Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>EKONOMİ
10 Şubat 2021 Çarşamba - 11:14

Teşvik ve aşı hikayesi

BIST100 endeksi de güne %0,6 - %0,8 arasında alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. (Ziraat Yatırım)

Teşvik ve aşı hikayesi

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

Teşvik ve aşı hikayesi ile birlikte risk iştahında pozitif seyir devam ediyor. S&P500 vadelisi bu sabah %0,4 civarında, Japonya hariç MSCI Asya endeksi yaklaşık %0,8 oranında primli. Küresel piyasalardaki fiyatlamalarla birlikte BIST100 endeksi de güne  %0,6 - %0,8 arasında alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Dün, endeks 1.550 seviyesinin üzerinde tutunamasa da bu seviyeden çok fazla uzaklaşmadı ve günü 1.544 seviyesinden, aylık ortalamasının anlamlı bir şekilde üzerinde kapattı. Günlük göstergelerde de toparlanma biraz daha belirginleşirken, işlem hacmi yaklaşık son bir ayın en yükseğinde. Bu kapsamda, yurtdışında birçok borsanın rekor seviyelere geldiği ve MSCI Türkiye'nin dün %1,5 prim yaparak pozitif ayrıştığı ortamda endeks de 1.550 seviyesini bu sefer destek yaparak tarihi zirvesinin bulunduğu 1.578 - 1.582 bölgesini hedefleyebilir. Ara direnç ise 1.568 seviyesinde.



        
 

 

MAKROEKONOMİ

        

Küresel piyasalar aynı konuları fiyatlamayı sürdürüyor. Mali teşvikin büyümeyi destekleyeceği beklentisi ve aşılanma süreci ile birlikte koronavirüs vaka sayısındaki artışın hız kesmesinin değerlendirilmesiyle risk iştahının bugün pozitif seyrettiği görülüyor. Enflasyon beklentilerinde yükselişin konuşulduğu bir ortamda bugün Çin enflasyon rakamlarını takip ettik. Çin TÜFE ocak ayında yatay kalması beklenirken koronavirüs kısıtlamalarının da etkisiyle ulaştırma ve hizmet fiyatlarındaki düşüşle yıllık %0,3 geriledi, ÜFE ise emtia fiyatlarındaki yükselişi yansıttı ve beklentilerle uyumlu yıllık %0,3 artarken, bir yıl aradan sonra ilk kez yıllık artış kaydetti.

Dün ABD tarafında, aralık ayına ilişkin JOLTS açılan iş sayısı verisi izlendi. Aralık ayında kısıtlamalarla birlikte istihdam piyasasının baskı altında kaldığını, tarım dışı istihdam ve ADP özel sektör istihdamındaki azalışla görmüştük. Bu yüzden ABD'de açılan iş sayısının 6,50 milyon adet seviyesine gerilemesi bekleniyordu, ancak 6,65 milyon adet seviyesine yükselerek son 5 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Yurt dışı tarafta bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 16.30'da ocak ayına ilişkin TÜFE verileri açıklanacak. Ocak ayı ISM imalat PMI verisinde fiyat endeksi 77,6'dan 82,1'e gelerek artan maliyet baskısını işaret etti fakat talebin halen düşük olması nedeniyle ocak ayı yıllık tüketici enflasyonunda fazla bir değişim beklenmemekte. Bu sene için aşı sürecinin başarısına bağlı olarak artan taleple enflasyonda geçici artışların olabileceği Fed tarafından vurgulanmakta. ABD'de ocak ayında yıllık bazda TÜFE'nin %1,4'ten %1,5 seviyesine hafif yükselmesi beklenirken, enerji ve gıda fiyatları hariç yıllık bazda çekirdek TÜFE'nin ise %1,6'dan %1,5 seviyesine hafif gerilemesi bekleniyor. Bunun yanında, TSİ 22'de Fed Başkanı Jerome Powell'ın, New York Ekonomi Kulübü tarafından düzenlenen online etkinlik öncesinde gerçekleştireceği konuşma dikkatle takip edilecek.
 
Avrupa tarafında, TSİ 10'da Almanya'da ocak ayına ilişkin nihai TÜFE verisi açıklanacak. Almanya'da ocak ayına ilişkin öncü TÜFE, yıllık bazda -%0,3'ten %1 seviyesine kadar yükselerek Mart 2020'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış ve böylece yıllık bazda TÜFE son 4 aydır bulunduğu deflasyonist bölgeden çıkmıştı. Özellikle, enflasyonun ocakta beklentileri aşmasında, salgın nedeniyle tüketim mallarına yönelik uygulanan KDV indiriminin ocakta sonlanması ve iklim vergisinin devreye alınmasının etkili olduğu görülmüştü. Ayrıca TSİ 11.30'da İsveç Merkez Bankası'nın politika faiz oranını %0 seviyesine sabit tutması bekleniyor. Bunun yanında, TSİ 16'da ECB Başkanı Christine Lagarde'ın konuşması takip edilecek.

Yurt içi tarafta ise, TSİ 10'da kasım dönemine (ekim, kasım ve aralık aylarına kapsayan döneme) ilişkin işsizlik oranı verisi takip edilecek. Ekim dönemi işsizlik oranı %12,7 seviyesinde yatay seyretmiş, mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı %12,8 seviyesinden %12,9 seviyesine sınırlı yükselmişti. İstihdamın, nisan ayı sonrası çoğunluğu tarım istihdamı kaynaklı olmak üzere ilk kez azaldığını görmüştük. Aralık ayı İSO imalat PMI raporunda istihdamdaki artışın kasım ayındaki hızla aynı olduğu vurgulanmaktaydı ayrıca TCMB, politika metinlerinde iktisadi faaliyetin hızlı seyrettiğini belirtmekte. Bu açıdan kısa dönemde sanayi sektörünün istihdama katkı sunmaya devam etmesini öngörmekteyiz. Ekim döneminde hizmet sektörü istihdamında azalma görmüştük. Bu dönemde kısıtlamaların da etkisiyle hizmet istihdamındaki düşüşün devam etmesi beklenebilir. Ekim döneminde artan faizlerle birlikte azalan konut satışları görünümüyle uyumlu olarak inşaat sektörünün ise istihdama katkısı zayıflamış ve son 6 ayın en düşük seviyesine gerilemişti. Bunun yanında, bu hafta açıklanan İŞKUR verilerine göre kayıtlı işsiz sayısının ocakta bir önceki aya göre %1,4 oranında gerileyerek 2,92 milyon kişi seviyesine gerilediği ve böylece kayıtlı işsiz sayısının aylık bazda aralıksız düşüşünü beşinci ayına taşıdığı gözlendi.  Bugün ayrıca TSİ 10'da aralık ayına ilişkin dış ticaret endeksleri açıklanacak.
 
Dün TCMB'nin ekonomistlerle olan toplantısı  takip edildi. Merkez Bankası Başkanı Ağbal, daha önceki TCMB politika metinleri ve konuşmaları ile uyumlu olarak fiyat istikrarına ve sıkı para politikasına yönelik kararlılık mesajı verdi. Bu bağlamda sıkı para politikasının %5'lik enflasyon hedefine ulaşıncaya kadar korunacağının altını çizdi. Rezervlere yönelik olarak ise sermaye girişlerinin istikrarlı ve güçlü hale gelmesi ve dolarizasyon eğiliminin terse dönmesiyle şeffaf bir program dahilinde ve kur düzeyini etkilemeden rezervlerin  artırılacağını vurguladı. Sıkılaşan finansal koşulların talebi etkilemesiyle ekonomik faaliyetlerde daha ılımlı bir görünümün hakim olacağını belirtti. Geçtiğimiz sene büyümesinin ise yıllık %2,5 olabileceği tahmin edilmekte. Ayrıca kademeli değişiklik sinyali verilerek swap limitleri konusunda da BDDK ile çalışıldığı belirtildi.
 

ŞİRKET HABERLERİ 


Aselsan (ASELS, Nötr): ASELSAN ile EZE İnşaat A.Ş. arasında Gebze Darıca Metro Sinyalizasyon Sistemi Temini ile ilgili olarak 08/02/2021 tarihinde sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme kapsamında ASELSAN'a toplam 17mn EUR tutarında "Gebze Darıca Metro CBTC-Sürücüsüz Sinyalizasyon Sistemi" siparişi verilmiştir. Sözleşme kapsamında teslimatlar 2023 yılı içinde tamamlanacaktır.

Çemtaş Çelik (CEMTS, Pozitif): Şirketin 4Ç2020'deki net dönem karı 48,6mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket'in bir önceki yılın son çeyreğindeki karı 14,5mn TL idi. Şirket'in satış gelirleri 4Ç2020'de 279,9mn TL gerçekleşerek yıllık %68,5 oranında büyüme gösterirken, brüt kar 62,3mn TL ile bir önceki yılın son çeyreğindeki 15,5mn TL brüt karın oldukça üzerinde gerçekleşmiştir. Operasyonel giderleri yıllık %24,3 oranında artan şirketin esas faaliyet karı 46,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. Yatırım faaliyetlerinden kur farkı kaynaklı 16,8mn TL gelir kaydeden şirketin bir önceki yıl yatırım geliri 8,3mn TL idi. Dördüncü çeyrek karı sonrasında Şirket'in 2020 yılı net karı 138,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. 2019 yılındaki net kar 56,5mn TL idi.

Karsan (KARSN, Nötr): 1 Şubat 2021 tarihinde, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı'nın açmış olduğu otobüs ihalesi için KİK kararına karşı yürütmeyi durdurma talepli olarak iptal davası açıldığı duyurulmuştu. Kamu İhale Kurumu'nun ilgili kararı gereğince ihale merciinin yapmış olduğu değerlendirmenin sonucu olarak, Şirketin iletmiş olduğu teklifin ekonomik olarak en avantajlı ikinci teklif olduğu iletilmiştir. Şirket gerekli hukuki yollara başvuracaktır.

Vakıfbank (VAKBN, Nötr): Vakıfbank'ın 2020 yılının dördüncü çeyreğindeki net dönem karı bir önceki çeyreğe göre %39,2 oranında azalarak 669mn TL'ye gerilemiş ve hem beklentimiz olan 695mn TL'nin hem de piyasa beklentisi olan 704mn TL'nin biraz altında gerçekleşmiştir. Detaylar için tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ

BDDK: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK),bankalarca yapılacak repo işlemlerine ilişkin yönetmelikte düzenlemeler yaptı. Düzenlemeye göre, Türkiye Varlık Fonu (TVF) tarafından ihraç edilecek borçlanma araçları, bankalar tarafından repo ve ters repo işlemlerine konu edilebilecek finansal araçlar arasına eklendi.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ 

Yükselen Çelik (YKSLN): Şirket 2021 yılının 1. çeyreğine ilişkin aşağıda yer alan beklentilerini basın-yayın organları, analist veya kurumsal iletişim toplantıları aracılığı ile kamuya duyurulmasına karar vermiştir. 2021 yılının ilk 30 günlük süresi içerisinde şirketin satış gelirlerinde önemli ölçüde büyüme kaydedilmiş olması ve ileriye dönük alınan siparişlerin olumlu beklenti yaratması nedeniyle; Şirketin 2021 yılı birinci çeyreğinde satış gelirlerini bir önceki yılın aynı dönemine nazaran asgari %50 veya daha üzerinde arttıracağı öngörülmektedir. Bununla birlikte nominal FAVÖK ve net kar tutarlarında yine 2021 yılı birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine nazaran pozitif büyüme beklenmektedir.
 
FAİZ PİYASALARI

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %17 seviyesinde değişmeyerek yatay seyretti. TCMB toplamda piyasayı 284 milyar TL ile haftalık repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı ve tüm fonlama hatfalık repo ihaleleriyle sağlandı. TCMB sadeleşme politikasıyla uyumlu olarak salı günü 53 milyar TL (%17'den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Sadeleşme politikası ile uyumlu olarak diğer kanallardan fonlama yapılmadı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %1,17 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,14-%1,17 bandında hareketin ardından, %1,16 seviyesinden günü kapattı.

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde faizlerde sınırlı değişimlerle görece yatay seyir gözlendi. Bu kapsamda, günlük bazda kısa, orta ve uzun vadeli tarafta faizlerde 10 baz puana varan değişimlerle görece yatay seyir görüldü. 


GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


Kaynak:Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Çin’in ilk sürücüsüz ticari otobüsü, yolcu taşımaya başladı
 
Çin’in tek dozluk aşısı Ad5-nCov, ağır hastalığı önlemede yüzde 100 etkili oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD'deki teşvik paketine ilişkin gelişmeler önemini koruyor
ABD’deki destek paketine ilişkin gelişmeler gündemdeki yerini ve önemini koruyor.
Pozitif hava devam ediyor
Dün ABD borsalarında yeni rekorlar öncülüğünde küresel hisse piyasalarındaki ...
Enflasyon algısı
Piyasalarda Biden’in teşvik paketi beklentisi Şubat ayının ana hikâyesi ...
 
Haftaya pozitif başlangıç
BIST100 endeksi yükselme ivmesinde düşüş yaşasa da geçtiğimiz haftayı 1.527’den kapattı.
Teşvik beklentilerinin artması
BIST100 endeksinin, yurtdışı piyasalardaki olumlu görüntüden daha az faydalanabileceğini ...
Pandemiye rağmen ülkemize kazandırdığımız döviz 4.5 milyar dolar oldu
Pandemi döneminde taze meyve sebze ihracatımız % 21 artışla 2 milyar 731 ...
 
Haftalık piyasa takvimi 8-12
ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi, Toptan Stoklar, DOE Petrol Stokları, Hazine ...
İhracatçılar Merkez Bankası yönetimiyle bir araya gelmeli
IMF, Türkiye ekonomisinin 2021'de yüzde 6 oranında büyümesini öngörüyor
Haftanın kazananı TL oldu
Türk Lirası bu hafta Dolar ve Euro karşısında sırasıyla %3,67 ve %4,67 ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri