Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Terörle Mücadele Bizim Kırmızı Çizgimizdir
Terörle Mücadele Bizim Kırmızı Çizgimizdir
Bakan Güler Gaziler Günü'nü Kutladı
Bakan Güler Gaziler Günü'nü Kutladı
Ticaret Bakanlığı 8 Ayda 815 Milyon Lira Ceza Kesti
Ticaret Bakanlığı 8 Ayda 815 Milyon Lira Ceza Kesti
MİT, PKK’nın Sözde Gara Sorumlusunu Etkisiz Hale Getirdi
MİT, PKK’nın Sözde Gara Sorumlusunu Etkisiz Hale Getirdi
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
16 Temmuz 2012 Pazartesi - 10:03

Yüzde 70’inde görülüyor

Klinik gözlemlere göre çocukların yüzde 70’inde diş bozuklukları görüldüğünü belirten Diş Hekimi Dr. Aktan Çelik, “Tedaviye 6-7 yaşlarında başlanabilir. Bu yaşlardan önce ortodontik tedaviye genelde gerek duyulmaz” dedi.

Yüzde 70’inde görülüyor

ORTODONTİNİN bir diş hekimliği uzmanlık alanı olup, her türlü diş düzensizliği ve çene bozukluklarını teşhis ettiğini ifade eden Çelik, “Ortodontik tedaviyi sadece ortodonti uzmanları yapmalıdır. Bu nedenle tedavi uygulayan hekimin, ortodontist olup olmadığına dikkat edilmesi gerekiyor” diye konuştu. Diş bozukluğu tedavilerinin çoğunlukla estetik amaçlarla yapıldığının, fakat bazı durumlarda estetik kaygının geri planda kaldığının altını çizen Çelik, şunları söyledi:

Uzun süreli biberon kullanımı

“Ortodontik tedavilerin çoğunlukla estetik amaçla yapıldığı düşünülse de pek çok hedefe hizmet eder. Çapraşıklıkların düzeltilmesiyle dişler daha kolay temizlenebilir. Dişlerin düzelmesiyle dişeti hastalıkları önlenir ve tedavi edilir. Daha etkin bir çiğneme sağlanır. Konuşma bozukluğuna yol açabilecek diş bozuklukları giderilir. Bazen de daha iyi protezler yapılabilmesi için proteze hazırlık amacıyla ortodontik tedavi yapılabilir veya diş eksikliklerinde boşluklar kapatılarak protez ihtiyacı ortadan kaldırılabilir. Diş bozukluklarının en önemli nedenlerinden biri genetik faktördür. Erken kaybedilen süt dişleri, süt dişi çürüklerinin tedavilerinin yapılmaması, uzun süre emzik ve biberon kullanmak ya da parmak emmek de bozukluklara neden olan diğer etkenler arasında yer alıyor.

İskeletsel bozukluklar

Ortodontik bozuklukların oluşmaması için süt dişlerinin tedavileri mutlaka yapılmalı ‘nasıl olsa değişecek’ düşüncesiyle ihmal edilmemeli. Dişsel bozukluklar, çapraşıklıklar, aralıklar, gömülü dişler, eksik ya da fazla dişler gibi sadece dişleri ilgilendiren bozukluklar ve tedavileri her yaşta yapılabilir. 
Ortodontinin bir diğer ilgi alanı da iskeletsel bozukluklardır. Bu tür bozukluklar, alt ya da üst çenenin önde ya da geride olması, önde açık kapanış olması gibi çeneleri ilgilendiren bozukluklardır. Tedavileri daha kapsamlı ve uzun süreli olup, hastanın yaşı oldukça önemlidir. Büyümenin devam ettiği yaşlar tedavi için en uygun dönemdir. Erişkin yaşta bu problemler için ortognatik cerrahi adı verilen ameliyat destekli ortodontik tedaviler gündeme gelebiliyor. Bu tedavi estetik açıdan son derece iyi sonuçlar veriyor.”

Diş çekimi rutin bir işlem

HALK arasında çekimli tedaviye karşı bir ön yargı olduğunu kaydeden Çelik, “Ortodontik tedaviler sırasında yer darlığının giderilmesi, kapanışın düzeltilmesi, daha iyi bir estetik sağlanabilmesi için bazen diş çekimine ihtiyaç duyulabilir” dedi.
Tedaviden sonra diş çekildiği anlaşılmayacak şekilde boşluklar kapatıldığının altını çizen Çelik, “Diş çekimleri, ortodontik tedavilerde kaçınılmaz bir süreç olabilmektedir. Bu nedenle aileler ön yargılarından kurtulmalı ve hekimine güvenmeli” diye konuştu.

 
19 tonluk uçağı çekti
 
Cavcav’dan taraftara teşekkür
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Lösemi hastaları hayata bağlanacak
LÖSEV, Ankara Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle “Başkent’te Hayata Bağlanıyoruz” ...
Ergenlik sorunlarına çözüm
Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ergenlik ...
Nefesinizi ölçtürün
Türk Toraks Derneği, “27 Haziran Dünya Nefes Ölçüm Günü” etkinlikleri ...
 
Tatil zehir olmasın
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte tatile çıkacakları uyaran uzmanlar, ...
500 öğrenciye sağlık kontrolü
Çankaya Belediyesi, yedi köyde 500 öğrencinin genel sağlık, ağız ve diş ...
Türkiye’nin ikinci yapay kalbi takıldı
Ankara’da takılan “total yapay kalp” ile hayata tutunan Arif Şahin, Türkiye’de ...
 
Eymir’de bisiklet turu
GÖLBAŞI Eymir Gölü girişlerindeki boş alanlarda yapılan bisiklet kiralama ...
Diktiler giydiler!
Diktikleri gelinlikleri giydiler KIRIKKALE’nin Balışeyh İlçesi’nde Halk ...
Güzele talipler
NKARA Kuaförler, Manikürcüler ve Güzellik Salonu İşletmecileri Odası ve ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri