Yargı Reformu Strateji Belgesi doğrultusunda, yargıda yapay zeka kullanımı artırılarak adalet sistemi dijitalleşme yolunda önemli adımlar atacak. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2025-2029 yıllarını kapsayan 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi'nde, 5 temel amaç, 45 hedef ve 264 faaliyetten oluşan kapsamlı bir reform planı sunuldu.
Belgedeki "Kurumsal Yapının Güçlendirilmesi ve Süreçlerin Yeniden Yapılandırılması" hedefi çerçevesinde, adli süreçlerin makul sürede tamamlanması için yeni uygulamalar geliştirilecek ve kurumsal önlemler hayata geçirilecek.
Bu çerçevede, yargı bilişim sistemi güncel teknolojilerle güçlendirilecek ve yapay zeka destekli öneri sistemleri geliştirilecek. Yapay zeka teknolojisi, belgelerin anlık analizinden eksik bilgi ve belgelerin tamamlanmasına, bilirkişi raporlarının kontrolünden yazışmaların otomatik takibine ve kurumlar arası bilgi paylaşımına kadar birçok alanda kullanılacak. Ayrıca, yapay zeka uygulamalarının etik ve hukuki çerçevesini belirlemek için kurumsal bir yapı oluşturulacak.
Elektronik Duruşmalar ve Dijital Çözümler
Yargı Reformu kapsamında, makul sürede yargılanma hakkını ve adalete erişimi geliştirmek amacıyla dijital çözüm platformları, çevrim içi uyuşmazlık çözüm yöntemleri ve elektronik duruşma sistemleri yaygınlaştırılacak.
Hukuk mahkemelerinde e-duruşma uygulaması genişletilerek istinabe işlemlerini de kapsayacak. Duruşmaların elektronik ortamda kayıt altına alınması sağlanacak. Bunun yanı sıra, UYAP yazılımı güncel teknolojilere uyumlu ve siber güvenlik önlemleri artırılmış bir şekilde yeniden tasarlanacak. UYAP üzerinden çevrim içi sunulan hizmetlerin ve entegrasyonların sayısı da artırılacak.
Adalet Bakanlığı, yapay zeka ve dijital çözümlerle yargılama süreçlerini hızlandırmayı ve vatandaşların adalete erişimini kolaylaştırmayı hedefliyor.