Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>EKONOMİ
16 Mart 2022 Çarşamba - 12:21

TCMB: Politika faizi enflasyonun çok altında

Merkez Bankası’nın enflasyon perspektifine bağımlı bir hareket düzleminde olmaması, politika faiz oranlarında da çok farklı nedenlere bağlı düşük bir bandı tercih etmesi itibariyle herhangi bir beklenti içerisinde değiliz.

TCMB: Politika faizi enflasyonun çok altında

Merkez Bankası’nın enflasyon perspektifine bağımlı bir hareket düzleminde olmaması, politika faiz oranlarında da çok farklı nedenlere bağlı düşük bir bandı tercih etmesi itibariyle herhangi bir beklenti içerisinde değiliz. Küresel savaş etkenleri, dünyada enflasyonist baskıları körüklerken emtia ve petrol fiyatlarından gelen etkilerin benzer baskıları Türkiye’de de artıracak olmasına rağmen TCMB’den ekonomi hedeflerinin sağlanmasına da zorluk oluşturacak bu dinamiklere bir cevap şu aşamada beklemiyoruz.

 

 

 

 

Enflasyon %54,4 ile 20 yılın en yüksek seviyesinde ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgali enflasyonu daha da yüksek tutacak. Reel faiz oranı, gelişmekte olan piyasalar arasında açık ara en düşük orandır. Ancak, Merkez Bankası, ekonomik büyüme için daha düşük faiz oranlarını benimseyen ve politika tepkisi altında daha yüksek enflasyon eğilimi göstermemesine neden olan bir çizgiye çekilmiştir. Küresel finansal risklerin ağırlıklı olarak fiyat istikrarı riskleri ve sürdürülemez negatif reel faiz pozisyonu nedeniyle arttığı bir ortamda, Merkez Bankası'nın bu seviyesini sürdürülebilir bulmuyoruz ve piyasa koşullarının para politikasını sıkılaştırmaya yönelik daha zorlu dinamikleri içereceğini düşünüyoruz.

 

17 Mart toplantısında Merkez Bankası'ndan herhangi bir hareket beklemiyor olsak da, fiyat istikrarı faktörünün yakın gelecekte finansal ürünler ve maliye politikası kontrol mekanizması çerçevesinde yürütüleceğini anlıyoruz. Bu nedenle Merkez Bankası kararlarının da ekonomik olmayan faktörlerin ve olağan çerçevenin dışında olduğunu düşünüyor ve yakın gelecekte ortodoks bir politikaya geçiş için sinyal alamıyoruz.

 

Hükümetin ve ekonomi yönetiminin, 2022 ve sonrası dönem için ele almayı düşündüğü ve daha yüksek ihracat, cari işlemler dengesinde fazlaya geçmek ve döviz girişi yönünden fiyat istikrarını sağlamaya yönelik büyümeci politikanın dış etkiler itibariyle hedeflere ilerlemesi zordur. Bu nedenle, cari işlemler dengesine ilişkin fazla konseptinin yüksek enerji fiyatları ve azalacak ihracat ve hizmet gelirleri üzerinden geçerli olamayacağına dair güncel durumun dikkate alınması gerektiğini düşünürüz. Aynı zamanda finansman tarafını bozacak risk dengeleri gibi faktörler rezerv kullanımı gibi kaynaklara yönelimi artıracaktır.

 

Bu dönemde fiyat istikrarı olgusunun, küresel enflasyon risklerini dikkate alan ve benzer ülkelere uyumlu bir çerçevede ana politika araçlarıyla yönetilmesi gerekmektedir. Buna karşılık, yüksek faiz oranları hükümet tarafından büyümeyi sınırlayacağı gerekçesiyle istenmemekte ve fiyat istikrarı geleneksel araçların dışında kalan uygulamalarla yönetilmektedir. Enflasyonu kontrol altına alabilmek için fiyat kontrolleri, denetimler, KDV indirimleri gibi uygulamalar ile KKM finansal enstrümanı bunun örnekleridir. Bu tip ürün ve uygulamaların enflasyonun genel yönünü aşağı çevirmeyeceğini, küresel emtia fiyatlarının ve risk olgusundan etkilenen döviz kurunun enflasyon üzerindeki yüksek etkilerine devam edeceğini düşünürüz. Merkez Bankası’nın planlamasına dair olarak da söz konusu risk dengeleri dikkate alınmalı ve genel eğilimi değiştirecek proaktifliğe geçilmelidir. Biz şimdilik mevcut politikanın sürdürülmek isteneceğini düşünüyoruz.

Kaynak:Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı

 
EPGİS, suç duyurusu nedeniyle fiyat duyurularına ara verdi
 
Petrol fiyatlarındaki sert düşüş
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ücretli çalışan sayısı yıllık %6,8 arttı
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan ...
Küresel piyasalar
Dün küresel piyasalarda karışık seyir hakim oldu.
Rusya - Ukrayna cephesindeki gelişmeler
Jeopolitik endişelerin bir miktar yatışmasıyla küresel hisse piyasalarında ...
 
Emtia ve enerji fiyatlarındaki yükselişler
BIST100 endekisi güne artıda başlayabilir.
Rusya - Ukrayna savaşı gündemdeki yerini koruyor
Cuma günü Rusya Devlet Başkanı Putin’in Ukrayna görüşmelerinde pozitif ...
Global: Ukrayna’daki durum, petrol ve ters rüzgarlar
Askeri operasyon başlangıcından bu yana petroldeki fiyatlama içinde bazı riskleri barındırıyor.
 
Egeli ihracatçılar kaliteli kuru incir için çalışıyor
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, kuru incirde kalite ...
Enerji kaynak bağımlılığı ve endüstri krizi
Jeopolitik gerilimler ve fiyat olgusu… Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, son ...
Putin’den sürpriz açıklamalar piyasaları hareketlendirdi
Rusya Devlet Başkanı Putin’in Ukrayna ile görüşmelerde pozitif yönde değişiklikler ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri