Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
23 Haziran 2009 Salı - 18:19

'TÜRKİYE ZAN ALTINDA BIRAKILDI'

ABD, Afganistan operasyonlarında kullandığı Kırgızistan Manas üssünde kalmaya devam edecek.

 TÜRKİYE ZAN ALTINDA BIRAKILDI

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurbanbek Bakiyev'in Şubat ayında ABD ile anlaşmayı fesh etmesinin ardından, Washington'un 18 Ağustos'da bin 500 askerin görev yaptığı Manas üssünü boşaltması gerekiyordu. Ancak, ABD ile Kırgızistan yeni bir anlaşma sağladı. Buna göre üs tüm ekipmanları kalmak üzere, sivil amaçlı sevkiyatlarda kullanılmaya devam edecek. Üssün yıllık kira bedeli de 17 milyon dolardan 60 milyon dolara çıkarılacak. Kırgızistan parlamentosu önümüzdeki günlerde komisyonların aldığı kararı görüşecek. Parlamentonun olumlu yönde karar vermesi bekleniyor.

Rus basını, yeni anlaşmanın sağlanmasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Mayıs ayında Bişkek'e gerçekleştirdiği ziyaretin etkili olduğunu iddia ediyor. Rusya'da yayınlanan Nezavisimaya Gazeta'sinde yer alan haberde, ABD'nin Kırgızistan'a 1 milyar dolar yardım yapacağı, bunun da Türkiye'den bu ülkeye doğrudan yatırım şeklinde gerçekleşeceği belirtildi. Rus basını iddialarını gelecek ay yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Bakiyev'in rakibi, Cenişbek Nazaraliyev'in açıklamalarına dayandırıyor.

Cihan Haber Ajansı'na konuşan Nazaraliyev, "Gül'ün Kırgızistan ziyaretinde iki açıdan önem taşıyordu. Birincisi, Türk-Kırgız ilişkilerinin siyasi, kültürel ve ekonomik alanda geliştirilmesi hedefleniyordu. İkinci önemli konu da Afganistan'daki durum ele alındı. Burada Kırgızistan'ın ABD yönetimine Gansi üssü konusunda yardımcı olunması tavsiye ediliyordu. Gül açık bir şekilde bunu söylemedi. Ancak Kırgızistan'ın Afganistan sorununa destek vermesini talep etti. Bişkek'in ABD üssünden başka Afganistan konusunda sağlayacağı bir desteği yok. Ben, Gül'ün Afganistan'a destek talebini bu şekilde yorumladım. Kırgız basını da bunu bu şekilde değerlendirdi." dedi. Seçimlere hile karıştırılacağı endişesini taşıdığını kaydeden Cenişbek, Bakiyev'in yeniden kazanacağını söyledi. Afyon ve tütün ekiminin teşvik eden Cenişbek, seçilmesi durumunda her aileye yüz bin som (2 bin 500 dolar) vaat ediyor.

KIRGIZİSTAN YİNE GÖZÜNÜ BATIYA DİKTİ

Kırgızistan'ın ABD ile yeniden sivil amaçlı da olsa anlaşma sağlaması ile ilgili Rosbalt haber ajansına açıklamada bulunan Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Uluslararası İlişkiler Komisyonu üyesi Ruslan Kondratov, üssün sivil amaçlı kullanılması konusunda endişeli olduklarını kaydetti.

ABD Savunma Bakanlığı'nın Manas üssüyle ilgili ikna edici davranışlardan şaşmadıklarını anlatan Rus milletvekili, "Kimse zaten Pentagon'un eski Sovyet çoğrafyasını hızla terk edeceğini beklemiyordu. Ekonomik kriz de Manas üssüyle ilgili kararda etkili oldu." dedi. Basını referans gösteren Kondratov, Türkiye tarafından Kırgızistan'a önerilen 1 milyar dolarlık yatırımın da bunda etkili olduğunu savundu. Üssün kapatılması ile ilgili kararda da Rusya'nın bu ülkeye verdiği 2 milyar dolarlık kredinin etkili olduğu iddia edilmişti. 2001 yılında kurulan Amerikan hava üssü, Afganistan'a gerçekleştirilen operasyonlarda hayati önem arz ediyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da yeni anlaşmanın Kırgızistan egemenliği ile ilgili bir konu olduğu, ancak askeri üssün kapatılması ile ilgili kararın son karar olduğu ve bir daha görüşülemeyeceğini hatırlatıldı. Açıklamada, Afganistan'da sürdürülen operasyonlarda askeri olmayan malzemenin taşınmasında, başta Rusya olmak üzere diğer ülkelerin de destek vermeye hazır olduğu belirtildi.

 
Subay operasyonunun perde arkası
 
Asker köstebeği böyle yakaladı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Subay operasyonunun perde arkası
ERZİNCAN'da, Genelkurmay Başkanlığı'nın PKK ile ilgili istihbarat raporunu ...
Erdoğan Yaşar Nuri'yi mahkum ettirdi
Bir televizyon kanalında Başbakan Erdoğan aleyhine sözler söyleyen Yaşan ...
O TOPRAKLAR YAHUDiYE VERiLECEK
İşte Cumhurbaşkanı’nın hem hükümeti hem de Türk milletini uyarmayı amaçlayan açıklamaları
 
Bu kez harbiden abartıldı
Hani kırmızı ışıkta durmamalarına alışkındık. Şehir içinde ulaşımın kesilmesine ...
TSK'dan belge sızdıranlar tutuklandı
Genelkurmay Askeri Savcılığı, PKK’yla ilgili bir belgeyi sızdırdıkları ...
Başbuğ, çözüm kriterini açıkladı
Başbuğ, “Terörist örgütün dağılışına ve silahları bırakışına kadar mücadele ...
 
Unakıtan enerji sektörüne de girdi
Eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın ailesi sonunda enerji sektörüne de el attı.
Emniyet vatandaşları UYARDI
Aracınızın çalınmasını engellemek için yapmanız gerekenler..
Teğmenlere BELGE BASKINI
PKK'yla ilgili bir belgeyi sızdırdıkları iddia edilen Erzincan'da görevli ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri