Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Siber Güvenlik Kanunu Teklifi'nin İlk Bölümü Görüşüldü
Siber Güvenlik Kanunu Teklifi'nin İlk Bölümü Görüşüldü
Fahiş Fiyat ve Stokçuluk Denetimlerinde 306 Milyon Lira Ceza Kesildi
Fahiş Fiyat ve Stokçuluk Denetimlerinde 306 Milyon Lira Ceza Kesildi
Sanayide 2024’ün Son Çeyreğinde Üretim Endeksi Yükseldi
Sanayide 2024’ün Son Çeyreğinde Üretim Endeksi Yükseldi
Tarımsal İşçi Ücretlerinde Büyük Artış
Tarımsal İşçi Ücretlerinde Büyük Artış
Emine Erdoğan’dan Yeşilay’ın 105. Yılına Kutlama Mesajı
Emine Erdoğan’dan Yeşilay’ın 105. Yılına Kutlama Mesajı
HABERLER>SİYASET
5 Mart 2025 Çarşamba - 13:17

Ekrem Çelebi: Avrupa’nın ABD’ye Bağımlılığı Güvenlik Açığı Yaratıyor

Parlamenter Gazeteci ve Yazarlar Birliği Başkan Yardımcısı, önceki dönem Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, Avrupa’nın ABD’ye olan güvenlik bağımlılığının kıta için ciddi bir kırılganlık oluşturduğunu belirtti.

Ekrem Çelebi: Avrupa’nın ABD’ye Bağımlılığı Güvenlik Açığı Yaratıyor

Çelebi, ABD’de Trump yönetiminin Avrupa’yı askeri ve ekonomik anlamda daha fazla sorumluluk almaya zorlamasının, kıtanın savunma reflekslerini yeniden gözden geçirmesi gerektiğini gösterdiğini ifade etti.

“Avrupa Güvenliğini ABD’ye Emanet Edemez”

Ekrem Çelebi, Amerika’nın son yıllarda Avrupa ile olan güvenlik ilişkilerini giderek daha fazla bir pazarlık unsuru olarak kullandığını ve özellikle NATO harcamaları üzerinden Avrupa ülkelerine baskı yaptığını vurguladı. “Avrupa, uzun yıllardır savunma bütçelerini minimize ederek refah toplumuna dönüşmeyi tercih etti. Ancak bugün geldiğimiz noktada görüyoruz ki, ABD’nin güvenlik garantisi olmadan Avrupa kendi sınırlarını bile savunamaz durumda. Trump yönetiminin Ukrayna meselesindeki tavrı, Avrupa’nın bu bağımlılığının ne kadar riskli olduğunu ortaya koydu” dedi.

Çelebi, Ukrayna Savaşı’nın Avrupa ve ABD arasındaki güven krizini derinleştirdiğine dikkat çekerek, ABD’nin artık Avrupalı müttefiklerini angaje etmekten çok, kendi ekonomik çıkarlarına odaklandığını belirtti. “Beyaz Saray’ın Ukrayna politikasına dair değişen tavrı, Avrupa’nın güvenlik doktrinini yeniden gözden geçirmesi gerektiğini gösteriyor. Washington, kıtanın ekonomik ve savunma alanındaki kırılganlığını bir pazarlık unsuru olarak kullanıyor” dedi.

“Türkiye, Avrupa Güvenliğinin Anahtar Ülkesi”

Parlamenter Gazeteci ve Yazarlar Birliği Başkan Yardımcısı Ekrem Çelebi, Türkiye’nin Avrupa güvenliği açısından kritik bir konumda bulunduğunu ve bölgesel dengelerin yeniden şekillendiğini ifade etti. “Avrupa’nın geleceği için Türkiye ile daha güçlü bir iş birliği kaçınılmazdır. ABD’nin Avrupa üzerindeki etkisi azalırken, kıtanın Türkiye’ye daha fazla yönelmesi gerektiği açıktır. Ankara, NATO’daki güçlü pozisyonu, askeri kabiliyetleri ve stratejik konumu ile Avrupa güvenlik mimarisinin ana unsuru haline gelmiştir” diye konuştu.

Çelebi, özellikle Türkiye’nin Ukrayna krizinde oynadığı arabuluculuk rolünün ve Karadeniz’deki dengeleyici pozisyonunun, bölgesel güvenlik açısından hayati önemde olduğunu vurguladı. “Türkiye’nin diplomatik gücü ve savunma sanayisindeki ilerlemeleri, sadece bölgesel değil küresel ölçekte bir denge unsuru haline gelmesini sağlıyor. Avrupa, güvenlik stratejisini belirlerken Türkiye’yi mutlaka birinci derecede müttefik olarak değerlendirmelidir” dedi.

“Türkiye’siz Bir Avrupa Güvenliği Düşünülemez”

Son olarak, Avrupa’nın Türkiye ile olan ilişkilerini yeniden tanımlaması gerektiğini belirten Çelebi, Türkiye’siz bir Avrupa güvenlik sisteminin mümkün olmadığını söyledi. “Son yıllarda yaşanan gelişmeler gösteriyor ki, Türkiye’siz bir Avrupa güvenliği sürdürülebilir değildir. Avrupa’nın Türkiye ile askeri, diplomatik ve ekonomik ilişkilerini güçlendirmesi, kıtanın uzun vadeli çıkarları açısından kritik bir zorunluluktur” ifadelerini kullandı.

Ekrem Çelebi, küresel jeopolitik dengelerin yeniden şekillendiği bu süreçte, Türkiye’nin stratejik öneminin arttığını ve Avrupa’nın bu gerçeği görerek hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

 
İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimine Erişim Kolaylaşıyor
 
Muş'ta PKK Tarafından Kaçırılan Çocuklar İçin Ailelerin Eylemi Devam Ediyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ejder Açıkkapı: Türkiye terörle mücadelede yeni bir döneme girdi
Elazığ milletvekiliEjder Açıkkapı, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, ...
İbrahim Aydemir: Ukrayna’nın kritik mineralleri küresel güçlerin yeni mücadele alanı oldu
Önceki dönem milletvekili, mali müşavir bağımsız denetçi İbrahim Aydemir, ...
İbrahim AYDEMİR: Akıl ve erdem olmadan ne toplum ne devlet ayakta kalabilir
Önceki dönem milletvekillerinden gazeteci ve yazar İbrahim Aydemir, son ...
 
TBMM 28. Yasama Döneminde 1802 Basın Toplantısı Düzenlendi
TBMM'nin 28. Yasama Dönemi'nde milletvekilleri, 1802 basın toplantısı ...
TBMM’de Siber Güvenlik Yasası ve Çeşitli Araştırma Komisyonları Görüşülecek
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, 4 Mart Salı günü başlayacak ...
AK Parti 'Gönül Sofrası' Programlarıyla İhtiyaç Sahiplerini Ziyaret Edecek
AK Parti, Ramazan boyunca "Gönül Sofrası" programları düzenleyecek. AK ...
 
İbrahim Aydemir: Necmettin Erbakan, Siyasetin Nezaket ve Vizyon Simgesiydi
Türk Parlamenter Gazeteci ve Yazarlar Birliği Başkanı İbrahim Aydemir, ...
Aydemir: Yeni dönem bereket getirecek
Türk Parlamenter Gazeteciler ve Yazarlar Birliği Başkanı İbrahim Aydemir, ...
AK Parti'ye 3 Yeni Başkanlık, Tüzük Değişiyor
AK Parti Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati ...
 
YAZARLAR
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Van’da Terör Gölgesi ve Devletin Tavrı
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Nereden nereye...
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Özlem Zengin’e yapılan linç: Vicdansızlık sınırlarını zorlamak
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aslolan zarf mıdır mazruf mudur?
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Samimi Müslüman: Ayetlerin Aynasında
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Hayatın zehirleri ve panzehirleri
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri