Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Bakan Şimşek: Türkiye, Ekonomik Dönüşümde Kararlılıkla İlerliyor
Bakan Şimşek: Türkiye, Ekonomik Dönüşümde Kararlılıkla İlerliyor
EPDK, 2025 Yılı İçin Enerji Piyasası Ücretlerini Belirledi
EPDK, 2025 Yılı İçin Enerji Piyasası Ücretlerini Belirledi
MEB, İlkokul Öğrencilerine Yönelik Yeni Fasikülleri Yayınladı
MEB, İlkokul Öğrencilerine Yönelik Yeni Fasikülleri Yayınladı
DEAŞ Operasyonunda 10 Şüpheli Tutuklandı
DEAŞ Operasyonunda 10 Şüpheli Tutuklandı
FETÖ Operasyonunda Gri Kategoride Aranan Çift Yakalandı
FETÖ Operasyonunda Gri Kategoride Aranan Çift Yakalandı
HABERLER>GÜNDEM
26 Mayıs 2009 Salı - 10:43

Sandıkta yine Türkiye

Avrupa Birliği, 3 milyon euro harcayarak parlamento seçimlerinde halka "oy verin" kampanyası yaptı.

Sandıkta yine Türkiye

27 üye ülkeden 375 milyon seçmen, Haziran ayının 4'üyle 7'si arasında sandık başına giderek AP'de. kendilerini 5 yıl boyunca temsil edecek üyeleri seçecek. Ve bu seçimde birçok ülkede ekonomik kriz, sosyal problemler, işsizlik, siyasi tartışmalar dururken ana konu; Türkiye AB üyesi olsun mu olmasın mı?

Kötü ilişkileri kabul edilemez
Başta Halk Partisi'nin liste başı adayı Ernst Strasser, Avusturya'nın Geleceği İçin Birlik Partisi adayı Ewald Stadler ve Avusturya Özgürlük Partisi adayı Andreaz Mölzer olmak üzere pek çok aday Türkiye karşıtlığıyla oy toplamaya çalışıyor. Strasser, Türkiye'nin üyelik için yeterli olgunluğa sahip olmadığını savunup "Halk Partisi, üyeler arası dayanışmayı esas alıyor. Türkiye'nin AB üyesi Güney Kıbrıs'la olumsuz ilişkileri kabul edilemez" dedi. Aynı partiden Othmar Karas ise Türkiye'nin üyeliğini destekleyip "Ben Strasser gibi seçim zamanı gelince karar değiştirenlerden değilim" dedi.

İstilacı Türkler parayı almasın
AP seçimlerinde Türkiye'nin beklenmedik şekilde tartışmaya konu olduğu ülke, İngiltere. Şimdiye kadar İngiliz siyaset çizgisinde hep Türkiye'nin üyeliği destekleniyordu. İktidarın görüşünde de açıklanan bir değişim yok. Aykırı ses, aşırı sağcı Britanya Milliyetçi Partisi'nden (BNP) çıktı. Oy toplamak için dağıttığı broşürlerde parti, Türkiye karşıtı kampanya yaptı. "AB karşıtı düşünceler" bölümünde şöyle dedi: "BNP olarak biz, İngiliz halkından toplanan vergilerin Britanya'da iş imkânı yaratılmasında ve gerekli sağlık gibi temel hizmetlerde kullanılmasını istiyoruz. Paramız Türkiye'deki milyonlarca Müslüman iş hırsızı yabancı istilacılar birliğe katılabilsin diye AB'nin genişleme sürecine harcanmamalı..." Parti Başkanı Nick Griffin, "Biz AB üyesi olduğumuz sürece, 80 milyon nüfuslu, az ücret isteyen bir ülkenin demokratik Hıristiyan AB'ye girmesini engellemeliyiz" diyor.

Azınlık hakları korunmuyor
Almanya'da Başbakan Merkel ve lideri olduğu Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin Türkiye karşıtlığı seçim programına dahi girdi. Programda Türkiye'ye tam üyelik yerine imtiyazlı ortaklık verilmesi gerektiği yazıldı. Gerekçe olarak ise "Türkiye'de inanç ve düşünce özgürlüğünün bulunmaması, azınlık haklarının yeterince korunmaması" gösterildi. Hür Demokrat Parti seçim programında da benzer ifadeler yer aldı. Nasyonel Demokrat Parti ve aşırı sağcılar ise Türkiye'nin AB üyeliğine ve Türklerin ülkede yaşamasına karşı çıktı. İktidar ortağı Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Franz Müntefering ise destek çıkarak "üyelik sürecindeki Türkiye'nin zaten imtiyazlı ortak konumunda olduğunu" belirtti. Cem Özdemir'in eşbaşkanı olduğu Yeşiller Partisi ise Türkiye'yi en çok destekleyen parti konumunda.

Krizi unuttursun diye yine çattı
Türkiye'nin üyeliğine her zaman sert sözlerle karşı çıkan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, yeni bir seçim döneminde yine masaya Ankara'nın üyeliğini yatırdı. Yine Türkiye'nin Avrupa'ya ait olmadığını savundu, imtiyazlı ortaklık önerisini yineledi. Ancak Türkiye'yi destekleyen muhalif Sosyalist Parti, Sarkozy'yi "yalancılıkla" suçladı. Türkiye karşıtı sert açıklamalar yaptığı halde geçen yıl kendi dönem başkanlığında iki müzakere başlığını açtığına dikkat çekti. UMP'nin ekonomik kriz yüzünden oy kaybetmemek için Türkiye'yi ön plana çıkarıp diğer sorunları seçim gündeminden uzaklaştırdığını savundu.

Kültürel olarak Avrupalı değil
Hükümetin küçük ortağı Muhafazakâr Halk Partisi'nden eski başbakanlardan Bent Bendtsen, kampanyasının ilk gününde Türkiye'ye saldırarak "AB ülkesi olmadığını, tam üyelik yerine imtiyazlı ortaklık verilmesi gerektiğini" savundu. Bu "sağcı ve ırkçı" yaklaşımlar ilgi çekince, Liberal Parti'nin AP adayı Jens Rohde de öne atıldı. "Türkiye'nin üyeliği için en az 40 yıl gerektiğini" dedi. Muhalif partilerden sonra hükümet ortağı Danimarka Halk Partisi adayı morten Messerschmidt "coğrafi, sosyal ve kültürel açıdan Avrupa'ya ait olmayan Türkiye'nin üyeliğini engellemek için ellerinden geleni yapacaklarını" söyledi.

 
Güneş enerjisi tek kurtuluş!
 
Tesadüfün böylesi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Güneş enerjisi tek kurtuluş!
Dünyanın 2050'deki yıllık elektrik gereksiniminin dörtte birinin, Sahra ...
EN ACI KONGRE
Helikopter kazasında kaybettiğimiz Muhsin Yazıcıoğlu’nun halefini belirlemek ...
New York'ta Türk Günü
28. Türk Günü Yürüyüşü ve Festivali, New York sokaklarını dolduran binlerce ...
 
Başkent'te polis aracı devrildi
Başkent'te bir polis aracının devrilmesi sonucu araçta bulunan 8 polis ...
Bankada hesabınız varsa dikkat
Milyonlarca insanı ilgilendiren bir haber. Bankada hesabı olanlar bilgilerini güncellemek zorunda.
Dünya diken üstünde
Kuzey Kore nükleer deneme yaptı. Tepkiler çığ gibi artıyor.
 
Kene kovar halı ilk defa Türkiye’de
İngiliz bilim adamlarının geliştirdiği tekstil teknolojisiyle halıya kene, ...
Atatürk'ün düşüncesindeki T.C bayrağı
Osmanlı'dan, Cumhuriyet'e geçişte yazıdan hukuk sistemine kadar birçok ...
Annesinin kaleminden Atatürk'ün akrabaları
Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın bağış belgesi, ailesi ile ilgili bilinmeyenleri ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri