Kıcalıoğlu, insanın en temel hakkının yaşam hakkı olduğunu belirterek, “Kitabın konusunu, yaşam hakkı ile doğrudan bağlantılı olan ‘tıbbi müdahale’ ve bundan kaykanlanan ‘hukuksal sorumluluklar’ oluşturuyor. Bu alandaki bilgi açığının kapatılmasına katkı sağlamak istedim” dedi.
Kitabıyla ilgili özetle şu bilgileri verdi:
“Yaşam hakkı, evrensel hukuk kuralları, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve yasaların güvencesinde. Anayasa’nın 56. maddesine göre, devlet; kişilerin yaşamlarını beden ve ruh sağlığı içinde sürdürebilmeleri için sağlık hizmetlerini planlayıp sunmakla yükümlü. Devlet, bu görevini kamu ve özel kesim sağlık kuruluşlarından yararlanarak, onları denetleyerek karşılar.
Hasta seçer Doktor tedavi eder
Hastanın başvuracağı doktoru seçme hakkı varsa da, doktor kendisine başvuran hastayı tedavi etmekle yükümlü. Hasta Hakları Yönetmeliğine göre, uygulanacak tedavi yönteminin seçimi ve ortaya çıkabilecek risk ve gelişmeler konusunda hastanın bilgilendirilmesi, aydınlatılması ve tıbbi müdahale için de hastanın rızasının alınması zorunlu.
Tazminat davaları hızla artıyor
Tıbbi tedavi ve müdahaleler sırasındaki hatalı davranış ve uygulamalar nedeniyle ortaya çıkan zararlar sonucu, doktor ve özel hastane işleticileri aleyhine açılan tazminat davaları hızla artıyor. Hasta Haklarının gelişmelerinde etkisiyle, tazminat miktarlarının zaman içerisinde hızla artacağını düşünüyorum. Ülkemizde 105 bin civarındaki doktorun yüzde 50’si sağlık alanındaki yasal düzenlemelerden habersiz. Doktor ve hastane işletmecilerinin, sağlık hukuku ve bu alandaki mevzuat uygulamaları konusunda bilgi sahibi olmaları gerekiyor.
Dikkat sıkıntılar artacak
Yasal düzenlemeli izlemeyen ve uygulamalarda gözetmeyen doktor ve hastane yöneticileri, yüklü tazminatlar ödeyip, büyük sıkıntılar yaşayacaklar. Hukukçunun görevi, sorunları belirleyerek, çözüm önerilerini göstermektir.
Sağlık Bakanlığınca, doktorların tam gün çalışmaya yönelmeleri için, ‘performansa’ dayalı döner sermaye ödemeleri uygulanmasına geçilmiş olmasının sağlayacağı yararlar yanında, birtakım hukuki sorunların ortaya çıkması da kaçınılmaz. Tıbbi muayene, tedavi ve müdahaleler sırasında doktor ve sağlık çalışanlarının çok yüksek özen ve dikkat göstermeleri gerekiyor. Çünkü en küçük ihmal, özensizlik ve dikkatsizlik sonucu hastanın ortaya çıkacak zararlarından dolayı, doktor ve hastane işleticilerinin sorumluluğu bulunuyor.”