirken, genel beklentiler ...
Türkiye: Bankacılık sektörünün mevduatları arttı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın haftalık açıkladığı verilere göre ...
ABD borsalarında gözlenen yüksek oynaklık
BIST100 endeksi de güne %0,7 civarında alıcılı bir görüntüyle başlayabilir.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri