Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>EKONOMİ
19 Haziran 2022 Pazar - 12:38

TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi: Yılsonu enflasyon tahmini %64,59’a çıktı

TCMB Haziran Piyasa Katılımcıları Anketi’nde cari yılsonu enflasyon beklentisi %64,59 olmuştur. Kısa dönemli enflasyon beklentilerine baktığımızda; Haziran ayı enflasyonu %3,77, Temmuz ayı enflasyonu %2,98 ve Ağustos ayı enflasyonu ise %2,54 beklenmektedir.

TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi: Yılsonu enflasyon tahmini %64,59’a çıktı

TCMB Haziran Piyasa Katılımcıları Anketi’nde cari yılsonu enflasyon beklentisi %64,59 olmuştur. Kısa dönemli enflasyon beklentilerine baktığımızda; Haziran ayı enflasyonu %3,77, Temmuz ayı enflasyonu %2,98 ve Ağustos ayı enflasyonu ise %2,54 beklenmektedir. Enflasyon söz konusu aylarda beklentilere paralel bir şekilde artarsa Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında yıllık enflasyon da sırasıyla %76,61, %78,65 ve %81,16 olarak gerçekleşecektir.

 

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim nedeniyle yükselen emtia fiyatları, küresel enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmaya devam ediyor. Enflasyon beklentilerindeki bozulma devam etmektedir. Petrol fiyatlarının etkileri ile son derece gevşek ekonomi ve para politikası, mal ve hizmet gruplarında enflasyonist baskının yoğun bir şekilde hissedileceğini göstermektedir. Döviz kuru, iç fiyatlama faktörleri, petrol ve emtia fiyatları, bozulan enflasyon beklentilerinin neden olduğu talep yönlü hareketler ve merkezi fiyat ayarlamaları gibi nedenlerle yüksek fiyat etkisi görülmeye devam edecektir. Enflasyonun, yılsonunda %65 olmasını ve yıl boyunca %70 patikasının üzerinde seyretmeye devam etmesini bekliyoruz.

 

12 ve 24 ay sonrasına ilişkin ortalama enflasyon tahminlerine göre, enflasyonun sırasıyla %37,91 ve %22,04 seviyelerinde gerçekleşmesi beklenmektedir. 12 ve 24 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentilerinin ortalaması böylece %29,98 olmuştur. 5 yıl sonraki enflasyon beklentisi ise %9,96'dan %9,83'e geriledi.

 

Yıllık TÜFE beklentilerindeki gelişmeler… Kaynak: TCMB

 

Repo ve Ters Repo Pazarı’nda oluşan faiz oranı beklentileri ay sonu için %14 olmuştur. Piyasa, Merkez Bankası’nın politika faizi olan 1 haftalık repo faiz oranını ise cari ay ve 3, 12, 24 ay sonrası beklentileri sırasıyla %14, 14, 14 ve 19,79 olarak öngörmektedir.

 

TCMB'nin bu ay, önümüzdeki 3 ay ve 12 ayda politika faizini sabit tutması bekleniyor. Bu da negatif reel pozisyonunun enflasyona karşı oldukça derin bir pozisyonda kalmaya devam edeceğini gösteriyor. Merkez Bankası, zorlu koşullara rağmen ortodoks para politikasına dönüş ve faiz artırım sinyali vermiyor. Öte yandan, piyasa katılımcılarının orta vadede para politikasında sıkılaşma bekledikleri görülmektedir. Bu görüşe katılsak da 23 Haziran toplantısında faiz değişikliği beklemiyoruz.

 

Büyüme beklentilerinde bu yıl için ufak bir revizyon görmekteyiz. 2022 GSYH beklentisini %3,5’e yükseltilmiştir. 2023 öngörüsü ise Haziran anket döneminde %3,8 büyüme oldu. 2022 için cari açık beklentileri 34,35 milyar dolardan 37,01 milyar dolara; 2023 için 22,01 milyar dolardan 23,07 milyar dolara yükseldi. Piyasa katılımcılarının cari açık beklentileri artan enerji maliyetleri ve emtia fiyatları nedeniyle hızlı bir şekilde yukarı revize edilmektedir. Fiyat istikrarı kapsamındaki liraizasyon planının büyük ölçüde esas alındığı cari işlemler dengesinde artık fazla beklentisi kalmamaktadır. Turizm, önümüzdeki aylarda mevcut durumu biraz dengeleyebilir ancak aradaki farkı kapatmaya yetmeyecektir. Devam eden ve arzu edilen ekonomik büyüme patikası, korunabilecek yüksek enerji maliyetleri, gevşek para ve maliye politikaları gibi faktörler cari açığı artıracaktır. Bu risk faktörleri nedeniyle küresel jeopolitik gelişmeleri oldukça belirleyici bir noktada tutuyor ve piyasa katılımcılarına göre daha karamsar bir cari açık beklentisi sunuyoruz.

 

Döviz kuru beklentileri 2022 yılsonu için 18,89 olmuştur. 12 ay sonrasına ilişkin kur beklentilerinin ise 20,70 olduğunu görüyoruz. Yılsonu döviz kuru beklentilerindeki yükseliş devam etti. Döviz kurunun şimdiden 17,30 seviyesine gelmesiyle birlikte 6 aylık dönemsel mevduat faizlerinin de aşıldığını görüyoruz.

 

Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Aydemir’den Kongre Turizmi için Erzurum’a davet
 
Sevgi görmeyen bireyler sevgi gösteremiyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konut fiyat endeksi nisan ayında yıllık %127,0 rekor artış gösterdi
TCMB tarafından yayımlanan verilere göre Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2022 ...
Asya’da düşüş sürerken BoJ değişikliğe gitmedi
ABD Başkanı Biden’ın resesyonun kaçınılmaz olmadığını belirtmesine karşın ...
Fed sonrasında denge ve perspektifler
Karar ve projeksiyonlar… Karar ve projeksiyonların şahin, basın toplantısının ...
 
Küresel piyasalar
Dün küresel piyasalarda genel olarak negatif bir seyir görüldü. ABD Merkez ...
Piyasaların yönü
Geçen hafta endeks haftayı düşüş ile tamamladı ve haftaya düşüş ile başladı. ...
Küresel piyasalarda resesyon fiyatlamaları
Fed’in para politikası toplantısının ardından küresel piyasalarda resesyon ...
 
FED faiz artırımına gitti
ABD Merkez Bankası (FED), politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde ...
Küresel piyasalar
Dün küresel piyasalarda genel olarak pozitif bir seyir görüldü. Piyasalar ...
Enflasyona karşı uyanık olmak
COVID-19 tedbirlerinin de etkisiyle Çin'in başkenti Pekin'de sanayi üretimi ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri