Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>SİYASET
6 Ağustos 2009 Perşembe - 10:48

'E-muhtırada Başbakan izi var'

CHP'li Atilla Kart, ''Yaşar Büyükanıt hakkında neden işlem yapılmıyor?'' diye sordu.

 E-muhtırada Başbakan izi var

CHP konya Milletvekili Atkilla Kart, 27 Nisan e-mihtırasını yeniden TBMM'ye getirdi. Daha önce sorduğu soruların yanıtlarını alamadığını belirten Kart, Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede ilginç iddiaları da gündeme getirdi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, soru önergesinde ''27 Nisan bildirisi acaba Başbakan’ın bilgisi dahilinde mi hazırlanmıştır?'' sorusunun yanıtlanmasını da istedi. İşte Kart'ın TBMM'ye verdiği soru önergesinin tüm ayrıntıları:

ATİLLA KART ŞU SORULARI GÜNDEME GETİRDİ:


İlgi ; (a) Başbakan’a yöneltilen 09.06.2009 tarih-7/8451 sayılı yazılı soru önergemiz.

(b) Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek imzasıyla tarafımıza verilen 03.07.2009 tarihli cevap.

İlgi (a) önergeyle; Başbakan’ın, dönemin Genel Kurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ile Dolmabahçe’de Başbakanlık Ofisinde, 27 Nisan 2007 tarihli bildiriden 1 hafta kadar sonra baş başa yapılan görüşmenin içeriği hakkında kamuoyunun neden bilgilendirilmediği, görüşmenin neden kayda bağlanmadığı sorulmuştur.

Bu önergeye ilgi (b) yazıyla verilen cevapta; görüşmede devlet ve ülke sorunlarının değerlendirildiği, bu içeriğin her zaman kamuoyuyla paylaşılmasının gerekmediği, 2 kişi arasındaki görüşmelerin gizli olmasının doğal kabul edilmesi gerektiği ifade edilmiştir.

Verilen ilgi (b) cevap tatminkar olmaktan öte, önergedeki endişe ve sorularımızı doğrular niteliktedir. Yapılan görüşmenin devlet ve ülke sorunlarını içerdiği kabul edilmiş olmakla; görüşme içeriğinden kamuoyunun bilgilendirilmesi ya da görüşmenin devlet sorumluluğu ve ciddiyetinin gereği olarak Kurum kayıtlarına intikal etmesi ve Kurum bünyesinde paylaşılması gerekirken; Başbakan’ın “……bu görüşme Benimle ebediyete gidecek…..isterse Yaşar Büyükanıt açıklama yapabilir……” yolunda beyanda bulunmasının kabul edilebilir bir yönü olamaz. Devlet yönetimi sorumluluğu ve ciddiyetiyle bağdaşmayan bir hal söz konusudur.

Bu görüşmenin içeriğinin açıklanmasından özenle kaçınılması, tarafımızdan yöneltilen soru ve endişelerin doğruluğunu göstermektedir. Başbakan’ın , kapalı kapılar ardında askerle pazarlık ya da mutabakat sağladığı anlaşılmaktadır. Olayın Büyükanıt’a yönelik kişisel boyuttaki şantaj ya da tehdit içeren iddialarını bu aşamada ayrıca değerlendirmeye gerek görmüyoruz.

Bu aşamada artık sorgulanması gereken temel olay; 27 Nisan bildirisini bizzat yayınladığını ifade eden Yaşar Büyükanıt’ın yasal durumudur. Yaşar Büyükanıt, bu bildiriyi gerçekten kendi başına mı yoksa bir grup halinde mi hazırlamıştır? Olayın bu boyutu mutlaka adli süreç içinde tahkik edilmelidir. Büyükanıt’ın her halükarda, görev ve yetkisini kötüye kullandığı açıktır.

Önemli ve ilginç olan ve ayrıca sorgulanması gereken bir diğer temel husus; darbe iddiaları ve yargılamalarının Hükümet’in müdahaleleriyle ülke gündemini oluşturduğu bir dönemde ; Genel Kurmay Başkanı sıfatıyla bizzat darbe ya da benzeri anlama gelebilecek girişimde bulunduğu sabit olan Yaşar Büyükanıt’a yönelik olarak neden hiçbir yasal işlem yapılmamaktadır?

Bu soru, yukarıda anlatımı yapılan süreç ile birlikte değerlendirildiğinde; Hükümet’in , Yaşar Büyükanıt ile, kapalı kapılar ardında , muhtemel süreç ve gelişmelere yönelik olarak fiili mutabat sağladığı ve gündem yarattığı ortaya çıkmaktadır. Bu süreçteki bir diğer temel soru; 27 Nisan bildirisi acaba Başbakan’ın bilgisi dahilinde mi hazırlanmıştır?

Bu ihtimal dahil olmak üzere 27 Nisan 2007’den sonraki pek çok olayın ve gerçeğin ortaya çıkarılması artık zorunlu hale gelmiştir.

Buna göre;

(1) Diğer unsurlar ve boyutları bir tarafa, mevcut haliyle başlı başına görev ve yetkiyi kötüye kullanma anlamına gelen bu eyleminden dolayı, Yaşar Büyükanıt hakkında idari ve adli süreç neden işletilmemiştir?

Bundan böyle de işletilmeyecek midir?

(2) Soruşturma sonucuna göre; Türk Ceza Kanununun 309. maddesinde düzenlenen anayasayı ihlâl, 311. maddesinde düzenlenen yasama organına karşı suç ya da 312. maddede düzenlenen Hükümet’e karşı suç eylemlerinden bir veya bir kaçının oluşması ihtimali söz konusu olmakla; keza bu tür bir eylemin mutlaka tahkiki gerekmesine göre; bu eylem sebebiyle gerekli idari ve adli tahkikat neden yapılmamaktadır? Hükümet olaya neden duyarsız kalmaktadır?

(3) Anlatımı yapılan bu süreç; Hükümet’in darbelerle mücadele konusunda ilkesiz olduğu; kişi ve kurumları siyasi amaçları doğrultusunda görev ve yetkisini kötüye kullanmak suretiyle istismar ettiği, bilgi kirliliği yarattığı ya da kamuoyunda ve anayasal kurumlar arasında kaosa yol açtığı anlamına gelmez mi?

 
Kılıçdaroğlu davasına kabul
 
Yürürlüğe giren yeni SGK genelgesi ile kolesterole de zam
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu davasına kabul
Davayı Sincan hakimi kabul etti. Telekomünikasyon İletişim başkanı yargılanacak.
Küskün AKP'liler Baykal'ı aradı
AKP'li Kapusuz: "Bana arkadaşlarım Baykalcı bile diyor, ama anlaşılan siz Toptancısınız!"
'Başbakan' DTP ile görüşmüyor
Recep Tayyip Erdoğan, DTP ile yarın bir görüşme gerçekleştirecek ancak...
 
Şahin'den DSP ve DTP ziyareti
TBMM Başkanlığı için bugün TBMM Genel Kurulu toplanacak ve gizli oylama yapılacak.
Baykal'ın konvoyunda kaza
CHP lideri ile tokalaşmak isteyen 70 yaşındaki kadın parti otobüsünün altına düştü.
Dağın arkasındaki tehlikeyi haber verdik
AKP İstanbul İl Başkanlığı yarışını kaybeden Metin Külünk, delegelerden ...
 
‘Örtülü faşizm yerleştiriliyor’
CHP’li Kılıçdaroğlu’na göre AKP hükümeti uygulamalarıyla demokrasi kisvesi altında faşizme gidiyor
Erdoğan savcılıktan hakimliğe terfi etti
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Başbakan'ın, mahkeme kararıyla doğru ...
"Önergeden benim de haberim yoktu"
Toptan, asker olmayan kişilerin, askerlerle iştirak halinde işlediği suçların ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri