Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>EĞİTİM-BİLİM
14 Haziran 2018 Perşembe - 15:01

YÖK’ten akademisyenlere müjde: Öğretim Elemanı Belgesi artık E-Devlet'te

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından E-Devlet kapısı üzerinden hizmete açılan “Öğretim Elemanı Belgesi Sorgulama ve Doğrulama Sistemi” sayesinde artık akademisyenler, kendi kadro bilgilerini içeren belgeyi üniversitelerine dilekçe ile müracaat edip yazı sürecini beklemeden E-Devlet’e gir

YÖK’ten akademisyenlere müjde: Öğretim Elemanı Belgesi artık E-Devlet te

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, son dönemlerde yapmış olduğu “dijitalleşme” çalışmalarına hızla devam ediyor. YÖK tarafından geçtiğimiz yıllarda E-Devlet kapısı üzerinden öğrenci ve akademisyenlere sunulan birçok hizmet ve yakın bir zaman önce herkesin kullanımına açılan YÖKMobil’den sonra bir teknolojik yeniliğe daha imza atıldı. YÖK tarafından E-Devlet kapısı üzerinden “Öğretim Elemanı Belgesi Sorgulama ve Doğrulama Sistemi” hizmete açıldı. E-Devlet kapısı üzerinden YÖK tarafından hizmete yeni açılan “Öğretim Elemanı Belgesi Sorgulama ve Doğrulama Sistemi” sayesinde artık akademisyenler, kendi kadro bilgilerini içeren belgeyi üniversitelerine dilekçe ile müracaat edip yazı sürecini beklemeden sadece E-Devlet’e girerek çok daha kolay ve hızlı bir şekilde temin edip dökümünü alabilecek ve istediği kamu kurumu veya özel şirkete verebilecek. Belgenin verildiği kurum eğer isterse yine E-Devlet kapısı üzerinden belgenin doğrulamasını yapabilecek.

Öğretim Elemanı Sorgulama ve Doğrulama Sistemi nasıl çalışıyor? 

“Öğretim Elemanı Sorgulama ve Doğrulama Sistemi”, yükseköğretim kurumlarında öğretim elemanı olarak görev yapan akademisyenlere ait bilgilerin yer aldığı Yükseköğretim Bilgi Sistemi (YÖKSİS) üzerinden sunuluyor. E-Devlet kapısından T.C. kimlik numarası ve şifresi ile giriş yapan akademisyenler, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı başlığı altında yer alan bölümde “Öğretim Elemanı Belgesi Sorgulama Sistemi” kısmına giriş yaparak, kendi kadro bilgilerini içeren belgenin dökümünü alıp, bu resmi belgeyi beyan edeceği kamu kurumu veya özel şirkete verebilecek. 

Öğretim elemanı belgesinin sağ üst köşesinde yer alan barkod üzerinde kişiye özel bir numara bulunuyor. Akademisyenler, kendilerine ait barkodlu belgeleri oluşturup dökümünü alabilecek ve ihtiyaç duyan kurumlara gerek T.C. kimlik numaraları ile birlikte barkod numaralarını, gerekse belgenin dökümünü verebilecek. Belgenin verildiği kurumda istediği takdirde yine E-Devlet kapısı üzerinden T.C. kimlik ve barkod numarası ile belgenin doğrulamasını yapabilecek. Yakın bir zamanda herkesin kullanımına açılan YÖKMobil uygulamasında yer alan “YÖK Belge Doğrulama” seçeneğine belgenin sağ alt köşesinde bulunan karekod okutularak da belgenin doğrulaması yapılabilecek.

160 bin akademisyen bu hizmetten faydalanabilecek 

Akademisyenlerin bu belgeyi alabilmesi için kadro bilgilerinin YÖKSİS’e üniversiteleri tarafından mutlaka girilmiş olması gerekiyor. Halihazırda yükseköğretim kurumlarında görev yapan toplam 160 bin akademisyen bu uygulamadan faydalanabilecek.

Sahte akademisyenliğin önüne geçilebilecek 

“Öğretim Elemanı Sorgulama ve Doğrulama Sistemi” ile yükseköğretim kurumlarında görevli akademisyenler, çalışma/kadro bilgilerine elektronik ortamda çok daha hızlı ve kolay ulaşacak. Akademisyenlerin üniversiteye başvurmaya gerek kalmadan zamandan tasarruf etmelerini sağlamak, gereksiz kırtasiye ve bürokratik işlemleri azaltmak ve belge sahteciliğinin önüne geçmek hedefleniyor. Bu sistem sayesinde son dönemlerde kendilerini özellikle sağlık alanında akademisyenmiş gibi gösterip çeşitli kazançlar elde eden kişilerin tespiti çok daha kolay olacak.

Veri değişim protokolü yapılan kurumlar 

Akademisyenlerin kadro bilgileri aynı zamanda veri değişim protokolü yapılan kamu kurumları ile de paylaşılacak. Bu sayede veri değişim protokolü imzalanan kurumlar, kişilerin öğretim elemanı olup olmama durumunu sistemden istifade ederek kendileri öğrenebilecek. Bu kapsamda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, TÜBİTAK ve TÜİK kadro bilgilerinin paylaşıldığı kurumlardan bazıları.
Öte yandan, yeni YÖK tarafından E-Devlet kapısı üzerinden halihazırda “Üniversite E-Kayıt/E-Kayıt Belgesi doğrulama, Öğrenci Belgesi sorgulama/doğrulama, Yükseköğretim Mezun Belgesi (Diploma) sorgulama/doğrulama, yurt dışı diploma denklik ön başvuru işlemi, denklik başvurusu sorgulama, Elektronik Belge Yönetim Sistemi evrak doğrulama ile tez tarama” uygulamaları öğrenci ve akademisyenlerin hizmetine sunulmuştu.  

 
Emniyet şeridinde duran tankere arkadan çarptı: 2 ölü
 
15 Temmuz Demokrasi Otogarı’nda bayram yoğunluğu havadan görüntülendi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mezuniyet sevinci
Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü son sınıf öğrencileri, ...
Başarılı öğrenciler ödüllerine kavuştu
Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (KDK), lise ve dengi düzeyindeki gençler arasında ...
430 kursiyer okuryazar oldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başlattığı okuryazarlık seferberliği İlk mezunlar ...
 
Okullarda öğretilen yabancı dillere yenileri ekleniyor
Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında öğretilen yabancı dillere yenilerinin ...
NASA ödüllü kardeşlere ilk destek geldi
Hazırladıkları proje ile NASA yarışmasında dereceye giren, ödül olarak ...
Ödüllü kardeşler ödüllerini kullanamadı
Mars toprağından oksijen üretme projesiyle geçen yıl NASA’nın yarışmasında ...
 
Son dakika! Bakan İsmet Yılmaz Öğrenciye tablet yerine klavyeli bilgisayar verilecek
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, önümüzdeki dönem çocuklara kodlama dersinin ...
Uzay ve havacılık ele alınacak
Türk Hava Kurumu Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu ‘Anka Havacılık ...
AFAD personeline suda kurtarma eğitimi
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) arama ve kurtarma teknisyenleri, ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri