Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>EKONOMİ
26 Haziran 2021 Cumartesi - 12:06

Uluslararası sermaye piyasaları

FED sonrası yaşanan geri çekilme sonrasında altın $1780 seviyesi etrafında dengelenmeye çalışıyor. $1792 seviyesinde bulunan 100 günlük hareketli ortalama ilk ve en önemli direnç noktası olarak öne çıkarken 100 günlük hareketli ortalama üzeri kapanışlar yukarı yönlü hareketi tetikleyebilir.

Uluslararası sermaye piyasaları

Eurotahvil Piyasaları

Haftanın son işlem gününde tahvil piyasalarında satış baskısı hakimdi, ABD 10 yıllık tahvil getirisi yaklaşık 3 baz puan yükselerek 1.52 seviyelerinden işlem görürken Avrupa 10 yıllıklarında da benzer satış baskısı hakimdi. Almanya 10 yıllık tahvil getirisi 3 baz puan artarken Fransa İtalya ve İspanya 10 yıllık getirilerinde ortalama 5 baz puanlık yükselişler izlendi. Türkiye’de ise görece yatay bir hava vardı, 5 yıllık risk primli yatay pozitif ve 380 seviyelerinden işlem görürken hazine kıymetlerinde de dikkate değer bir değişim olmadı. Beş ve on yıl vade kıymetler sırasıyla 5.06% ve 6.19% seviyelerinde işlem görürken, uzun tarafta ise 6.91% seviyesinden işlem gördü. Şirket kıymetlerinde de benzer yatay hareket dikkat çekti.

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

Gün içerisinde açıklanan kişisel harcama verilerinin durağanlaşması ve tüketici beklentilerinin aşağı yönlü revize edilmesi uzun vadeli enflasyon beklentilerini bir ay öncesine göre sakinleştirdi. Bu gelişmelerin yanı sıra Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari Cuma günü yaptığı açıklamada, bazı fiyat artışlarının büyük olasılıkla geçici olacağını söyledi.

Haftanın son iş gününde ABD endeksleri karışık seyretti. Nasdaq tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra haftayı yatay negatif olarak sonlandırırken S&P500 endeksi %0.33 ve Dow Jones %0.7 oranında primlendi. Dow Jones endeksinde Nike’ta yaşanılan sert yükseliş ile birlikte takdirsel tüketim ürünleri %3.2 oranında değerlenirken sağlık %1 ve temel tüketim ürünleri %0.9 oranında yükseldi. Sanayi ve IT ise yatay negatif seyretti. Kuzey Amerika’daki toparlanmadan yararlanarak bu yıl ilk kez gelirlerinin $50 milyarın üzerine çıkacağını söyleyen Nike %15.5 civarı değerlenerek tüm zamanların rekorunu kırdı. Yükselişte diğer bir etkili olan faktör ise hissenin hedef fiyatının Barclays ve BNP gibi bankalar tarafından yukarı yönlü revize edilmesi oldu. ABD bankalarının stres testini geçmesinin ardından tekrar temettü verebilecek olması haberi ile birlikte JP Morgan %1 ve Travelers %1.2 oranında yükseldi. Walmart ve United Health ise %1.2 ve %1.5 civarı değerlenerek endeksin en çok değerlenen hisseleri arasında yer aldılar. Alt yapı haberi ile birlikte dün sert yükseliş yaşayan Caterpillar’da kar realizayonları sebebiyle %1.4 düşüş izlenirken Boeing ise %0.9 değer kaybetti. S&P500 endeksinde en çok primlenen sektörler %1.25 ile finans ve %1.1 ile alt yapı olurken IT ve hammadde sektörleri en zayıf performansı sergilediler. Panasonic’in Tesla’da bulunan bütün hisselerini sattığını açıklamasının ardından Tesla %1.2 civarı değer kaybederken uzaya insan gönderebilmek için ABD havacılık ve güvenlik otoritesinden onay alan Virgin Galactic %39 civarı primlendi. Credit Suisse tarafından yüksek performslı olarak değerlendirilen Netflix %1.7 oranında değerlendi. Çimento sektöründe faaliyet gösteren Vulcan Materials ise %1 yükseldi. Salgın sebebiyle iş gücünde yaşanılan düşüş ve artan maliyetler sonrasında yatırımcıların yüksek beklentilerini karşılayamayan FedEx %3.6 civarı düşerek dikkat çekerken ABD gıda ve ilaç bakanlığı tarafından Abbvie’nin arthritis tedavisinin standartları karşılayamayacağını söylemesinin ardından %1.5 düşüş kaydetti. Güvenli mesajlaşma platformu olan Wickr’ı alacağı haberleri çıkan Amazon ise %1.4 değer kaybetti.

Haftanın son iş gününde Avrupa endeksleri karışık seyretti. Euro Stoxx 50 endeksi yatay negatif kapanırken DAX endeksi %0.12 ve FTSE100 endeksi %0.4 civarı değerlenerek günü sonlandırdı. ABD tarafından gelen altyapı paketi haberi ile birlikte hammadde sektörü %1.14 primlenerek en iyi performansı gösterirken enerji %0.74 sağlık %0.68 yükseldi. Endekste takdirsel tüketim ürünleri ve iletişim servisleri ise sırasıyla %0.8 ve %0.24 değer kaybederek en zayıf performansı sergilediler. İngiltere’nin açıkladığı yeni yeşil uçuş listesinin havacılık sektörünü tatmin etmemesi üzerinde International Consolidated Airlines %2.45 düşüş yaşarken Rolls Royce %1.2 değer kaybetti. Endeskte yüksek hacimle değerlenen hisseler arasında %1.45 ile Anglo American ve %1.12 ile Royal Dutch Shell dikkat çekti. DAX endeksinde ise yine hammadde ve iletişim servisleri sektörleri sırasıyla %1.38 ve %0.58 oranında değerlenerek en çok yükselen sektörler olurken altyapı ve gayrimenkul sektörleri en çok değer kaybeden sektörler oldular. Nike’ın beklentileri aşan satış açıklamaları sonrasında %6.44 yükselerek dikkat çekerken çimento sektöründe yer alan Heidelberg Cement alt yapı paketi haberi ile %1.8 primlendi. MTU Aero Engines ve Daimler ise %1.4 düşüş ile endeksin en zayıf seyreden hisseleri oldular.

Bugün açıklanan ekonomik veriler arasında Avrupa Bölgesi Mayıs ayı para arzı beklenti olan %8.5’in altında %8.4 olarak açıklanırken ABD Mayıs ayı kişisel gelir verisi beklenti olan -%2.5’un üstünde -%2 ve Mayıs ayı kişisel harcamalar beklenti olan %0.4’ün altında %0 olarak açıklandı. Bir diğer dikkat çeken veri ise Michigan Üniversitesi Haziran ayı tüketici beklentileri son revize verisi beklentinin altında 85.5 olarak açıklandı.

Haftaya Pazartesi piyasalar Japonya Mayıs ayı işsizlik verilerini, İngiltere ev fiyatları endeksi ve mortgage onaylamaları, Almanya TÜFE ve ABD tüketici güveni verileri takip edilecek.

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

Geçen hafta açıklanan FED toplantısından sonda başlayan piyasa hareketi hafta başında da devam etmişti. Haftanın son işlem gününde ise ABD tarafında kişisel gelir ve harcamalar verisi dışında önemli bir veri takip edilmezken dolar endeksi 92 seviyesinin hemen altında sakin seyrini sürdürüyor. 91.50 seviyesindeki 200 günlük hareketli ortalama parite için ilk ve en önemli destek noktası olarak öne çıkarken yukarda 92 ve 92.40 seviyeleri direnç olarak karşımıza çıkacaktır. Önümüzdeki hafta açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi FED’in yol haritası açısından belirleyici olacak, küresel anlamda enflasyon rakamları da takip edilmeye devam edecek. EURUSD paritesi dolar endeksindeki yatay harekete paralel olarak 1.1940 seviyelerinden işlem görürken gün içerisinde 1.1975 seviyesi test edilen en yüksek nokta oldu. İngiltere’de Delta varyantının yayılımının artması tedirginlik yaratırken GBPUSD paritesi dolara karşı tek değer kaybeden konumunda ve %0.30 kayıpla 1.3880 seviyelerinden işlem görmekte. 1.39 seviyesi GBPUSD için takip edilecek ilk direnç noktası olarak öne çıkıyor, sonrasında se 1.3950 seviyesindeki 100 günlük ortalama gündeme gelecektir.

FED sonrası yaşanan geri çekilme sonrasında altın $1780 seviyesi etrafında dengelenmeye çalışıyor. $1792 seviyesinde bulunan 100 günlük hareketli ortalama ilk ve en önemli direnç noktası olarak öne çıkarken 100 günlük hareketli ortalama üzeri kapanışlar yukarı yönlü hareketi tetikleyebilir. Gümüş tarafında ise daha iyimser bir hava var ve $26 kritik direnci kırılmış durumda. $26 ve $25.70 seviyesindeki 200 günlük ortalama gümüş için takip edilecek önemli destek noktaları konumunda, yukarıda ise $26.56 seviyesindeki 100 günlük ortalama önemli bir direnç olarak karşımıza çıkıyor. Petrol yukarı yönlü hareketine devam ederken aktif vade WTI %1’in üzerinde primle $74 seviyesini test ediyor. ABD’de açıklanan kuyu sayısı verisine göre petrol kuyu sayısında artış beklentisine karşılık 1 kuyunun azaldığını izledik.

Kaynak:İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı 5 bin 630'a ulaştı
 
Kemik sağlığını korumak için K2 ve D3 vitamin desteği önemli
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altın toparlanmakta zorlanıyor
Paladyum ise günün en çok değer kazanan kıymetli madeni olarak öne çıkarken, ...
Finansal gelişmeler
ABD Başkanı Biden’ın altyapı planı üzerinde anlaşma sağlandığını açıklamasının ...
Piyasalar ve gaz
Piyasalardaki olumlu hava sürüyor” diyerek cümleye başlayabiliriz. Dün ...
 
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah karışık açılış ve sonrasında 1390 – 1420 arasında işlem aktivitesi ...
Piyasaların yönü
Powell’ın güvercin olarak görülen açıklamalarına rağmen yurt içi piyasalar ...
Karışık verilerle yol almaca
NATO zirvesi öncesi 5 gün yükselip zirve sonrasındaki 5 gün düşen BIST100 ...
 
Sofralık zeytin ihracatı 105, zeytinyağı ihracatı 72 milyon dolara ulaştı
Türk zeytincilik sektörü 2020-21 sezonunun üçte ikisini geride bıraktı. ...
Altının toparlanması kısa sürdü
Paladyum da diğer kıymetli madenler gibi kırmızıdan kaçamadığı bir günü ...
Küresel piyasalarda toparlanma eğilimi
Dolar / TL 8,60'ın altına sarkma denemesi yapabilir. Dolayısıyla hem küresel ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri