Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Terörle Mücadele Bizim Kırmızı Çizgimizdir
Terörle Mücadele Bizim Kırmızı Çizgimizdir
Bakan Güler Gaziler Günü'nü Kutladı
Bakan Güler Gaziler Günü'nü Kutladı
Ticaret Bakanlığı 8 Ayda 815 Milyon Lira Ceza Kesti
Ticaret Bakanlığı 8 Ayda 815 Milyon Lira Ceza Kesti
MİT, PKK’nın Sözde Gara Sorumlusunu Etkisiz Hale Getirdi
MİT, PKK’nın Sözde Gara Sorumlusunu Etkisiz Hale Getirdi
HABERLER>EKONOMİ
1 Ekim 2012 Pazartesi - 09:40

Siteler’de rekabet gücü arttırılmalı

Ankara’nın dış ticaretinde diğer illerle rekabet edebileceği sektörlerin başında mobilyanın geldiğini belirten ATO Başkanı Bezci, “Bu nedenle Siteler’deki işletmelere rekabet gücü kazandırmak gerekiyor” dedi.

Siteler’de rekabet gücü arttırılmalı

MOBİLYA sektörünün yarattığı katma değer açısından Türkiye için stratejik öneme sahip sektörlerden biri olduğunu belirten Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, Ankara Hürriyet’e özel açıklamalarda bulundu.
Mobilya sektörünün ağaçtan metale, tekstilden kimyaya kadar birçok sektörden girdi kullandığı için kendisiyle birlikte diğer sektörlerde de üretim, ticaret ve istihdamı canlı tuttuğunu ifade eden Bezci, “İstihdamın yoğun olması, kullandığı ham madde ve ara mallarının tamamına yakınının yerli kaynaklardan sağlanması ve üretimin büyük bölümünün küçük ve orta ölçekli işletmeler tarafından gerçekleştirilmesi sektörü stratejik hale getiren unsurlar arasında yer alıyor” dedi.
Ankara’nın mobilya üretiminde önemli bir merkez olduğunu, işletme sayısı ve istihdam açısından İstanbul’un ardından ikinci sırada yer aldığının altını çizen Bezci şunları söyledi:

Yapıyı görmek geleceği planlamak

“Ankara’da mobilyanın kalbi Siteler’de atıyor. Marangozlar Odası’nın önderliğinde 1960’lı yıllarda kurulan siteler, bugün 5 bin dönümden fazla arazi üzerinde faaliyet gösteren büyük bir organize sanayi bölgesi. Türkiye genelinde olduğu gibi Ankara’da da mobilya üretimi küçük ve orta ölçekli işletmeler tarafından gerçekleştiriliyor. Ankara’nın dış ticaretinde diğer illerle rekabet edebileceği sektörlerin başında mobilya geliyor. Bunun için de Siteler’deki işletmelere rekabet gücü kazandırmak gerektiğine inanıyorum.
ATO’nun da yönetiminde bulunduğu Ankara Kalkınma Ajansı, Siteler konusunda bir çalışma yürütüyor. Öncelikle Siteler’in mevcut durumunu tespit etmek amacıyla bir saha çalışması yürütüldü. Firmalarla birebir görüşülerek bir anket yapıldı. Bu anket sonuçları Siteler’in yapısını görmek ve geleceğini planlamak açısından büyük önem taşıyor.

İhracatta yerli kaynaklar kullanılıyor

Anket sonuçlarına göre, çoğu şahıs şirketi olan firmalar markalaşmanın önemini biliyorlar ancak, nasıl yapacaklarını bilmiyorlar. Bunun dışında Siteler’in belirlenen sorunlarının başında kalifiye eleman, sermaye yetersizliği, AR-GE faaliyetlerine kaynak ayıramama ilk sıralarda yer alıyor. Tabii AR-GE faaliyetlerindeki eksikliğe paralel olarak tasarım çalışmalarının yetersizliği de Siteler bölgesinin sorunlarının en önemlilerini teşkil ediyor.
Mobilya sektörü katma değer açısından Türkiye’nin önde gelen sektörleri arasında yer alıyor ve ihracatta yerli kaynakları en çok kullanan ve ithal ürünlere bağımlılığı az olan sektörlerden biri olarak ekonomiye katkısı her geçen yıl artıyor. Son yıllarda artan refah seviyesiyle birlikte evlerin içindeki dekorasyon da önem kazandı ve buna bağlı olarak mobilya satışları da arttı.

11 milyar dolarlık bir talep

TÜİK verilerine göre, 2007 yılında 7 milyar 800 milyon dolarlık mobilya üretimi gerçekleştirilirken bu veri 2008 yılında 9 milyar, 2009’da 10 milyar 500 milyon, 2010’da 12 milyar 500 milyon, 2011’de de 14 milyar dolara yükseldi.
Aynı yıllardaki talebe bakarsak sektördeki olumlu gelişmeyi görmek mümkün. 2007 yılında 6 milyar 600 milyon dolarlık bir talep mevcutken, 2008’de 7 milyar 500, 2009’da 8 milyar 500, 2010’da 10 milyar, 2011 yılında da 11 milyar dolarlık bir talep söz konusu. İhracat rakamları ise, yine söz konusu yıllarda sırasıyla 1 milyar 20 milyon dolardan, 1 milyar 316, 1 milyar 138, bir milyar 344 ve 1 milyar 583 milyon dolara yükseldi. Söz konusu dönemde yıllık yaklaşık 600 milyon dolarlık da bir ithalat gerçekleşti. 2010 ve 2011 yıllarında en fazla ihracat yapılan ülke Irak olurken, aynı yıllarda en fazla ithalat yapılan ülke ise, Çin oldu. 2011 yılında Irak’a 282 milyon 305 bin dolar ihracat yapan Türkiye, Çin’den 289 milyon 323 bin dolar ithalat gerçekleştirdi. Ankara mobilya ihracatından aldığı pay yıllar itibariyle artıyor. 2002 yılında 20 milyon dolar olan ihracat, 2010 itibariyle 90 milyon dolara yükseldi.”


158 bin kişiyi istihdam ediyor

SEKTÖRDE yaklaşık 30 bini Ankara’da olmak üzere 158 bin civarı çalışanın mevcut olduğunun altını çizen Bezci, “Ankara hem firma sayısı bakımından hem de çalışan sayısı bakımından İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Buna rağmen TÜİK istatistiklerine göre, işletme başına düşen 2,76 kişilik istihdamla mobilyacılık sektöründe Türkiye ortalaması olan 3,38’in altında eleman çalıştırılıyor” dedi. Ankara’daki mobilya üretiminde faaliyet gösteren mevcut firmaların, Türkiye’deki firmaların yaklaşık yüzde 18’ine karşılık geldiğini de vurgulayan Bezci, sektör verilerine göre Türkiye genelinde yaklaşık 5 bin 500’ü Ankara’da olmak üzere 29 bin 500 civarı firmanın faaliyet gösterdiğini söyledi.

Kalifiye elemanmobilyada da sorun

MOBİLYA sektöründe çalışacak kalifiye eleman bulma konusunda sıkıntılar yaşandığını belirten Bezci, “Sadece Ankara’da değil, ülke genelinde yaşanan sıkıntıların başında kalifiye eleman bulma konusu geliyor. Sektörün gelişimi açısından ağaç oymacılığı, koltuk döşemeciliği, dış yüze cilacılığı yapacak kalifiye işgücü ve dünya ile rekabet için ürün tasarımı gerçekleştirecek işgücü büyük önem taşıyor. Ülkemizde meslek eğitimi, endüstri meslek liselerinin mobilya ve dekorasyon bölümlerinde veriliyor ancak, diğer alanlarda olduğu gibi bu alanda da mesleği gençlerimize sevdirmek gerekiyor” diye konuştu.

 
Tuna: Çayda koku bitti, şimdi keyif zamanı
 
Kybele yolculuğunu tamamladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zamsız gaz kuyruğu
Doğal gaza zam geleceğini duyan vatandaş, stok yapmak için gişelere yığılınca ...
Kamuda lüks tüketim arttı
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, son yapılan zamlarla ...
Evimize servet harcadık
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) “Yerleşik ve Yerleşik Olmayan Hanehalklarının ...
 
Ankara'ya ikinci çevre yolu projesi
Sincan Belediye Başkanı Mustafa Tuna, Eskişehir-Ayaş arasında ikinci çevre ...
Anadolu’da tüketici asırlardır korunmuş
Tüketici haklarını korumaya yönelik uygulamalar, Anadolu’da yıllar öncesinde ...
Yapının ustaları Başkent’te buluştu
Yapının ustalarını bir araya getiren 25. Yapı Fuarı, 200 firmanın katılımıyla ...
 
Ankaralı lüksü seviyor
Yurt dışında popülerleşen farklı materyallere altın kaplama uygulaması ...
Ankara’da hızlı tren üretmek istiyoruz
Ankara Metrosu’nun ihalesine yüzde 51 “yerli katkı” maddesi konulduğunu ...
Afrika'ya 600 milyon dolarlık yatırım
Ankara’daki mütevazi ofislerinden Afganistan’dan Cibuti’ye 150 milyon ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri