Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Bakan Şimşek: Türkiye, Ekonomik Dönüşümde Kararlılıkla İlerliyor
Bakan Şimşek: Türkiye, Ekonomik Dönüşümde Kararlılıkla İlerliyor
EPDK, 2025 Yılı İçin Enerji Piyasası Ücretlerini Belirledi
EPDK, 2025 Yılı İçin Enerji Piyasası Ücretlerini Belirledi
MEB, İlkokul Öğrencilerine Yönelik Yeni Fasikülleri Yayınladı
MEB, İlkokul Öğrencilerine Yönelik Yeni Fasikülleri Yayınladı
DEAŞ Operasyonunda 10 Şüpheli Tutuklandı
DEAŞ Operasyonunda 10 Şüpheli Tutuklandı
FETÖ Operasyonunda Gri Kategoride Aranan Çift Yakalandı
FETÖ Operasyonunda Gri Kategoride Aranan Çift Yakalandı
HABERLER>GÜNDEM
8 Haziran 2009 Pazartesi - 01:21

Bağış'tan acil Anayasa formülü!

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'tan Ana muhalefete Anayasa çağrısı!

Bağış tan acil Anayasa formülü!

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ''Artık Türkiye askeri darbeler sonrası başbakanların asıldığı, 10 yıl önceki gibi şiir kitabındaki şiirleri okuduğu için büyükşehir belediye başkanlarının cezalandırıldığı, Dostoyevski'nin kitaplarının yasaklandığı bir ülke değil'' dedi.

Bağış, AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığınca parti binasında düzenlenen ''Siyaset Akademisi''nde yaptığı ''AB ve Müzakere Süreci'' konulu konuşmasında, AB'nin 6 ülkenin kurduğu ve 27 üyesi olan bir birlik olduğunu söyledi.

AB üyesi ülkelerin dünya ticaretinin yüzde 20'sini karşıladığını belirten Bağış, şöyle konuştu:

''Şu anda AB Parlamentosu seçimi yapılıyor. Şu anda nüfusa göre en çok üyesi bulunan ülke Almanya'dır. 20-30 yıl sonra nüfus artış oranına göre AB'ye girecek Türkiye'nin üye sayısı Almanya'dan fazla olacaktır. Türkiye'nin AB'ye başvurusu ilk olarak 1959'da rahmetli Adnan Menderes tarafından yapılmıştır. Bazı ülkelerin başvurusu 3-5 yıl sürüyor. Bizim 50 yıl sürmüş. İlk 45 yılda havanda su döverken, kimileri (AB'nin yolu Diyarbakır'dan geçiyor) deyip Diyarbakır'a yatırım bile yapmadan hedefi saptırırken müzakere için neler yapmak gerekir diye kafa yormamış, AK Parti olarak biz 45 yılda yapılamayanı 2 yılda yaptık.''

-''REFORMLARI YAPARAK, MÜZAKEREYİ BAŞLATMAYA MECBUR BIRAKTIK''-

Türkiye olarak gerekli reformları yaparak AB'yi müzakereyi başlatmaya mecbur bıraktıklarını ve bunun için gerekli zemini oluşturduklarını vurgulayan Bağış, şöyle devam etti:

''Artık Türkiye askeri darbeler sonrası başbakanların asıldığı, 10 yıl önceki gibi şiir kitabındaki şiirleri okuduğu için büyükşehir belediye başkanlarının cezalandırıldığı, Dostoyevski'nin kitaplarının yasaklandığı bir ülke değil. DGM'ler lağvedildi. YÖK ve TRT yasaları değiştirildi. 2002-2004 arasında yoğun reform yapıldı. Türkiye daha çok demokratikleşti. Brüksel zirvesinde önümüze Kıbrıs ile ilgili diretilmek istenen şartlara karşı Başbakan, yumruğunu masaya vurdu ve sorunu çözdü. Türkiye'ye müzakere başlama süreci verildi. Müzakerenin en önemli 3 ayağı siyasi kriterler, ekonomik kriterler ile sivil toplum ve tanıtım diyaloğudur. (Türkiye için AB süreci yavaşladı) diyorlar oysa, 2009'a hızlı bir giriş yaptık, 400 sayfalık ulusal programımız yayınlandı.

Nazım Hikmet'in vatandaşlığını yaptık. Daha önce bu ülkeden sosyal demokrat iktidarlar geçti, şair başbakan geçti kimse bunu yapmadı. Kadın-erkek eşitliği için gerekli çalışmalar yapıldı ve bir komisyon kuruldu. Çevre Antlaşması'nı imzaladık. TRT 6'nın yayına başlamasını sağladık. Bugün bizim vatandaşımız anladığı dilden bir yayın izlediği için ülke bölünüyor mu? Tam aksine güçleniyor. Cumhuriyet tarihinde ilk kez Alevi açılımı yapılıyor. GAP Bölgesi'ne yaklaşık 500 milyon avroluk ek fon aktarıldı. Başbakan yine haziran sonunda kararlılığını göstermek için Brüksel'e gidecek.''

-ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ-

Bağış, Türkiye'nin yapması gereken en önemli çalışmanın Anayasa değişikliği olduğunu belirtti.

Yakın dönemde Anayasa değişikliği yapmayı hedeflediklerini anlatan Egemen Bağış, şunları söyledi:

''Askeri darbeden sonra hazırlanan bir Anayasa ile asgari demokrasi olur. Bu Anayasa ile AB'ye girmek hayal olur. Bu çerçevede muhalefet lideri Deniz Baykal'a buradan, Diyarbakır'dan seslenmek istiyorum. Gelin bu Anayasa değişikliğini beraber yapalım. Başbakanın talimatıyla Deniz Baykal, Devlet Bahçeli, Ahmet Türk ve diğer siyasi parti temsilcileriyle AB'ye destek konusunda görüşmeler yaptık. Eğer bu konuda ciddiyseler, gelsinler herkesin ihtiyacına, Türkiye'nin ihtiyacına cevap verecek Anayasa hazırlayalım. Anayasa değişikliği deyince kaçmak kimseye, Türkiye'ye yakışmıyor.

Anayasa'nın yanı sıra mahkemelerin hızlı karar vermesi için yargı reformu gerekiyor. Bunun çalışmaları içindeyiz. Herkes siyasi partiler yasasından rahatsız. Gelin siyasi partiler yasasını değiştirelim. Kamu denetçiliği kurumu kuralım. Bunu hazırladık, Anayasa Mahkemesinden geri geldi. Önce Anayasa'nın değişmesi gerektiği bildirildi. Yolsuzlukla mücadele yasası için de çalışmalarımız devam ediyor.''

-''TÜRKİYE GÜCÜNÜN FARKINA VARMALI''-

Bağış, AB'nin de sorunları olduğunu vurgulayarak, ''AB'nin hiç sorunu yok mu? Elbette terör, ayırımcılık, ırkçılık, şiddet, enerji, uyuşturucu ve yaşlanma gibi sorunları var'' diye konuştu.

O sorunların çoğunun Türkiyesiz kolay kolay çözülmeyeceğinin görüldüğüne dikkati çeken Bağış, şunları kaydetti:

''Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı sorunların şöyle bir listesini yapsak, onların da birçoğu AB süreciyle birlikte çözebilir. Türkiye ile AB arasında entegrasyon sağlandıkça her ikisinin de sorunlarının ortadan kalktığını görüyoruz. Demokrasimize sahip çıkmak AB'nin birinci şartı, bunu yerine getireceğiz. Ama önce Türkiye kendi gücünün farkına varmalı. Türkiye dünyanın 17, Avrupa'nın 7. büyük ekonomisine, en genç nüfusuna sahip.''

Partililerin ''koruculuk sistemi, bölgeler arası gelişmişlik, Kürt sorunuyla'' ilgili sorularını yanıtlayan Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü:

''AB sürecinde koruculuk sistemi kalkacak mı sorusuna benim gönlümden geçen cevap şu, inşallah AB sürecinde kardeşin kardeşi katletmesi bitecek. Kan dökülmesi bitecek. Huzur ve barış içinde daha aydınlık yarınları birlikte yaşayacağız. AB ülkelerinin geçmişinde onların da benzer sorunları olduğunu görüyoruz. Ama bugün hiçbirinde o sorunların hiçbiri yok. Demek ki AB sürecinde kurallara tam uyunca bu sorunlar da ortadan kalkıyor. İnşallah sadece koruculuk sistemi değil, bütün mekanizmalarıyla terör belasından da onun beraberinde getirdiği diğer kısıtlamalardan da kurtuluruz.

AB sürecinde birçok şey değişmeye başladı ve birçok şey de değişecek. Bu süreçte çetelerin devleti yönetme iddiası kalmayacak, darbe heveslisi, darbe çığırtkanlığı yapanlar da kalmayacak. Kimsenin doğduğu şehirle ilgili, etnik kökeni ve inanışıyla herhangi bir ayırımcılık yapma imkanı kalmayacak. Çünkü bütün ayırımcılığı yasaklayan bir anlayış çerçevesinde. O yüzden de belki AK Parti olarak Cumhuriyet tarihinde en çok AB'ye biz sahip çıktık. Çünkü AK Parti'de her türlü ayırımcılığı, ırkçılığı ve bölücülüğü yasak kabul eder. Bütün inananları, insanları eşit gören bir partidir.''

-''HİÇBİR LİDER SONSUZA KADAR O KOLTUKTA OTURMAYACAK''-

Bağış, ABD Başkanı Obama'nın da ondan önceki Bush ve Clinton'un da Türkiye'nin AB üyeliğine devlet politikası olarak destek verdiklerini ifade etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin ilk baştan beri Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olduğunu bildirdiğini vurgulayan Bağış, şöyle devam etti:

''Geçen Paris'e gittim. Elçilikteki duvarda gördüm. Paris'e atadığımız ilk temsilcimizi 1400'lü yıllarda ilk sefirimizi atamışız. 600 yıllık resmi ilişkilerimiz var. Bu sürede ilişkilerimizin çok iyi olduğu ve kötü olduğu dönemler var. Ama kesin olan bir şey var ki ilişkilerimiz devam etmiş. Bu süre içinde ne liderler gelmiş ne liderler gitmiş. Hiçbir lider sonsuza kadar o koltukta oturmayacak. Siyasi istismar yapıyor olabilirler, Avrupa'daki seçimlere bir takım mesajlar veriyor olabilirler. Ama AB'nin birçok sorunu Türkiye olmadan çözülemez.''

Avrupa'da yaklaşık 20 milyon civarında Müslümanın yaşadığını bildiren Egemen Bağış, sözlerini şöyle tamamladı:

''Bu Müslümanların gençlerine Avrupalıların hangi mesajı vermek istediğini düşünmesi gerekiyor. Onlara terörü, ırkçılığı, şiddeti teşvik eden Bin Ladin gibileri mi öne çıkarmak istiyorlar, yoksa ülkesini, o batı ülkeleriyle daha da yakınlaştırmaya çalışan, her türlü demokratik zulme rağmen yine de demokrasi diyen Recep Tayyip Erdoğan gibi bir demokrasi kahramanını mı öne çıkarmak istiyorlar? Onu Avrupa'nın da düşünmesi lazım. Çok Sarkozy'ler gelir geçer ama Türkiye'nin kritik önemi azalmaz. Zaman içinde demokratikleşme konusunda gerekli şartlar oluşursa belki onlar Türkiye'yi üye yapmak için bize gelirler, yeter ki biz birbirimize düşmeyelim.''

 
Poyrazköy kazısında flaş karar!
 
AK Parti birinci MHP ikinci CHP ise...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Poyrazköy kazısında flaş karar!
Poyrazköy'deki kazılarla ilgili flaş gelişme! 6 kişi serbest bırakıldı, ...
İstanbul Grand Prix'sinin kralı GP
Sezonun 7. yarışı Türkiye Grand Prix'sinde şampiyon Brown GP'nin İngiliz ...
KAPATMA MERAKLISI başsavcıya cevap
Dedikodulara inanıyorsan eğer CHP'YE 20 DAVA AÇMAN GEREKİRDİ
 
KAPATMA MERAKLISI başsavcıya cevap
Dedikodulara inanıyorsan eğer CHP'YE 20 DAVA AÇMAN GEREKİRDİ
Tayyip Bey'in sonu hapishane
Hem Erdoğan'a hem de Gül'e çattı: Sizin bizim verdiğimiz vergilerle besleniyorlar. ...
"Ya sigarayı ya koltuğu bırak"
Sağlık Bakanı Akdağ, 19 Temmuz'da başlayacak sigara yasağı öncesinde, ...
 
Gümrükler onlara emanet!
Uyuşturucu kaçakçılarının korkulu rüyası olan narkotik dedektör köpekler ...
'Mayın' AKP'ye ağır fire verdirdi
AKP’nin ağır topları da mayına ‘HAYIR’ dedi Mayın oylamasına katılmayan ...
BAHÇELi: HUKUKA UYULACAK
Süreç başlamıştır KONUYLA ilgili yazılı açıklama yapan Devlet Bahçeli, ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri