Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
18 Ağustos 2009 Salı - 11:16

Bakanlığı yalanlayan belge

İsmailağa cemaati soruşturmasını başlatan Erzincan Başsavcısı Cihaner'e soruşturma.

Bakanlığı yalanlayan belge

Adalet Bakanlığı, Cihaner’e yönelik soruşturmanın başka nedenlerle açıldığını açıkladı ancak soruşturma belgesinde İsmailağa cemaatine ilişkin soruların yer alması dikkat çekti.

Erzurum Başsavcılığı, İsmailağa cemaatine yönelik aralarında tanınmış isimlerin de bulunduğu gözaltı kararlarının uygulanmamasını değerlendirirken önemli olanın “nedenli-nedensiz” gözaltı işlemi yapılmaması olduğunu savundu.

Başsavcılık ömür boyu hapis istemiyle dava açtığı tüm sanıkların tutuksuz olmasına ise yanıt vermedi. Adalet Bakanlığı da cemaat soruşturmasını başlatan Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner hakkında soruşturma yapıldığını doğruladı. İsmailağa cemaatine yönelik soruşturmadaki ilginç olaylarla ilgili haberlerimiz üzerine Erzurum Başsavcılığı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Erzurum Başsavcılığı’nın Erzincan Valiliği’ne gönderdiği talimat yazısının tamamının gazetede kullanılmamasının tarafsızlıkla bağdaşmadığı savunuldu.

Kupür olarak belgenin habere konu olan “önemli bölümüne” gazetede yer verilmesini kötü niyetli olarak nitelendiren başsavcılığın, “Yazımızın kopyala-kes-yapıştır mantığı ile kırpılarak verilmek suretiyle tarafsız gazeteciliğinizi ne ölçüde icra ettiğinizi tüm Türkiye’ye göstermiş bulunmaktasınız” değerlendirmesi dikkat çekti.

Karar niye uygulanmadı?


Açıklamada, aralarında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Yeni Şafak’ın sahibi Ahmet Albayrak, cemaatin lideri Mahmut Ustaosmanoğlu, kamuoyunda Cüppeli Ahmet Hoca olarak bilenen Ahmet Mahmut Ünlü, işadamı Mehmet Çelik ve cemaat liderinin halefi olduğu savlanan Metin Balkanoğlu’nun da bulunduğu kişiler hakkında çıkarılan gözaltı kararlarının neden uygulanmadığına açıklık getirilmedi.

Dosyaya ne oldu?

Erzurum Başsavcılığı, gözaltına almama kararı için “Bir Cumhuriyet savcısının görevi nedenli-nedensiz şekilde kişilere yönelik gözaltı işlemi yapması değildir ” gerekçesini gösterdi. Başsavcılık, bu kişilerle ilgili ek takipsizlik kararı verilip verilmediği, dosyadaki konumlarının şu anda ne olduğu konusunu ise hiç değerlendirmedi. Erzurum Başsavcılığı’nın çarpıtıldığını savunduğu, Erzincan savcılığının yetkisini kaldırdığına ilişkin bildirim, resmi yazıya şöyle yansımıştı:

“Gerek emniyetin ve gerekse jandarmanın CMK’nin 250. maddesi kapsamındaki suçlar bakımından sadece Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı’mızca talimat verileceğinden, bir başka ifade ile yerel Cumhuriyet başsavcılığının (Erzincan) bu tür suçlar bakımından yetkisinin tarafımızdan kaldırılması nedeniyle kolluğa yerel (Erzincan) Cumhuriyet başsavcılığınca verilen talimatın hukuki dayanağının bulunmadığından gereğine tevessül edilmemesine emniyet ve jandarmanın hassasiyetle uyması konusunda desteklerinizi bekler...”

‘Soruşturma sürüyor’

Adalet Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklama ile İsmailağa cemaatine yönelik soruşturmayı başlatan Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner hakkında soruşturma başlatıldığını doğruladı. Cihaner hakkındaki soruşturmanın halen sürdüğünü açıklayan bakanlık, soruşturma raporunun bakanlığa ulaşmadığını bildirdi. Bakanlık, Cihaner hakkındaki soruşturmanın İsmailağa cemaati soruşturması nedeniyle başlatılmadığını savundu. Adalet Bakanlığı müfettişlerinin 18 Haziran 2009 tarihli soruşturma belgesinde, konunun İsmailağa cemaati hakkındaki soruşturma olduğu açıkça görülüyor.

Belgede, Başsavcı Cihaner’in yanıtlaması istenen konu “İsmailağa cemaati mensubu olduğu anlaşılan şüphelilerin hangi suç örgütünü kurup üye oldukları, amaçlarının ne olduğu... İsmailağa cemaatinden başka aynı şekilde faaliyet gösteren grup/tarikat/cemaat/örgüt yapılanmaları olduğu şüphesinin doğduğundan bahisle bir kısım suçların işlenip işlenmediğinin araştırılmasını talep ettiğiniz yazıda bahsettiğiniz şüphe ve soruşturmayı gerektiren delillerin neler olduğu...” diye yer almıştı.

 
İşte AKP'nin açılım adımları
 
Öcalan'ın haritası çözülemedi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanı isyan ettiren parti
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, partilere kızıp 'kapatırım' diye uyardı.
Fişlenen aklanmayı unutsun
Kişilerle ilgili bilgiler Emniyetin arşivinde saklanıyor ve kesinlikle imha edilmiyor...
Bu sözler uykunuzu kaçıracak
Marmara Depremi’nin 10. yıldönümünde uzmanlar uyarılarını sürdürüyor.
 
Öcalan'ın 'çözüm' önerileri
İmralı'dan gelen açıklama: "Bu süreç, Atatürk'ün Cumhurtiyeti kurması kadar önemli."
Savcıya 'cemaat' telefonu
Başbakanlık Erzincan Başsavcılığı aranarak şüphelilerin serbest bırakılması istedi.
Özkök açılım için ne dedi?
Hilmi Özkök çözüm konusunda "Koç başı gibi kafayı hep aynı yere vurmayalım" dedi.
 
Şivan Perver'den AKP'ye övgü
ÜNLÜ Kürt ozanı Şivan Perver Erdoğan'ı takdir etti, CHP'yi eleştirdi...
İlhan Selçuk yoğun bakımda
Cumhuriyet Gazetesi başyazarı İlhan Selçuk, rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı.
Topbaş gözaltına alınacaktı
İsmailağa soruşturmasında savcı değişince şüpheli sayısı 235’ten 13’e indi.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri