Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Terörle Mücadele Bizim Kırmızı Çizgimizdir
Terörle Mücadele Bizim Kırmızı Çizgimizdir
Bakan Güler Gaziler Günü'nü Kutladı
Bakan Güler Gaziler Günü'nü Kutladı
Ticaret Bakanlığı 8 Ayda 815 Milyon Lira Ceza Kesti
Ticaret Bakanlığı 8 Ayda 815 Milyon Lira Ceza Kesti
MİT, PKK’nın Sözde Gara Sorumlusunu Etkisiz Hale Getirdi
MİT, PKK’nın Sözde Gara Sorumlusunu Etkisiz Hale Getirdi
HABERLER>GÜNDEM
18 Mayıs 2012 Cuma - 09:39

Vekiller kampüste kanun yapmayı öğretecek

Milletvekilleri üniversitede kanun yapmayı öğretecek. Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayhan, “Milletvekillerinin tecrübesinden, bilgisinden istifade edeceğiz” dedi.

Vekiller kampüste kanun yapmayı öğretecek

TBMM ile Gazi Üniversitesi arasındaki protokol gereği üniversitenin bünyesinde açılması planlanan “Yasama Enstitüsü”, geleceğin yasama uzmanlarını yetiştirebilmek için YÖK’ün iznini bekliyor. YÖK’ün onay vermesiyle enstitü, gelecek yıl lisansüstü eğitim vermeye başlayacak.
Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, bu işin uzmanlarını Yasama Enstitüsü’nde yetiştirmeyi amaçladıklarını, TBMM’deki mevcut uzmanlara da hizmet içi eğitim verileceğini, onların arasından kendini çok iyi yetiştirenlerin tecrübelerinden de enstitüde yararlanmayı düşündüklerini belirtti.
Ayhan, üniversiteleri bünyesinde Yasama Enstitüsü kurulmasına ilişkin TBMM ile yaptıkları işbirliği protokolüne dair bilgi verdi. Enstitünün kurulabilmesi için YÖK’e başvuruda bulunduklarını belirten Ayhan, bu konuda henüz bir kararın çıkmadığını söyledi.
 
Meram anlatma teorisi
 
Milletvekillerine, TBMM personeline, milletvekili danışmanlarına ve yardımcı personele Yasama Enstitüsü’nde eğitim vermeyi amaçladıklarını anlatan Ayhan, buradaki eğitimin yüksek lisans ve doktora olmak üzere lisansüstü eğitimi içerdiğini ifade etti.
Kanun dilinin son derece önemli olduğuna işaret eden Ayhan, kullanılacak ifadelerin de çok önemli olduğunu söyledi. Bunun üniversitede belirli bir teori olarak okutulduğunu belirten Ayhan, “Meram anlatma teorisi olarak okuturuz. Siz düşünürsünüz ama meramınızı doğru anlatabiliyor musunuz, kaleme alabiliyor musunuz, onu tayin edebilmek, kelimeleri isabetli bir şekilde seçip, seçemediğinizi tespit etmeniz mümkün değildir. Devletin teşkilatını bozmayacak şekilde ifade edebildiniz mi, o da son derece önemlidir. Bu sebeple yasama uzmanlarının, kanun, tüzük ve yönetmelik yapacakların bu işte uzmanlaşması, Türk diline ve hukukuna hakim olması şarttır” diye konuştu.
 
Sertifika programları düzenlenecek
 
İşin uzmanlarını Yasama Enstitüsü’ndü yetiştirmeyi amaçladıklarını belirten Ayhan, mevcut uzmanlara da hizmet içi eğitim verileceğini, sertifika programları düzenleneceğini söyledi. Mevcut uzmanların arasında kendini çok iyi yetiştirenlerin tecrübelerinden de enstitüde yararlanmayı düşündüklerini ifade eden Ayhan, şöyle devam etti:
“Böylece Türkiye bir kanun yapma usulünü öğrensin. Meclis’ten kanunlar istediğiniz gibi geçmezse, kanunu teklif edenler veya tasarıyı hazırlayanlar meramlarını tam manasıyla ifade edemezse zincirin halkaları gibi aşağıya doğru sirayet ediyor. O da uygulamacı arkadaşlarımıza çok büyük sıkıntılar yaratıyor. Sadece TBMM’deki yasama uzmanlarına değil, diğer kurumlardaki personele de yönetmelik, yönerge hazırlama konularında hizmet içi eğitim verilecek.”
Enstitüde birçok dersin olacağını, bu konudaki çalışmaların sürdüğünü aktaran Ayhan, mevcut bir yasanın tahlilinin yapılabileceğini, yasa yapma tekniklerinini, Batı’daki tekniklerin anlatılabileceğini ve ayrıca Türkçe dersinin de olacağını, programların TBMM ile ortak yürütüleceğini söyledi.
 
 
Türkiye için ilk
 
PROGRAMA başvuracakların yabancı dilinin olmasının zorunlu olacağını belirten Ayhan, kontenjanın TBMM’nin talebine göre değerlendirileceğini belirtti. Ayhan, “Bu çalıştıkça gelişecek bir program. Onun için 50, 100 yıllık geçmişi olan diğer branşlar gibi nitelendirilmemeli. İhtiyacımıza göre programımızı geliştireceğiz” dedi.
Bu enstitünün Türkiye için bir ilk olacağını, ancak dünyada bunun örneklerinin bulunduğunu belirten Ayhan, “Talepte bulunurlarsa milletvekillerine de eğitim programları hazırlamayı düşünüyoruz. Onun haricinde okumayı seven milletvekillerimiz olursa, kanuni şartları yerine getirmek şartıyla yüksek lisans da yapabilecekler” diye konuştu.

 
Karapürçek Gençlik Merkezi 1 yaşında
 
Klasikler sergisi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karapürçek Gençlik Merkezi 1 yaşında
ALTINDAĞ Gençlik Merkezleri’ne her yıl yenileri eklenirken, geçen yıl ...
Engel başarının önünde duramadı
Japonya’da ve Denizli’de yapılan şampiyonalarda çeşitli dereceler kazanan ...
Beklenen konser için geri sayım başladı
19 Mayıs Gençlik Konseri’nin bir yıl boyunca beklendiğini ve yoğun ilgi ...
 
Başkent’i uçurdular
Akrobatik hareketleriyle yerçekiminin sınırlarını zorlayan Red Bull X-Fighters ...
Metro araçlarını Çinliler yapacak
Ankara metrolarında kullanılacak 324 aracın ihalesinde, komisyon 391 milyon ...
Günlük hayallerle yürüyen Başkent
TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi üyeleri, yargı kararına rağmen kaldırılmayan ...
 
Türk Hamam Müzesi Haziran’da açılıyor
ANKARA’nın tarihi ve turistik ilçesi Beypazarı’nda Haziran ayında bir ...
Ankara’nın 44. kardeşi Viyana
ANKARA Büyükşehir Belediyesi’nin 44. Kardeş şehri Avusturya’nın Başkenti ...
İşitme engelliler itfaiye merkezinde
ANKARA Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nın İskitler Merkez ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri