Bugüne kadar ortaya konan çözümlerden çok dana iyi çalışan bir yöntemin tespit edildiği çalışma, uluslararası konferanslarda bilim dünyasına açıklandı.
ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Uzol, son dönemlerde rüzgar türbinlerinin bilim dünyasında popüler olarak üzerinde çalışılan konulardan biri olduğunu ifade etti.
TÜBİTAK tarafından desteklenen “Çeşitli Havacılık Sistemleri Kanatlarında Aktif Uç Girdabı Kontrolü” başlıklı projelerinde, uçak ve helikopter pervane kanatlarında ve rüzgar türbinlerinin ucunda yer alan ve rüzgar nedeniyle oluşan girdapları önlemeyi sağlayan “uç girdaplar” üzerine çalışmaya başladıklarını bildiren Uzol, pek çok ülkenin de konu üzerinde araştırmalarını sürdürdüğünü ifade etti.
Uç girdaplarının, genel olarak uçak kanatlarının performansını olumsuz yönde etkileyen ve kanadın oluşturduğu kaldırma kuvvetinin bir yan ürünü olarak ortaya çıkan akış olayları olduğunu anlatan Uzol, kanat alt ve üst yüzeyleri arasındaki basınç farkından kaynaklanan uç girdaplarının çeşitli havacılık sistemlerinde farklı performans problemlerine yol açabildiğini belirtti.