EMNİYET Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın Gölbaşı’ndaki Köpek Eğitim Merkezi’nde (KEM), suçla mücadelede önemli başarılar sağlayan köpek ordusuna para kokusuna duyarlı “banknot köpekler” de katıldı. Sahte parayı kokusundan tanıyan “banknot köpekler” yasa dışı para giriş çıkışına “dur” diyecek.
KEM Şube Müdürü Oğuz Aydın, 1997’de kurulan KEM’de Emniyet teşkilatının kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele birimlerinin yanı sıra özel harekat, çevik kuvvet şubelerinde görev alacak köpeklerin yetiştirildiğini söyledi.
Silahın kokusunu alıyorlar
Köpeklerin başarı testini geçtikten sonra KEM’de eğitime alındığını ifade eden Aydın, “Köpeklerimizi şubemizdeki damızlık köpeklerimizin yavrularından veya hibe yoluyla yetiştiriyoruz. Satın alma yolunu kullanmamaya çalışıyoruz” dedi.
KEM’de, özel harekat operasyonlarında kullanılacak köpeklere baskın yapılan mekanda sadece silahlı veya bombalı kişiye doğru yönelme ve onu etkisiz hale getirme eğitimi verildiğini dile getiren Aydın, köpeklerin aynı mekandaki silahsız masum kişilere saldırmama konusunda eğitildiğini bildirdi. Aydın, şu bilgiyi verdi:
“Köpekler silah ve bomba kokusuna duyarlı olduğu için baskın sırasında sadece bu kokuyu taşıyan kişilere yöneliyor. Böylece arkasından gelen güvenlik görevlisinin işini kolaylaştırırken, etkisiz hale getirilmesi gereken teröristin veya suçlunun kafasını karıştırıp dikkatini dağıtıyor.”
KEM’de uzman eğiticiler tarafından köpeklerle birlikte köpeklerin idarecilerinin de yetiştirildiğine dikkati çeken Aydın, gümrük muhafaza görevlilerine kaçak madde yakalama eğitimi verildiğini kaydetti. Aydın, Dedektör köpeklerin para tanıma konusunda da başarılı olduğunu ifade etti.
Vakaları çözüyor
YÜZLERCE koku içinden belli bir kişiye ait kokuyu ayırabilen koku duyuları çok hassas olan köpeklere yönelik özel bir eğitim geliştirdiklerini de bildiren Oğuz Aydın, “Örneğin bir cinayet ya da hırsızlık vakası karşısında 8-10 şüpheli var. Bu köpeklere şüphelilerin kokularını koklattıktan sonra olay yerindeki kokuyla eşleştirebiliyorlar. Avrupa’da bu konuda yapılmış deneyler var. Aynı çalışmayı üç ayrı köpek üzerinde tekrarladığınızda hata payı milyonda birden bile daha az hale geliyor” dedi.