Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>EKONOMİ
28 Haziran 2022 Salı - 12:46

Yurt dışında gözler Portekiz’de olacak

ECB Merkez Bankacılığı Forumu dün başladı ve yarın sona erecek. Her yıl ECB tarafından düzenlenen etkinliğinin bu seneki konusu, “Hızla Değişen Dünyada Para Politikasında Zorluklar” olarak belirlendi.

Yurt dışında gözler Portekiz’de olacak

ECB Merkez Bankacılığı Forumu dün başladı ve yarın sona erecek. Her yıl ECB tarafından düzenlenen etkinliğinin bu seneki konusu, “Hızla Değişen Dünyada Para Politikasında Zorluklar” olarak belirlendi. Artan enerji fiyatlarının, pandemi kaynaklı arz ve tedarik sıkıntılarının, normalleşme sonrasında talep enflasyonun dünya merkez bankalarında para politikasında karar almayı nasıl zorlaştırdığı ele alınacak. Foruma yarın saat 15:30’da;  Fed Başkanı Powell, ECB Başkanı Lagarde ve BOE Başkanı Bailey konuşmacı olarak katılacaklar. Geçen hafta vadeli piyasalarda enerji, emtia ve gıda fiyatlarının sert düşüşler göstermesi, yurt dışı borsalar ve tahvil piyasalarını olumlu yönde etkilemişti. Fed toplantısı öncesinde %3,45’e yükselen 2 yıllık tahvil faizinin %3’e gerilemesi piyasada enflasyonist endişelerin dengelendiğini göstermişti. Enflasyon endişeleri azalırken tahvil faizleri düştü, düşen tahvil faizleri ise yurt dışı borsalarda Haziran ayının en güçlü yükselişini sağladı. Bu nedenle, merkez bankası başkanlarının vereceği mesajlar para ve sermaye piyasaları üzerinde etkili olabilir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kredi piyasalarına yönelik BDDK’nın attığı adımların finansal istikrarı destekler nitelikte olduğunu, tüm ekonomi kurumlarının eşgüdüm halinde finansal istikrarı güçlendirecek adımlar atmaya devam edeceği yönünde bir açıklama yayınladı. Bakanlık enflasyon ve döviz kuruna yönelik adımlar atmaktadır. Bundan sonra gelecek adımlarında döviz kuruna yönelik olmaya devam edebilir.

Denge beklenen seviyelerde sağlandı. Dolar/TL dün gün içerisinde 16,07-16,87 aralığında hareket etti ve bir önceki işlem gününe göre %-2,04 düşüşle 16,53 seviyesinden kapattı. Dolar/TL, BDDK’nın Cuma günü aldığı kararlar sonrasında geçen haftayı 16,88’den tamamlamıştı. Sabah gerçekleşen işlemlerde 16,07’ye gerilediği ve ardından gelen alımlar ile 16,50-17,00 aralığında yeniden denge sağlandığını gördük. 16,90 seviyesi önemli bir teknik direnç olarak karşımıza çıkıyor. 16,90 direnci kırılırsa yeniden 17,00 üzerinde kurda dengelerin oluşmasını bekleyebiliriz. 16,46-16,90 ise mevcut dalgalanma bandımızdır.

BDDK kararı ana trendi etkilemedi. BDDK’nın kararı kur üzerinde önemli   bir düşüşe neden olmasına rağmen, BIST100’de %1 değer kaybına neden oldu. Yükselen ana trend zarar görmedi ama kısa vadeli trend yeniden yataya döndü. 2555 ve 2575 kısa vadeli ana direnç noktaları, kısa vadeli satışların geleceği seviyelerdir. 2575 kırılmadığı sürece, 2475-2575 bandında kısa vadeli bir bant izlenebilir.

BIST30 Haziran ayı kontratı 2730 seviyesinden güne düşüşle başladı, gün içinde en düşük 2525, en yüksek 2785 seviyesinden işlem görürken günü %-1,37 düşüşle 2755 seviyesinden tamamladı. Kapanış spot fiyatın %0,03, teorik fiyatın %-0,13 üzerinde gerçekleşti. Gün sonunda açık pozisyon değişimi -15.425 düşüşle 491.572 oldu. Bugün 2688  pivot seviyesinin üzerinde yükselişle açılmasını bekliyoruz. Gün içi direnç seviyelerimiz 2948 ve 3111, destek seviyelerimiz 2591 ve 2428.

Dolar/TL Haziran ayı kontratı 17,28 seviyesinden güne düşüşle başladı, gün içinde en düşük 16,25, en yüksek 17,28 seviyesinden işlem görürken günü %-4,88 düşüşle 16,56 seviyesinden tamamladı. Kapanış teorik fiyatın %-0,05 üzerinde gerçekleşti. Gün sonunda açık pozisyon değişimi -91.891 düşüşle 745.199 oldu. Bugün 16,7  pivot seviyesinin altında düşüşle açılmasını bekliyoruz. Gün içi direnç seviyelerimiz 17,73 ve 18,18, destek seviyelerimiz 16,11 ve 15,66.

Kaynak:ÜNLÜ&Co
Hibya Haber Ajansı

 
Piyasa gelişmeleri
 
Batı Karadeniz'de mahsur kalanlar helikopterle kurtarıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasa gelişmeleri
Dün güne sert satışlarla başlayan BIST, kayıplarını belirli oranda telafi ...
BDDK kararı sonrasında yurt içindeki fiyatlamalar
BDDK cuma günü akşam saatlerinde TL ticari kredi kullanımında yeni koşulları açıkladı.
Altın kayıplarına devam etti
Altın geçtiğimiz haftayı da kırmızıda kapatırken, FED sonrası satıcılı seyrini sürdürmüş oldu.
 
Asya borsalarında iyimserlik ön planda
Asya borsaları ve ABD endeks vadelileri haftanın ilk işlem gününe pozitif başlangıç yaptı.
BDDK: YP nakit fazlası olduğu düşünülen firmalara kredi kısıtları
BDDK, döviz nakit pozisyonları varlıklarına veya yıllık satışlarına göre ...
Küresel durgunluk ve emtia sınıfı
Bakır, küresel resesyon korkularının artması, bunun talep görünümünü olumsuz ...
 
Asya borsalarında görünüm pozitif
Dün ABD’deki veri setinin piyasa beklentilerinin altında kalması ardından ...
Fed şahinleşmesinde artan ekonomik risk etkisi
Fed’in 14-15 Haziran toplantısında almış olduğu 75 bps’lik faiz artırım ...
Türkiye: TCMB net rezervleri 7,4 milyar dolara geriledi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın haftalık açıkladığı verilere göre ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri