Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Yener: YSK, seçim mevzuatını ve yasaları uygulamakla yükümlü bir kurum
Yener: YSK, seçim mevzuatını ve yasaları uygulamakla yükümlü bir kurum
Milli Savunma Bakanı Güler, ABD Temsilciler Meclisi heyetini kabul etti
Milli Savunma Bakanı Güler, ABD Temsilciler Meclisi heyetini kabul etti
Bakan Ersoy: Yaklaşık 5 bin gencimiz, Genç Kart'lı oldu
Bakan Ersoy: Yaklaşık 5 bin gencimiz, Genç Kart'lı oldu
20 ilde “Kıskaç-11” operasyonu: 70 gözaltı
20 ilde “Kıskaç-11” operasyonu: 70 gözaltı
Adalet Bakanı Tunç: Hakkı ve adaleti haykırmaya devam edeceğiz
Adalet Bakanı Tunç: Hakkı ve adaleti haykırmaya devam edeceğiz
HABERLER>EKONOMİ
21 Ağustos 2021 Cumartesi - 16:51

Uluslararası piyasalar

Haftaya %1.28 seviyelerinden başlayan ABD on yıllık getirileri, hafta boyunca %1.22-1.30 bandında işlem görmeyi sürdürdü.

Uluslararası piyasalar

Eurotahvil Piyasaları

Haftaya %1.28 seviyelerinden başlayan ABD on yıllık getirileri, hafta boyunca %1.22-1.30 bandında işlem görmeyi sürdürdü. ABD on yıllıklarında gün içinde dalgalı bir seyir hakimdi. Güne %1.24 seviyesinden başlayan getiriler, %1.23 seviyesine kadar geriledikten sonra, ABD seansının açılmasıyla primlenerek %1.25 seviyesinden haftayı noktaladı. Avrupa bölgesi tahvillerinin genelinde alıcılı seyir hakimdi. Almanya 10 yıllık tahvilin getirisi bir baz puan daralarak -%0.50 seviyesinden günü kapatırken, Fransa on yıllık tahvilin getirisi de bir baz puan daralarak -%0.15 seviyesinden, İngiltere on yıllık tahvilin getirisi ise iki baz puan daralarak %0.52 seviyesinden haftayı sonlandırdı.

Gelişmekte olan ülke kıymetlerinde karışık seyir hakimdi. Türkiye hazine eurotahvilleri yatay şekilde haftayı sonlandırdı. Kısa vadeli kağıtlar satıcılı işlem görürken, orta ve uzun vadeli kağıtlar alıcılı işlem gördü. Beş ve on yıl vade kıymetler sırasıyla 5.02% ve 6.12% seviyelerinde işlem gününü sonlandırırken, uzun tarafta ise 6.86% seviyesinden günü kapattı. Getiri eğrisi genelinde yatay seyir hakim. Beş yıllık risk primi iki baz puan artarak 389 seviyesinden haftayı sonlandırdı.

Şirket tarafında hazine kıymetlerinin aksine satıcılı seyir hakimdi. Lokal tarafta fonların ve şirketlerin mevduata alternatif kıymet arayışında kısa vadeli kıymetleri tercihleri devam ederken kıymet bulmak oldukça zor. Bireysellerin yüksek getiri arayışı ile uzun vade sermaye benzeri kıymetlere olan talebi devam etti. Exim Bankası 2026 vadeli senior kıymet 5.71% getiri seviyesinden işlem gününü sonlandırırken, Akbank 2031 vadeli sermaye benzeri kıymet %6.69 getiri seviyesinden seansı kapatmıştır.

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

Küresel oynaklığın arttığı bir haftanın sonunda destek seviyelerinden alıcıların yeniden ortaya çıkmasıyla hisse senetleri yükseldi. Merkez bankalarının destek önlemlerini azaltmaya hazırlanırken toparlanmanın ivme kaybedebileceği spekülasyonları bu hafta finans piyasalarını sarstı. 120 milyar dolarlık aylık varlık alımlarını bir an önce sonlandırmayı tercih eden Dallas Federal Rezerv Başkanı Robert Kaplan, Delta varyantı etkisi devam ederse ve ekonomik genişlemeyi engellerse görüşünü değiştirebileceğini söyledi. ABD’de işlem gören Çin hisselerinin yaptıkları ralli de endeksleri destekleyen başka bir faktör oldu, ancak on yıldaki en uzun haftalık kayıp serisini sürdürmeye devam ediyorlar. Önümüzdeki hafta Cuma günü başlayacak olan Jackson Hole Sempozyumu ise bütün yatırımcıların yakından takip edeceği bir etkinlik olacak.

ABD endekslerine baktığımız zaman S&P500 endeksi 30 günlük ortalama işlem hacminin %3.7 altında seyretmesine karşın haftanın son iş gününü pozitif sonlandırmayı başardılar. Dow Jones Endeksi %0.65, S&P500 %0.8 ve Nasdaq %1.2 oranında değerlenerek günü sonlandırdılar. Bu hafta sert yükselişler yaşayan VIX endeksi ise piyasaların pozitife dönmesi ile birlikte tekrar 20 seviyesinin altına inmiş durumda. Dow Jones endeksinde takdirsel tüketim ve IT sektörleri sırasıyla %1.35 ve %1.15 oranında primlenerek endeksin en çok değerlenen sektörleri olurken sanayi sektörü yatay negatif ve enerji yatay olmak üzere en zayıf performansı sergilediler. Bir grup ürününde fiyat artışı yapan Microsoft analistler tarafından fiyatlandırma gücünün bir işareti ve büyüme görünümünü iyileştiren bir faktör olarak yorumlanmasından sonra %2.56 oranında değerlenerek en çok primlenen hisse oldu. ABD verilerine göre yapım aşamasında olan müstakil ev sayısının 2007’den beri en yüksek rakam olan 689 bin olarak açıklanmasında en önemli rolü oynayan pandemi kapanmaları sırasında kendin yap projelerinde yaşanılan artış Home Depot fiyatlamaların da önemli rol oynadı ve hisse %2 civarı değerlenerek dikkat çekti. Vietnam’da pandemi kurallarına uymak için aylık $6 milyon harcadığını açıklayan Intel %0.82 oranında değer kaybederken 3M %0.6 ve Coca Cola %0.4 oranında düşüş yaşayarak endeksin en çok kaybeden hisseleri oldular. 2021 başından beri birçok kez test edilen 50 günlük hareketli ortalama bir kez daha S&P500 için destek görevi gördü. 4352 seviyesinde seyreden ortalamanın hafif üstünde 4367 seviyesinden geri dönen endeks bu hafta verdiği kayıpların bir kısmını geri aldı. Sektör özelinde baktığımızda IT, altyapı ve iletişim servisleri sırasıyla %1.3, %1.22 ve %0.96 değerlenerek toparlanmaya en çok destek olan sektörler olurken temel tüketim ve sanayi sektörleri %0.18 ve %0.23 oranında değerlenerek en zayıf desteği verdiler. Geçtiğimiz günlerde bilanço açıklamasında bulunan Nvidia beklentileri aşması ve güçlü bir görünüm sağlaması ile kazanç sonrası rallisini art arda ikinci seansa genişletti. Hisseleri %5.1 civarı değerlenerek günü sonlandırdı. Video yazılım şirketi olan Frame.io şirketini $1.3 milyara almayı kabul eden Adobe %1.5 oranında değerlenirken çip sıkıntısı yüzünden üretimde kesintiye gideceğini açıklayan Toyota sonrasında Ford’da F-150 pickup modellerinin üretimi askıya alacağını açıklaması ile birlikte %0.8 değer kaybetti. FAANG hisselerinde ise pozitif seyir hakimdi. Facebook %1.2 , Apple %1 , Google %1.3, Netflix %0.6 oranında değerlenirlerken Amazon seansın son saatlerinde pozitife dönerek %0.4 değerli şekilde seansı sonlandırdı.

Avrupa piyasaları haftanın son iş gününü değerlenerek sonlandırdı. Euro Stoxx 50 endeksi %0.55, FTSE100 endeksi %0.41 ve DAX endeksi %0.27 oranında primlendi. FTSE100 endeksinde IT sektörü %1 civarı yükselerek en çok değerlenen sektör olurken gayrimenkul %0.8, takdirsel tüketim ürünleri %0.7 oranında değerlenen en iyi performans sergileyen sektörler arasında yer aldılar. En zayıf performans sergileyen sektörler ise yatay pozitif kapanış yapan sağlık ve %0.33 oranında değerlenen sanayi oldu. Endekste en hacimli işlemler arasında %1.2 oranında değerlenen Vodafone, %1.34 oranın primlenen BT Group ve %1 oranında yükselen Tesco yer aldı. Rolls- Royce ise %0.95 düşüş yaşayarak yatırımcıları kayıp yaşattı. DAX endeksinde ise sanayi ve takdirsel tüketim %0.33 civarı düşüş yaşayarak endeksin en kötü performansını sergileyen sektörler olurken iletişim servisleri %1.3, alt yapı %1.25 ve IT %1 oranında değerlenerek en iyi performansı sergiledi. Endekste en çok değerlenen hisseler arasında %2.5 ile Infineon ve %2.35 ile RWE yer alırken Covestro %1.16, BASF %1.14 ve Volkswagen %1 civarı düşüş yaşayarak endeksin en çok değer kaybeden hisseleri oldular.

Ekonomik veri takviminin oldukça zayıf olduğu günde Japonya Temmuz ayı enflasyon verisi beklenti olan %0.4’ün altında %0.3 gerilerken İngiltere Temmuz ayı perakende satış verileri %0.2 artış beklenirken %2.5 düşüş yaşadı. Haftaya Pazartesi piyasalar Avrupa bölgesinde ve ABD tarafında Ağustos ayı öncü Markit verilerini ve ABD ikinci el konut satışlarını takip edecek.

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

Haftanın son işlem gününde güne 93.58 seviyesinden başlayan Dolar Endeksi 93.73 seviyelerine kadar yükseldikten sonra ABD seansının açılmasıyla hafif negatif seyrederek 93.48 seviyelerinden ABD seansını kapattı. 94 seviyesi yukarı yönlü hareket için önemli bir direnç noktası olarak dikkat çekmekte. G10 para birimleri karşısında karışık seyreden USD, EUR ve DKK karşısında %0.20 ve %0.19 değer kaybederken, sırasıyla AUD ve GBP’ye karşı %0.13 ve %0.11 değer kazandı. Haftalık olarak baktığımızda ise USD bütün G10 ülke para birimlerine karşı değer kazandı. En çok değer kaybedenler AUD %3.13, NZD %2.93 ve NOK %2.53 oldu. Gelişmekte olan para birimlerine baktığımızda haftalık bazda USD hemen hemen bütün para birimlerine karşı değer kazanırken, en çok değer kaybedenler sırasıyla %3.75 ve %2.61 ile ZAR ve BRL oldu. Güne 1.1675 seviyesinde başlayan EURUSD paritesi ise %0.19 primlenerek 1.1698 seviyesinden işlem gününü sonlandırırken, 1.17 seviyesi ilk direnç noktası konumunda. İngiltere’de perakende satışların beklentilerin altında açıklanmasıyla GBP USD’ye karşı %0.11 değer kaybederek 1.3625 seviyesine geriledi ve1.36 seviyesi bir sonraki destek bölgesi konumunda.

Güne $1780 seviyesinde başlayan spot Altın $1780-1800 bandında işlem görmeyi sürdürürken, yaklaşık %0.11 primlenerek $1782 seviyesinden ABD seansını noktaladı. Yukarı yönlü hareket için $1793 seviyesinde bulunan 50 günlük hareketli ortalamasının teknik olarak aşılması gerekmektedir ve bir sonraki önemli direnç noktaları 100 ve 200 günlük hareketli ortalamalarının bulunduğu $1809-1811 seviyeleridir. Güne 23.25 seviyesinden başlayan ve %0.85 değer kaybederek $23.05 seviyesine gerileyen gümüş için ilk destek noktası $23 seviyesi olacaktır. LME metallerinde karışık seyir hakim. Bakır %1.61, Nikel %0.42 ve Alüminyum %0.04 değer kazanırken, Kurşun %2.66, Çinko ise %0.78 değer kaybetti. Ekim vadeli WTI petrol, %2.4 değer kaybederek $62 seviyesinden işlem görürken, Ekim vadeli Brent petrol %2.09 düşerek $65.07 seviyesinden alıcı buldu.

Kaynak:İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı düne göre arttı
 
Kalp damar hastalığı olan kişiler hangi diyeti yapmalı?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de yatay-negatif yönlü bir açılış bekliyoruz. BIST 100 ...
TL mevduat faizleri arttı, TL kredi faizleri azaldı
Bankaların TL mevduat için uyguladıkları faiz oranı 13 Ağustos haftasında ...
Kıymetlilerin tamamı kırmızıda
Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda dünkü seansta altın işlemlerinin ...
 
Piyasalara analitik bakış
Bugün yurt içinde TCMB’nin yayınlayacağı 12 Ağustos tarihli PPK toplantı ...
Küresel piyasalar
Dün ABD piyasaları, Fed tutanaklarının Fed'in varlık alımlarında azaltıma ...
Tutanaklar sonrası kıymetliler satışta
Paladyum 2489 dolar/ons seviyesinden seansa başlayan dünkü seansın en ...
 
Tatile geldi Kızılay gönüllüsü oldu
Batı Karadeniz’de yaşanan sel felaketi birçok aileyi hazırlıksız yakaladı. ...
Günün gelişmeleri
Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. Küresel piyasalarda da gözler dün ki ...
Piyasa gelişmeleri
Dün Fed Başkanı Powell katıldığı bir panelde ekonominin henüz pandemi ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri