Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>EKONOMİ
1 Şubat 2017 Çarşamba - 11:30

Tartışmaların yaşandığı süt sektöründe üretici isyanda

Bir süredir çiğ süt üzerinden tartışmaların yaşandığı süt sektöründe üreticiler, yem fiyatlarındaki artışlardan, çiğ süt satarken verdikleri cezalara kadar bir çok konudaki sorunlarını dile getirerek, "Sütü satamazsak hayvanları kesip atacağız" diye tepki gösterdiler.

Tartışmaların yaşandığı süt sektöründe üretici isyanda

Çubuk İlçesinin 3 bin 500 nüfuslu Akkuzu Köyü'nde köylülerin yaklaşık bin 200 ineği var. Süt üreticiliği yaparak geçinen köylüler, çiğ süt yasağından, satış yapılırken kesilen cezalardan ve yem fiyatlarından mağdur durumda olduklarını iddia ettiler. Yıllardır baba mesleğini yapan mahalle muhtarı Halil Kökmen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yem fiyatlarında acil düşüş istediklerini belirtti. 60 yıldır süt üreticiliği yaparak geçinmeye çalışan Nasibe ve Yaşar Kökmen çifti de süt üreticilerinin çok zor durumda olduklarını böyle giderse ineklerini keseceklerini söyleyerek İhlas Haber Ajansı muhabirine yaşadıkları zorlukları anlattılar.

"Tarım Bakanlığından yem fiyatlarında acil düşüş istiyoruz"
Köyün yüzde 90'ının süt üreticiliği ile geçindiğini ve süt satışlarında önlerine çıkan engelleri anlatan Muhtar Kökmen, "Mahallemizde 600'e yakın hanemiz var ve en az 500 hane hayvancılık ve çiftçilikle uğraşıyor. Mahallemizde 2 ineği olan da var, 20 ineği olan da var ve süt konusunda çok sıkıntılar yaşıyoruz. Şuanda bizden alınan fiyatlar 3 senelik fiyat, yani 3 sene önce biz sütü 1 lira 10 kuruşa satıyorduk şuanda bu fiyat devam ediyor. Şuanda yemin torbası 60 TL, kepeğin torbası 35 TL ama süt hala 1 lira 10 kuruş. Devletimiz Angus getiriyor dolayısıyla et fiyatları düşürülüyor, mümkünse Angus getirmek yerine dışarıdan yem, kepek getirse devlet, biz hayvanı yetiştiririz. Devletimiz hayvancılık konusunda destek veriyor ama biz küçük işletmeler bundan faydalanamıyoruz, o yüzden çok büyük sıkıntılar çekiyoruz. Sütçüler gelip bizden süt almadığı zaman bizim sütümüz kalır, biz bunu yoğurt yapıp pazarda satamayız. Devletimizden anlayış bekliyoruz, şuanda bizim köyümüzde 50'ye yakın sütçü var, günlük götürüp satıyorlar ve çok şükür sütlerimizden de hiçbir şikayet yok. Buradan taze sütü almak başka, marketten pastörize süt almak başka. Eğer çiğ süt satışı kaldırılırsa biz inekleri keseriz, hayvancılığı bırakırız, Tarım Bakanlığı bize iş versin çalışırız. Benim oğlum 16 yaşında ve hayvanlara bakıyor, böyle olacaksa ahırın kapısını kapatırım oğluma iş bakarım. Tarım Bakanlığından yem fiyatlarında acil düşüş istiyoruz, ve bize ithal et getirmesinler, ithal yem getirsinler. Endişelenmesinler bizim sütlerimiz gayet sağlıklı, gayet temiz, gayet iyi. Millete 3-4 aylık pastörize süt içirmesinler, bizim sütlerimizi taze taze gönül rahatlığıyla içsinler" ifadelerini kullandı.

"Ceza yazıyorlar, çiğ süt olmaz diyorlar"
Süt üreticilerinin çok kötü durumda olduğunu ifade eden Nasibe Kökmen ise, "Biz sütü önceden kooperatife veriyorduk bize paramızı vermiyorlardı, bizi dolandırdılar sütlerimiz evde kaldı alan olmadı. Neyle geçineceğiz köyde duruyoruz, bir gelirimiz yok bu işi yapmaya mecburuz, 30 tane ineğimiz var bizim günlük taze sağdığımız sütü götürüp satıyoruz. Yemler 60-70 milyon oldu, peşin alırsak alırsak 60 TL'ye aylık veriyorlar ve borcumuzu bekletmiyorlar günü geldiği anda hemen gelip alıyorlar. Bu inekleri götürüp kestireceğiz yada kendimiz keselim, doğrayıp atalım köpekler mi yesin? Biz bıktık bu durumdan, böyle olmaz geçim sağlayacak bir durumumuz yok, emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Oğlum mahallelere satmaya götürüyor, görüp ceza yazıyorlar. Çiğ süt olmaz diyorlar, günlük taze süt bu hastalıklı değil, gelip baksınlar. Devlet bizi de düşünsün artık. Mallarımız perişan, para etmez oldu. Sütü satamazsak hayvanları kesip atacağız ne yapalım ki artık?" diye konuştu.

"Bugün yemin çuvalı olmuş 70 TL"
Devletten bir çözüm ve yardım talebinde bulunan Yaşar Kökmen de,"Bugün yemin çuvalı olmuş 70 TL, biz sütü satıp yemi getirip hayvanı besliyoruz. Böyle olursa üreticinin hali kötü yani. Belediyelerle görüşülsün ve bizim satmamız daha rahat olsun. Satıyoruz diye ceza yazılıyor, biz her gün bir de ceza ödemek zorunda kalıyoruz" şeklinde konuştu.

 
Önce Apple'da şimdi de Youtube'da açık buldu
 
Rusya Federasyon Konseyi, Türk Akımı'nı onayladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sektör için büyük kazanç
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu(TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, OTONOMİ’yi ziyaret etti
Her yıl 5 milyon küçükbaş hayvan kaybediyoruz
Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Kılınç, ...
ATO işe ‘temel’den başladı
Temeli atıldıktan sonra 2 yıldır hiçbir çalışma yapılmayan Akyurt’taki ...
 
HalkKart’la 227 bin liralık indirim
Yenimahalle Belediyesi, HalkKart’a benzer projeleri uygulayan CHP’li belediyeleri bir araya getirdi.
Piyasalar ’not’tan etkilenmedi
Kredi değerlendirme kuruluşlarının Türkiye için olumsuz kararı piyasaları etkilemedi.
Fitch, Türkiye'nin kredi notunu açıkladı
Fitch'in merakla beklenen Türkiye kararı açıklandı. Fitch, Türkiye'nin ...
 
4.0 Çalıştayı
OSTİM OSB'nin ev sahipliğinde Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı (TÜSİAV), ...
Büyükanneye verilecek maaş belli oldu! (Büyükanne maaşı ne kadar)
Büyükanneye verilecek maaş belli oldu. Peki büyükanne ne kadar maaş alacak? ...
İzmir iş dünyası katılım bankalarına seslendi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kredi musluklarını açması için seslendiği ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri