Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>GÜNDEM
1 Ekim 2022 Cumartesi - 12:28

TBMM Başkanı Şentop, 27. Dönem 5. Yasama Yılı Değerlendirme Toplantısı'nda konuştu

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, TBMM 27. Dönem 5.Yasama Yılı Değerlendirme Toplantısı'nda konuşma yaptı.

TBMM Başkanı Şentop, 27. Dönem 5. Yasama Yılı Değerlendirme Toplantısı nda konuştu

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, TBMM 27. Dönem 5.Yasama Yılı Değerlendirme Toplantısı'nda konuşma yaptı.

TBMM Başkanı Şentop'un konuşumasındab bazı satır başları şöyle:

 

"Yeni yasama yılı yarın başlayacak. Böylece meclisimiz 1 Ekim 2021 tarihinde başladığı 5. yasama yılını bugün itibariyle sonlandırmış ve tarihinde ilk defa 6. yasama yılına başlamış olacaktır. Ben de bu vesile ile 5. yasama yılında gerçekleştirdiğimiz çalışmaları sizlerle paylaşmak bir anlamda geride bıraktığımız yasama yılının değerlendirmesini yapmak istedim.

Biliyorsunuz bu değerlendirmeler Meclis tatile girdiği zaman ve faaliyet raporu daha önce yapılırdı. Geçen yıl bunun gerekçesini izah etmiştim yasama yılı aslında 1 Ekim’de başlıyor bir sonraki 30 Eylül’de sona eriyor. Dolayısıyla temmuz ayında yapılan toplantılarda verilen sayılar çalışmalarla ilgili eksik oluyor. Doğru olan 30 Eylül’de tamamlanmış bir yasama yılı sonunda bu değerlendirmeyi yapmaktır diye düşünüyorum. 5. yasama yılı boyunca TBMM’de gerçekleştirdiğimiz çalışmaların tamamını bu toplantının kısıtlı süresinde sizlere aktarabilmem mümkün olmadığı için en önemli veri ve etkinlikleri paylaşmaya çalışacağım. Bununla birlikte bu yasama yılında meclis çatısı altında gerçekleştirdiğimiz faaliyetler hakkında detaylı bilgileri sizlere dağıtmış olduğumuz 27. Dönem 5. Yasama Yılı Faaliyet Raporu isimli bu çalışmada bulabileceğinizi toplantının başında belirtmek isterim.

 

Gazi meclisimiz bu sene çok yoğun bir yasama yılını geride bırakmıştır. Bu çerçevede parlamentonun en temel işlevleri olarak nitelendirebileceğimiz yasama ve denetim faaliyetleri kapsamında 5. Yasama yılında TBMM Genel Kurulu'nda 112 birleşim 486 oturum gerçekleştirilmiş. 818 saat 50 dakika çalışma yapılmış ve 35 bin 984 sayfa tutanak tutulmuştur. İhtisas ve Meclis Araştırması Komisyonları'nda ise 970 saat 10 dakika çalışılmış 36 bin 182 sayfa tutanak tutulmuştur. Genel Kurul Komisyonlar ve Başkanlık Divanı çalışmaları kapsamında diğer bütün meclis çalışmaları dahil olmak üzere 74 bin 694 sayfa tutanak tutulmuştur. Meclisimizin bu çalışmaları sonunda Paris Anlaşması'nın onaylanmasını uygun bulan, kadınlara ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet eylemlerini cezalarını arttıran, nükleer enerjiyi ve iyonlaştırıcı radyasyona ilişkin faaliyetlerin yürütülmesi sırasında uyulması gereken ilke ve esasları belirleyen, genel seçimlerde ülke barajını yüzde 10’dan yüzde 7’ye düşüren, müsilaj sorununun çözümü için alınması gereken önlemlerin hukuki çerçevesini çizen ve kamu çalışanlarımızın özlük haklarında iyileştirmeler öngören çok önemli düzenlemelerin de bulunduğu toplam 83 teklif kanunlaştırılarak yürürlüğe girmiştir.

 

Ayrıca bu yasama yılında TBMM Genel Kurulu'nda çeşitli konularda 31 TBMM kararı alınmıştır. Kanunlaşan teklifler dışında bugün itibariyle milletvekillerince hazırlanıp TBMM Başkanlığı'na sunulan 4 bin 208 kanun teklifi İhtisas Komisyonlarının, 44 kanun teklifi ise Genel Kurulun gündeminde bulunmaktadır.

Meclisimizin yasama dışında çok önemli bir diğer fonksiyonu olan denetim faaliyetleri kapsamında da 5. yasama yılında da milletvekillerimiz tarafından meclis başkanlığına 19 bin 710 yazılı soru önergesi verilmiştir. Böylece içinde bulunduğumuz yasama döneminde TBMM Başkanlığına sunulan yazılı soru önergesi sayısı 73 bin 500’ü geçmiştir. Ve 27. yasama dönemi daha önceki yasama dönemleriyle kıyaslandığında TBMM Başkanlığına en fazla yazılı soru önergesinin sunulduğu dönem haline gelmiştir. Ve bugün itibariyle 27. yasama döneminden sonra milletvekilleri tarafından en fazla yazılı soru önergesinin verildiği dönem 70 bin 848 yazılı soru önergesiyle 24. yasama dönemi olmuştur. Bu haliyle 27. yasama döneminin TBMM Başkanlığına sunulan yazılı soru önergesi sayısı bakımında rekor kıran bir dönem olduğunu ve 6. yasama yılında TBMM Başkanlığına sunulacak soru önergeleriyle birlikte bu rekorun dahada yüksek sayılara ulaşacağını ifade edebilirim. Yine 5. yasama yılında bir diğer denetim faaliyeti olan meclis araştırması önergeleri bakımından da benzer bir rekorun kırıldığını söylemek mümkündür bu kapsamda 5. yasama yılında Meclis Başkanlığı'na sunulan 1697 önerge ile birlikte 27. yasama döneminin tamamında TBMM Başkanlığına sunulan meclis araştırması önergesi sayısı 6 bin 647'ye ulaşmıştır.

 

 Açılışından bugüne kadar bütün yasama dönemleri kıyaslandığında bu sayı TBMM başkanlığına bir yasama dönemi içerisinde sunulan en fazla meclis araştırması önergesi sayısına karşılık gelmektedir. Hatta önceki 3 yasama döneminde 24, 25, 26 TBMM Başkanlığına sunulan toplam meclis araştırması önergesi sayısı 6 bin 553 olup bu sayı 27. yasama döneminin başlangıcından 5. yasama yılı sonuna kadar tek bir dönemde verilen meclis araştırması sayısını geçememiştir. 27. yasama döneminin halen devam ettiği düşünüldüğünde TBMM başkanlığına sunulan toplam meclis araştırması önergesi sayısının daha da artacağını gelecek yasama dönemlerinde kırılması hayli zor olacak bir rekor seviyesine ulaşacağımızı söylemek isterim.

Söz konusu meclis araştırması önergeleri kapsamında hatırlayacağınız üzere 5. yasama yılı içerisinde 30 meclis araştırmasının önergesinin birleştirilerek görüşülmesi ve genel kurul tarafından kabul edilmesi neticesinde yaşlıların hayatın çeşitli alanlarında yaşadıkları sorunların araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla bir araştırma komisyonu kurulmuştur. Toplumumuzda ve kültürümüzde çok önemli yerler bulunan ailelerimizin temel direği olan yaşlılara ihtiyaç duydukları kamu hizmetlerini üstün kalitede sürekli ve sürdürülebilir şekilde sunmak için alınması gereken tedbirleri araştıran bu komisyonumuz çalışmalarına halen devam etmektedir.

Diğer taraftan 5.yasama yılından önce kurulmuş bulunan 4 meclis araştırması komisyonumuz bu kapsamda depreme karşı alınabilecek önlemler, küresel iklim değişikliği, kadına yönelik şiddet ve müsilaj sorunu konularında çalışan araştırma komisyonları faaliyetlerini tamamlamış ve komisyon raporları 5.yasama yılı içinde genel kurulda görüşülmüştür.

Meclisin denetim faaliyetleri kapsamında kamuoyunda sıklıkla gündeme gelen 27.yasama dönemi ile birlikte yürürlüğe giren cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde yasama organının etkinliği ile ilişkilendirilen konu milletvekillerinin yazılı soru önergelerinin cumhurbaşkanı yardımcı ve bakanlar tarafından cevaplanma oranıdır. Bu konudaki verilere baktığımızda 5.yasama yılı içerisinde işleme alınarak muhataplarına gönderilen 18 bin 814 yazılı soru önergesinden 3 bin 39’unun süresi içerisinde 5 bin 624’ünün ise süresi geçtikten sonra olmak üzere toplam 8 bin 663 soru önergesinin cevaplandırıldığını 6 bin 420 yazılı soru önergesinin süresi içerisinde cevaplandırılmadığının gelen kağıtlarda ilan edildiğini ayrıca 3 bin 731 yazılı soru önergesinin cevaplandırma süresinin de halen devam ettiğini görmekteyiz. Bu verilerle birlikte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin geçerli olduğu 27.yasama döneminin tamamı ile 27.dönemden hemen önce Parlamenter Hükümet Sisteminin geçerli olduğu 24. ve 26. yasama dönemi verilerini ele alarak geçen sene yapmış olduğum kıyaslamayı 5. yasama yılı sonunda da kıyaslamak istiyorum.

 

Meclisin denetim fonksiyonunun zayıfladığına dair bir sonuç çıkartabilmek sayısal verilere gerçeklere aykırı.

Parlamenter sistemde geçirdiğimiz son iki dönem olan 24 ve 26. Yasama dönemlerinde soru önergelerinin muhataplarınca toplam cevaplandırılma sırasıyla 24. dönemde yüzde 60. 3, 26. dönemde yüzde 45.4."

Hibya Haber Ajansı

 
Paketli satılan glutensiz gıdaların pek çoğunda glutene rastlandı
 
Muğla'da 4.6 şiddetinde deprem
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekonomik Dönüşüm ve Yeni Paradigmalar Zirvesi'nde konuştu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomik Dönüşüm ve Yeni Paradigmalar Zirvesi'nde konuştu.
Resmi Gazete başlıkları
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TESK 21. Olağan Genel Kurulu'nda konuştu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu ...
 
Bakan Akar Şırnak'ta
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Şırnak'ta açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Kadın Kolları buluşmasında konuştu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Kadın Kolları Kuruluştan Bugüne MKYK ...
İpsala’da üretilen 9 milyon sazan yavrusu 8 ilin baraj ve göletine bırakıldı
Edirne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bağlı İpsala Su Ürünleri Üretim ...
 
Bakan Soylu, şehit polis Sedat Gezer'in cenaze törenine katıldı
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, şehit polis memuru Sedat Gezer için düzenlenen ...
Tahıl sevkiyatı kapsamında 9 gemi daha Ukrayna'dan hareket etti
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), tahıl sevkiyatı kapsamında 9 geminin daha ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti İl Başkanları Toplantısı'nda konuştu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti İl Başkanları Toplantısı'nda konuştu.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri