Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
15 Ağustos 2009 Cumartesi - 11:12

Topbaş gözaltına alınacaktı

İsmailağa soruşturmasında savcı değişince şüpheli sayısı 235’ten 13’e indi.

Topbaş gözaltına alınacaktı

Erzurum Başsavcılığı İsmailağa soruşturması kapsamında yalnızca 13 kişi hakkında dava açtı. Erzincan’da 235 şüpheliyi kapsayan dosyanın Erzurum’da nasıl 13 kişiye düştüğü ise belirtilmedi.

Cüppeli Ahmet Hoca, Kadir Topbaş ve Ahmet Albayrak da şüpheliler arasında yer alıyordu. Cemaate yönelik dinlemelere dönemin bakanları Pepe ve Güler de takıldı.

Cumhuiyet Gazetesi'nden İLHAN TAŞCI'nın haberine göre; Erzincan Başsavcılığı’nın İsmailağa cemaatine yönelik soruşturma kapsamındaki dinlemesine dönemin Orman Bakanı Osman Pepe ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de takıldı.

Soruşturmada 235 şüphelinin adres ve isimleri yer alırken haklarında gözaltı ve arama kararı çıkarılan isimler arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Yenişafak gazetesinin sahibi Ahmet Albayrak, kamuoyunda Cüppeli Ahmet Hoca olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü de yer aldı. Ancak gözaltı bilgisinin “sızması” nedeniyle operasyon gerçekleştirilemedi.

Erzurum ile Erzincan Başsavcılığı’nın yetki tartışmasına sahne olan İsmailağa cemaatine yönelik soruşturma dosyasında ilginç isimler, suçlamalar ve telefon dinleme konuşmaları yer aldı. Erzincan Başsavcılığı’nın soruşturması kapsamında 235 “şüpheli” bulunuyor. Şüpheliler arasında en dikkat çeken isim ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş oldu. Topbaş, “örgüte yardım etme” suçlamasıyla soruşturmaya dahil edildi.

Topbaş’ın, cemaatin etkin olduğu Fatih ve Çavuşbaşı bölgelerinde imara aykırı uygulamalara göz yumduğu ve dolaylı yardımda bulunduğu ileri sürüldü.

Yurt genelinde yapılacak operasyonlar için cemaatin lideri Mahmut Ustaosmanoğlu, Ahmet Mahmut Ünlü, Yenişafak gazetesinin sahibi Ahmet Albayrak, işadamı Mehmet Çelik ve cemaat liderinin halefi olduğu savlanan Metin Balkanoğlu’nun da aralarında bulunduğu isimler hakkında arama ve gözaltı kararı çıkarıldı. Ancak Erzurum Başsavcılığı’nın bu karardan 3 gün önce operasyon yapması, Erzincan merkezli yürütülecek baskınları engelledi. Yapılan ikinci gözaltı hazırlığından birkaç gün önce Erzurum Başsavcılığı’nın bir operasyon daha yapması üzerine baskınlar yalnızca Erzincan ile sınırlı kaldı.

Dosyanın görevsizlik kararıyla Erzurum Başsavcılığı’na devredilmesinden önce yapılan işlemler kapsamında Albayrak, “örgüte üye olma ve örgüt adına faaliyette bulunma” suçlarını işleme şüphesiyle soruşturmaya dahil edildi. Yapılan dinlemelerde, Albayrak’ın bu suçlamalar dışında, kendisinin, konuştuğu kişilerin ve 3. şahısların suç niteliği taşıdığı izlenimi veren konuşmaları saptandı. Görevsizlik kararında, suçlara ilişkin ulaşılan tesadüfi delil olarak gösterilen ve suç şüphesi izlenimi uyandıran konuşmaların konuları şöyle sıralandı: “Siyasi saikle bazı kamu görevlilerinin atanması, tayini, görev yerinin değiştirilmesi. Sahte seçmen kayıtlarının yapılması. Kendisinin katıldığı, katılmayı planladığı ihalelerde fesat karıştırma şüphesi içerikli konuşmalar. Taşınmazlarına ilişkin İmar Yasası’na aykırı uygulama konuşmaları. Basın İlan Kurumu genel kuruluna İstanbul Üniversitesi (İÜ) ve değişik kurumlardan katılacak temsilcilerin belirlenmesi için İÜ rektörü ve bazı yöneticilere baskı yapılarak ileride kendi medya grubuna avantaj sağlaması için kimi gazeteci ve kamu görevlilerine hareket etmesi. Danıştay’daki davasına etki etme amacıyla emekli yargıçla (karşılığında oğlunun THY’de işe yerleştirilmesi) görüşmesi.”

Dosya kapsamındaki Çelik’in Osman Pepe ile yaptığı görüşme de dinlemeye takıldı. Konuşmada, cemaatten bir kişinin vergi kaçakçılığı suçuna ilişkin diyalogları olduğu kayda geçirildi. Çelik’in okula gönderilmeyen bazı çocukların takibini yapan Milli Eğitim Bakanlığı görevlilerinin tayininin çıkarılması için girişimlerde bulunduğu saptaması da dosyada yer aldı. Mehmet Çelik, Hilmi Güler’i de aradı. Görüşmede Çelik’in bir firmaya izin ya da ihale verilmemesi için telkinde bulunduğu kaydedildi.

 
Toplu görüşmede olay çıktı
 
İlhan Selçuk yoğun bakımda
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Toplu görüşmede olay çıktı
Hayati Yazıcı’nın sendikalara söz vermemesi büyük gerginlik yarattı...
15 Ağustos'ta ne olmuştu?
“Mekaplılar” diye adlandırılan terörist grup, 17 Kasım 1979’da PKK ismiyle partileşti.
Haberal ve Dalan'a doping
Vakıf üniversitelerinin çoğu boş kalırken, Haberal ve Dalan'ın okulları ful çekti.
 
Veli Göçer mışıl mışıl uyuyor
Veli Göçer cezaevinde konuştu: 6 bin 286 kişiden bir tek benim ceza almam doğru mu?
İsrail istedi Türkiye kovuyor
İsrail’in bir operasyonu sırasında felç kalan 21 yaşındaki Filistinli gözaltına alındı.
Vakit'ten yine provokasyon
Cem Mansur’un Ayla Erduran’la birlikte vereceği konser öncesi Vakit yine hedef gösterdi.
 
TOKİ’den satılık tarihi eser!
Koruma Kurulu, TOKİ’nin satacağı Ataköy'deki arazinin tapusuna şerh koydu.
Başsavcı Engin'in acı isyanı!
Oğlunu yitiren Aykut Cengiz Engin'in 7 kişiye açtığı dava zamanaşımına uğradı.
Erdoğan babasını dinlemiş
Futbolcu olmak istediğini söyleyen Erdoğan "Babamı dinledim başbakan oldum" dedi.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri