Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
10 Şubat 2011 Perşembe - 12:03

Ücretsiz servis artık yok

Ankara’daki alışveriş merkezleri (AVM) ve süpermarketlerin müşterilerine yönelik “ücretsiz” servis hizmeti, ticari taksi ve minibüs işletmecilerinin mağdur edildiği gerekçesiyle durduruldu. ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner, “Bir ekmek alıp, tüm kenti gezen insanlar var” dedi.

Ücretsiz servis artık yok

Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Odası ile Ankara Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendecileri Derneği’nin talebi doğrultusunda gündeme gelen karar, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kasım ayında aldığında kararla hayata geçirildi.

Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) ve Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Odası Başkanı Mehmet Yiğiner, uzun süreden beri Başkentteki AVM’ler ve süpermarketlere ait servis araçlarının, müşterilerini evlerinden alarak marketlere getirdiği ve alışveriş sonrasında da tekrar evlerine bıraktığını hatırlattı.

Yüzde 60’ı amaç dışı

Ancak bazı vatandaşların müşteri gibi bu servislerden yararlansa da marketlere gitmediğini belirten Yiğiner, “Yaptığımız araştırmalar göre, servis hizmetlerinden yararlananların yüzde 60’ı ya bir ziyaret için veya metro güzergahına gitmek için araçlara biniyor. Bu durumda bir suiistimal söz konusu. Marketlere kendi imkanlarıyla gidenler için bir haksızlık söz konusu. Çünkü marketler zaten bu servis hizmetini ürün fiyatlarına yansıtıyor. Servis hizmetleri marketler içir ciddi bir maliyet” dedi.

Küçük kesim taksiye

Servis hizmetinin “2918 Karayolları Kanunu”nda ile “5362 sayılı Esnaf ve Sanatkar Meslek Kanunu”nda tanımının olmadığını vurgulayan Yiğiner, bu uygulamanın yasal olmadığı gibi taksici ve minibüsçü esnafını da mağdur ettiğini, çünkü müşteri bile olmayan vatandaşların istedikleri güzergahtan diledikleri yerlere ulaşım sağladığını anlattı.

Yaşanan mağduriyetler nedeniyle 
Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin geçen yıl kasım ayında aldığı karar doğrultusunda, servis uygulamasının sonlandırıldığını kaydeden Yiğiner, bundan sonra servislerin ücretsiz olarak müşteri taşımayacağını belirtti.

Marketlerin büyük bölümünün bu uygulamaya uyduğunu bildiren Mehmet Yiğiner, sunulan her hizmetin bir bedelinin olduğunu, bu nedenle servis uygulamasının zaten haksızlık ortaya çıkardığını savunarak, şöyle devam etti:

“Küçük bir kesim olsa da bu uygulamadan gerçekten faydalanan ve suiistimal etmeyen bir grup var. Onlar da artık taksiye veya otobüse binecek. Ancak bir ekmek alıp, tüm kenti gezen insanlar var. 
Ankara’da 7 bin 701 ticari taksi, 2500’ yakın minibüs ve 600 civarında özel halk otobüsü var. Bunları aileleriyle birlikte düşünürsek büyük bir kesimi oluşturuyor.

Yansıtılan ücretler

ANKARA Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendecileri Derneği (Ankara PER-DER) Başkanı Mustafa Altunbilek ise servis uygulamasının kaldırılmasının hem marketler hem de taksi ve minibüsçüler için olumlu bir adım olduğunu belirtti.

Uygulamanın şu an için gayet iyi gittiğini, hiçbir şikayet almadıklarını dile getiren Altunbilek, “Zaten AVM’lerin ulaşım hizmeti, sattıkları ürün ücretlerine yüzde 1 veya 2 oranında yansıtılıyordu. Uygulamanın kalkmasıyla ürünlere yansıtılan ücretler de kaldırılacak” dedi.

 
Büyükşehir’e vergimiz 1 milyar lirayı geçti
 
Sen misin yolcuyu üşüten!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir’e vergimiz 1 milyar lirayı geçti
Ankara’nın ödediği bir yıllık vergiden Büyükşehir Belediyesi’ne aktarılan ...
"Torba Tasarı"ya protesto
KESK Ankara Şubeler Platformu üyeleri meşalelerle yürüdükleri AK Parti ...
CHP süt tüketimine el attı
CHP Milletvekili Ensar Öğüt, süt tüketimini artırmak için kampanya başlattı, ...
 
Sigortanın enkazı da patlama kadar etkili
Ankara Ticaret Odası, Ostim’de yaşanan patlamada hasar gören dükkan sahiplerinin ...
Halk gününde ne mi oldu?
Halk Gününe katılan Serkan Kaplan, şiddet uyguladığı için evi terk eden ...
Su kanalına çöp atılmaz
ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç, kanal ve yağmur suyu hatlarının bazı vatandaşlar ...
 
Kaymakam oğlumla gurur duyuyorum
Ufuk Akıllı. İşçi emeklisi bir babanın üçüncü çocuğu. 26 yaşında kaymakam ...
Şehir plancıları Gökçek'i haklı buldu
Odaları ideolojik davranmakla suçlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek’e ...
10 aydır trafo bekliyorlar
Yenimahalle’de yapımı tamamlanan Saral Sitesi’nde, 10 aydır elektrik hattı ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri