ANKARA / Ramazan ayı dolayısıyla gıda denetimlerini artıran Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ramazan ayının ilk 20 gününde üretim yerlerinde bin 54, satış yerlerinde de bin 511 olmak üzere toplam 2 bin 565 denetim gerçekleştirdi. Denetimlerde kurallara uymayan ve mevzuata aykırılık tespit edilen toplam 38 işletme hakkında yasal işlem yapılarak toplam 187 bin 533 TL idari para cezası uygulandı.
Ramazan ayında gıda üretim ve satışlarında önemli oranda artışlar yaşandığını dikkate alarak denetimleri sıklaştırdıklarını belirten Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel, denetimlerin devam edeceğini söyledi. Ankara’da yaşayan yaklaşık 5 milyon insanın sağlıklı gıdalarla beslenmesi konusunda sorumluluğun il müdürlüğü olarak kendilerinde olduğunu ve bunun bilinci içerisinde hareket ettiklerini vurgulayan Temel, şöyle devam etti:
TÜKETİCİ ‘DENETÇİ’ OLMALI
“Gıda güvenliği ve insanların sağlıklı gıdalarla beslenmesi son derece önemli bir konu. Ankara İl Müdürlüğü denetim ekipleri Ankaralıların sağlıklı gıdalarla beslenebilmesi ve güvenilir gıdaya ulaşabilmelerini sağlamak amacıyla özverili bir şekilde çalışıyor. Denetimlerde etkinliğin ve verimliliğin artırılması için tüketicilerin de birer denetçi gibi hareket etmesi önem taşıyor. Ankaralılardan, alışveriş yaparken aldıkları ürünlerin ambalajına, son kullanma tarihine, saklama şartlarına uyulup uyulmadığına dikkat etmelerini ve karşılaştıkları olumsuz durumları da il ve ilçe müdürlükleri ile ‘174 Alo Gıda Hattı’ bildirmelerini istiyorum.”
İFTARLIKLARA SIKI DENETİM
Öte yandan Etimesgut Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri de, yıl boyunca devam ettirdiği denetimlerine Ramazan ayında yoğunluk verdi. Vatandaşların sağlıklı gıda tüketmelerini sağlamak ve esnaflar arasında haksız rekabeti önlemek amacıyla yapılan denetimlerde, özelikle gıda satışı yapan işyerleri kontrolden geçiriliyor. Ramazan’da halkın en çok tükettiği gıdalar arasında yer alan pide, tatlı, kahvaltılık ve et gibi ürünlerin satıldığı reyonlar denetleniyor. Pide üretimi yapan fırınların, üretim yapan personelin, satış yapılan tezgahların hijyenik kurallara uyup uymadığı kontrol ediliyor. Sahur sofralarının vazgeçilmezi kahvaltılıkların tazeliği, saklama ve satış koşulları da ekiplerce gözden geçiriliyor. Zabıta ekipleri, işyerlerini, ‘İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları Yönetmeliğine’ uyup uymadıkları yönünden de inceleyerek esnaflar arası haksız rekabetin önüne geçiyor. Yasal şartlara uymayanlara işlem yapılıyor.ANKARA /