Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
28 Ağustos 2009 Cuma - 09:38

'Biz Türkiye'nin tamamı değiliz'

Başbakan ulusa sesleniş konuşmasında demokratik açılım konusuna da değindi.

 Biz Türkiye nin tamamı değiliz

Erdoğan, Kürt açılımı konusunda muhalefeti ve endişeli kesimleri iknaya yönelik önemli mesajlar verdi. Dayatma içinde olmadıklarını belirtti, 'Biz Türkiye'nin tamamı değiliz. Herkes çözümün parçası olmalı' dedi.

Başbakan Erdoğan ’ulusa sesleniş’ konuşmasının tamamını ’demokratik açılım’a ayırdı. Konuşmasında açılımın ipuçlarını veren Erdoğan muhalefete de “Kimseye dayatmamız yok. ‘Kuralı biz koyalım’ demiyoruz. Elinizi taşın altına koyun, sorunu birlikte çözelim” diye seslendi.

Başbakan Erdoğan, üç gün önceden ” önemli değerlendirmeler yapacağım “ dediği Ulusa Sesleniş konuşmasını dün gerçekleştirdi. Erdoğan,” Bizim demokratik açılımdan muradımız bütün karanlıklarından arınmış, bütün ağırlıklarını üstünden atmış aydınlık bir Türkiye’dir “ dedi. Dün akşam televizyonlarda yayınlanan ” Ulusa Sesleniş “ konuşmasında ” Son haftalarda, terör sorunu ve demokratik açılım çalışmaları Türkiye gündeminde önemli bir yer tutuyor “ diyen Erdoğan’ın konuşması özetle şöyle:

Yedi yıldır bunun hazırlığı içindeydik


İnsanlarımızın arasına tarih boyunca ekilememiş bu fesat tohumlarını ekenlere, daha ilk günden, en gür sesimizle ’dur’ demeliydik ama diyemedik. 25 yıl önce bu denilmeliydi. Hiç değilse bugün yaşadığımız onca acının, ödediğimiz onca bedelin ardından hiç değilse bugün bu gidişata artık ’dur’ demeliyiz. İşte 7 yıldır bunun hazırlığı içinde olduk.

Bu mesele insanlık ve demokrasi meselesidir

Bütün bu olumsuzluklara rağmen, bugün, bu sorunlarımızı bir güvenlik sorunu olarak değil, topyekun demokrasi sorunumuzun bir parçası olarak konuşabilme noktasına gelmişsek bunda güvenlik güçlerimizin on yıllardır büyük fedakarlıklarla ve dirayetle verdikleri mücadelenin payını asla unutamayız. En ağır şartlarda, binlerce şehit vermek pahasına yürütülen bu zorlu mücadelede güvenlik güçlerimiz üstüne düşeni yapmaktadır. Ancak, yıllardır söylenegeldiği üzere bu mesele sadece askeri tedbirlerle çözülebilecek bir mesele değildir. Bu mesele çok boyutlu bir meseledir, toplumsal bir meseledir, sosyal bir meseledir ekonomik bir meseledir, kültürel bir meseledir. İşin psikolojik boyutu vardır. Hepsinin ötesinde bunun siyasi, diplomatik boyutu vardır, bu bir insanlık meselesidir, bir demokrasi meselesidir.

Anayasa’nın belirlediği ölçüler ortada

Şundan hiçbir insanımız şüpheye düşmesin: Bu silkiniş, asırlar boyunca bir ve beraber yaşamış olan milletimizin yeniden tarihe yön verecek bir haşmet ve azamete ulaşmak üzere birbirine kenetlenmesi, milli birlik-bütünlük projesini, sürecini hayata geçirmesidir. Kim bu kardeşlik projesinden bir ihanet planı çıkarmaya çalışıyorsa Türkiye’ye büyük kötülük ediyor. Anayasamızın belirlediği ölçüler ortadadır.

Üniter yapı bozulmayacak

Türkiye’yi bölmeye, bütünlüğümüzü bozmaya, üniter devlet yapımızı ortadan kaldırmaya yönelik hiçbir niyet ve girişime asla ve asla izin vermeyiz. Türkiye’nin menfaatlerine halel getirecek en küçük bir adımı bile asla ve asla atmayız. Ne yapıyorsak Türkiye’nin menfaatleri içindir, 71 buçuk milyon vatandaşımızın tamamının ortak menfaati içindir. Bizim gözden çıkarılacak bir tek evladımız yoktur. Biz bütün çocuklarımızın bu topraklarda tarih boyunca olduğu gibi kardeşçe yaşamalarını istiyoruz. Bu açılım, demokratik bir açılımdır. Bu açılım, sevgi ve kardeşlik açılımıdır. Bu açılım, ortak bir duyguda buluşma açılımıdır. Bu açılım, ortak aklın tecellisidir. Atılan bu adım, anaların gözyaşları daha fazla akmasın, acılar daha fazla yüreklere çökmesin, gönüller mahzun olmasın, kardeş kardeşe düşman olmasın diye atılıyor, bu amaçlara nasıl karşı çıkılabilir?

Acılar bitsin diyoruz, bunda ne kötülük var

Asıl sorgulamamız gerekenler, insanlarımızın birlik ve beraberliğine kasteden kirli çeteleşmeler, karanlık örgütlenmeler, iftira tezgahlarıdır; adalete güveni zedeleyen, otoritesini saygıyla değil korkuyla kabul ettirmeye çalışan yönetim anlayışlarıdır. Gelin bunları sorgulayalım, bu hatalara, bu yanlışlara bir daha düşmeyelim diyoruz, bunda ne kötülük var? Türkiye’nin acıları sona ersin, geleceğimiz aydınlık olsun ve bu aydınlık, bu ülkenin bütün insanlarının yüzlerini ve gönüllerini aydınlatsın istiyoruz, bunda ne gariplik var?”

Merhemi hep birlikte bulalım diyoruz

Bizim kimseye, ’her şeyi biz yapalım’, ’kuralı biz koyalım’, ’çerçeveyi biz çizelim’ gibi bir dayatmamız yok. Çünkü biz Türkiye’nin tamamı değiliz. Biz herkese bir çağrıda bulunuyoruz. Gelin bu ülkenin kanayan bütün yaralarına, evet tekrar söylüyorum, bütün yaralarına merhemi hep birlikte bulalım diyoruz. Burada siyasi istismar yapılmaz, burada siyasi rant hesabına girilmez. Herkesi çözümün bir parçası olmaya çağırıyoruz.

Türkmen’i de Kürt’ü de kendini özgür hissetsin

İnsanların fikirlerini, inançlarını, kültürlerini yaşamakta alabildiğine özgür oldukları bir ülke haline gelebilirsek, bütün bu farklılıkların bu ülke için bir zenginlik olduğunu fark edeceğiz. Türkiye, kelimelerden, kavramlardan, fikirlerden korkulan bir ülke olmanın utancını daha fazla taşıyamaz. Bu ülkede hepimizin, Türkmen’in de Tatar’ın da Kürt’ün de Çerkez’in de Laz’ın da kendini özgür hissederek, kendi kültürüne, geleneğine-göreneğine sahip çıkarak, komşusunun farklılıklarına saygı göstererek geleceğe umutla bakarak yaşamaya hakkı var. Binlerce yıllık tarihi medeniyet tecrübemiz de bu milli ahengi en güzel biçimde yaşayan ve yaşatan bir millet olduğumuzu görmüyor muyuz, bunu göstermiyor mu?

Demokratik açılımdan muradımız şudur


Son haftalarda, terör sorunu ve demokratik açılım çalışmaları Türkiye gündeminde önemli bir yer tutuyor. Şunu herkesin çok iyi bilmesi gerekiyor: Bizim bu açılımdan muradımız, bu ülkede yaşayan herkesin ama herkesin, kendini özgürce ifade edebileceği demokratik ortamı tesis edebilmektir. Önceliğimiz yediden yetmişe bütün insanlarımıza ve bir uçtan bir uca ülkemizin her bir köşesine esenlik getirebilmektir.

Ülkeyi topyekun ele alıyoruz

Biz demokratik bir açılım gerçekleştirelim derken, sadece doğu demiyoruz, sadece batı demiyoruz, sadece kuzey veya güney demiyoruz; bu ülkeyi topyekun ele alıyor, nerede bir insani sıkıntı varsa devlet orada olsun, o sıkıntıyı gidersin diyoruz. Nerede adaletsizliğe uğramış bir insanımız varsa hukukun şaşmaz terazisi orada kurulsun diyoruz. Bu ülkenin nimetleri de, külfetleri de hakça paylaşılsın diyoruz.

Tek millet, tek vatan tek bayrak, tek devlet

Türkiye’nin sahip olduğu her güzellik, etle tırnak gibi birbirinden ayrılamaz olan Türk milletine aittir. Biz asırlar boyunca o millet olma şuuruyla var olduk, var kaldık. Birbirimize inanarak, birbirimize dayanarak, omuz omuza vererek, aynı siperlerde aynı hilal uğruna can vererek millet olduk. Önümüze çıkan sayısız badireyi bu şuurla, bu beraberlik ruhuyla atlattık. İktidarımız hep şunu işledi: Tek millet, tek vatan, tek bayrak, tek devlet.

 
Tren kazasında 5 ölü FOTO
 
Fener ve Cim Bom'un rakipleri
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tren kazasında 5 ölü FOTO
İş makinesiyle çarpışan trende 5 ölü ve çok sayıda yaralı olduğu söyleniyor.
Pamukoğlu: Ağla 30 Ağustos hakkındır
Pamukoğlu, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Pamukoğlu'nun mesajı şöyle:
Oramiral kahkahaya boğdu!
Gül, Erdoğan, Şahin, Vecdi Gönül, Başbuğ... Hepsi veda konuşmasında kahkaya boğuldu.
 
Talabani'den PKK'ya çağrı
Celal Talabani, terör örgütü PKK'ya silah bırakması çağrısında bulundu.
4 şehidin sorumlusu tutuklandı
Hurriyet.com.tr'nin ulaştığı askeri kaynaklar, suçlanan teğmenin tutuklandığını bildirdi.
Başbuğ PKK'lılara ne dedi?
Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, terörsitlere çağrıda bulundu.
 
Şehitler için şok iddia...
Teğmen nöbette uyuyan askere ceza olarak pimini çektiği el bombasını tutmasını emretti.
'Açılım'da en kritik yanıt!
A&G'nin yaptığı anket halkın büyük bölümünün ayrılmaya karşı çıktığını ortaya koydu.
Kışla'da 'ordunun açılımı'
Nizamiye kapısına konulan tabela, bu da 'ordunun açılımı' yorumuna neden oldu.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri