22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı (TZOB) Şemsiz Bayraktar, küresel ısınmanın en büyük sebeplerinden biri olan sanayileşmenin artması ile toprak ve su kaynaklarının korunamaz hale geldiğini, mevcut kaynakların hızla azaldığını ve kirlendiğini belirtti. Dünya nüfusunun son yüzyılda 3 kat arttığını ve su kullanımını da 6 katına çıkardığını hatırlatan Bayraktar, şöyle konuştu: “Kişi başına su tüketiminin dünya ortalaması yılda 800 metreküp civarındadır. Dünyada 1,4 milyar insan yeterli içme suyundan yoksun olup, 2,3 milyar kişi sağlıklı suya hasrettir. Halen su ile ilişkili hastalıklardan ölenlerin sayısı yılda 7 milyonu bulmaktadır.
Söz konusu olan tüm olumsuz etkenlere karşın, nüfusun gıda güvencesine sahip olabilmesi için ekilebilen alanların artırılması mümkün olmadığından, çiftçilerimizin verimliliklerini artırarak sürdürülebilir tarımı devam ettirmesi için öncelikli olarak toprak ve su kaynaklarımızın korunması ve verimli kullanılması gerekmektedir. Ülkemiz ekonomisi açısından, gündemden düşürülmemesi gereken en önemli konu, sulama alanlarımızın artırılması, sulamaya açılmış alanlarımızın korunması ve
israfın önlenmesidir. Sulamanın her iki boyutu da aynı derecede önem taşımaktadır. Bir taraftan yeni sulama alanlarının açılması sürdürülürken diğer taraftan da sulanan alanlarda verimliliğin artırılması çalışmaları büyük bir gayretle sürdürülmelidir.”