Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>EKONOMİ
16 Eylül 2021 Perşembe - 10:34

Global piyasalar Lagarde’ın açıklamalarına odaklandı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın üçüncü işlem gününü, yüzde 0,73 değer kaybederek günü 1.423,97 puandan tamamladı.

Global piyasalar Lagarde’ın açıklamalarına odaklandı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın üçüncü işlem gününü, yüzde 0,73 değer kaybederek günü 1.423,97 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 12,7 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 1,13, holding endeksi yüzde 0,54 değer kaybettiği günde sektör endeksleri en fazla kazandıran yüzde 1,17 ile bilişim, en çok kaybettiren ise yüzde 2,26 ile madencilik olduğu görüldü. Avrupa borsaları haftanın üçüncü işlem gününü düşüşle tamamladı. Kapanışta, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,25, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,68, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,04 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,02 değer kaybetti. ABD borsaları haftanın üçüncü işlem gününü yükselişle tamamladı. Kapanışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,68, S&P 500 endeksi yüzde 0,85 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,82 değer kazandı. Bugün, yurt içinde özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu, konut fiyat endeksi ile haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise Avro Bölgesi ve Japonya'da dış ticaret verileri, ABD'de perakende satışlar ve Philadelphia Fed İmalat Endeksi dataları yakından takip edilecek. Gün içerisinde, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'ın yapacağı konuşma yakından izlenecek. Yeni işlem gününde, sabah saatlerinde Asya seansında işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmeleri birçoğunda fiyatlama davranışlarında kısa vadede risk iştahının seyrine bağlı olarak zayıf görünümün devam ettiği izleniyor.

Satır Başları:

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın üçüncü işlem gününü, yüzde 0,73 değer kaybederek günü 1.423,97 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 12,7 milyar lira seviyesinde gerçekleşti Yeni işlem gününde global piyasalarda risk iştahının seyrine bağlı olarak, BİST-100 endeksinin güne yatay bir açılış ile başlamasını öngörüyoruz.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan Aylık Bütçe Gerçekleşme Raporu verilerine göre; 2021 yılı Ağustos ayında merkezi yönetim bütçe giderleri 105,7 milyar TL, bütçe gelirleri 146,5 milyar TL ve bütçe fazlası 40,8 milyar TL olarak gerçekleşmişti. Ayrıca, faiz dışı bütçe giderleri 92 milyar TL ve faiz dışı fazla ise 54,5 milyar TL olarak gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan basın duyurusuna göre; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası; ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile ikili mutabakat zabıtları imzalayarak “Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu” oluşturduğu açıklandı. Projeye ilişkin stratejik ve kritik teknolojilerin ön uygulama testlerinin yapılacağı birinci faz bulguları ışığında, platformun yeni katılımlarla genişletilmesi planlandığı belirtildi.

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings, yayımladığı Türk bankaları raporunda, sorunlu kredilere ilişkin ertelemenin üçüncü çeyreğe kadar devam etmesi, yeniden yapılandırmalar ve artan kredi tahsilatlarının bankaların varlık kalitesi metriklerini desteklemeye devam ettiğini belirtildi. Kurum, bankaların faaliyet kârlılıklarının komisyon ücretlerindeki artış, risk maliyetlerindeki azalma ve net faiz marjlarındaki iyileşmeyle 2021’in ikinci çeyreğinde güçlü kalmaya devam ettiği belirtildi. Raporda "Negatif reel mevduat faizi, enflasyon baskısı, düşük güvenle dolarizasyon artabilir" diyen kurum, Türk lirası cinsinden kredi büyümesinin ikinci çeyrekte özel bankalar tarafından sürdürüldüğünü vurguladı.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi'nin temmuz ayı mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretim verilerini açıkladı. Buna göre, 19 üyeli Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi, temmuzda haziran ayına kıyasla yüzde 1,5 ve Temmuz 2020'ye göre de yüzde 7,7 arttı.

ABD’de açıklanan toplam sanayi üretimi Ağustos ayında beklentilerin altında % 0,4 artış gösterdi. Aynı zaman aralığında açıklanan İmalat sanayi üretimi Ağustos ayında % 0,2 arttı. Kapasite kullanımı ise Ağustos’ta yüzde 76,2’den yüzde 76,4’e yükseldi.

ABD’de açıklanan New York Fed imalat endeksi Eylül’de 34.3’e yükselerek beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

ABD tarihinin en büyük vergi artırım paketi özelliğini taşıyan çoğunlukla kurumlar ve varlıklı kimseler üzerinde odaklanan 2.1 trilyon dolarlık yeni tasarı Çarşamba günü Temsilciler Meclisi'nin ilgili komisyonunda onaylandı.

İngiltere, ABD ve Avustralya, nükleer enerjili denizaltı teknik bilgisi dahil olmak üzere savunma alanında ileri teknolojilerin paylaşılacağı özel bir güvenlik anlaşmasına vardığı açıklandı.

Şirket Notları:

BERA HOLDİNG A.Ş. (BERA): Şirketin Bağlı ortaklığı Konya Kağıt A.Ş'nin paylarının bir kısmının halka arzına ilişkin olarak, Sermaye Piyasası Mevzuatı gereğince sunulması gereken belgeler ile 14.09.2021 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı ve Borsa İstanbul Anonim Şirketi'ne müracaatta bulunulduğu şirket tarafından Bera Holding'imize bildirilmiştir.

ZORLU ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. (ZOREN): Ortakların yeni pay alma haklarını kullanma süresi içinde kullanılmayan toplam nominal değeri 805.407,015 Türk Lirası değerli payların tamamı, Borsa İstanbul AŞ Birincil Piyasa'da satılmış olup, satış işlemi 14 Eylül 2021 (dün) itibarıyla tamamlanmıştır.

ERBOSAN ERCİYAS BORU SANAYİİ VE TİCARET A.Ş. (ERBOS): Güneş Enerjisi Santrali yatırımı sonrası, Erbosan Erciyas Boru Sanayi ve Ticaret A.Ş. olarak ilave elektrik enerjisi tedarikçisi Socar Enerji ile sözleşme yapılmış ve elektrik tüketiminin yenilenebilir kaynaklardan tedariğini belgeleyen Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası (I-REC) alınmıştır.

ETİLER GIDA VE TİCARİ YATIRIMLAR SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (ETILR): 31.03.2021 tarihinde franchise sözleşme hakları dondurularak kapanışı yapılmış olan Gaziantep – Şahinbey Şubesi 01.10.2021 tarihinden itibaren tekrar faaliyete geçecektir. İŞBİR HOLDİNG A.Ş. (ISBIR): Grup şirketlerinden İşbir Sentetik Dokuma Sanayi A.Ş. paylarının halka arz yoluyla satılması amacıyla (ilk halka arz) 03 Mart 2021 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu'na başvuruda bulunulmuş ve bu başvuruya ilişkin duyurusu 03 Mart 2021 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda ilan edilmiştir. Söz konusu başvuruya ilişkin sürecin, piyasa koşullarının halka arz için daha uygun olduğu bir dönemde gerçekleştirilmesi amacıyla ertelenmesine karar verildiği 17 Haziran 2021 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda paylaşılmıştır.

YEO TEKNOLOJİ ENERJİ VE ENDÜSTRİ A.Ş. (YEOTK): Şirket ile Ferizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü arasında (15.09.2021) Sakarya Ferizli'de inşaası devam eden Organize Sanayi Bölgesi yatırımı kapsamında 1. Etap Elektrik Şebekesi Yapım İşi için 15.980.000 TL tutarında yeni sözleşme imzalanmıştır.

GİRİŞİM ELEKTRİK SANAYİ TAAHHÜT VE TİCARET A.Ş. (GESAN): Şirket, 19.08.2021 tarihinde Sincan Cezaevi tarafından düzenlenen 2021/423464 ihale kayıt nolu "6800KWE GÜCÜNDE ŞEBEKEYE BAĞLI GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ KURULUMU YAPIM İŞİ" ihalesine katılmış olduğu daha evvel kamuoyu ile paylaşılmıştı. İlgili ihale kesinleşen kararına istinaden sözleşme imzalanmıştır. İmzalanan sözleşmenin bedeli vergiler hariç 35.223.000,00- TL’dir.

DOĞAN ŞİRKETLER GRUBU HOLDİNG A.Ş. (DOHOL): Doğrudan bağlı ortaklığı Öncü Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. Yönetim Kurulu, 15.09.2021 tarihli Kararı ile sigortacılık alanında faaliyet göstermek üzere Doğan Trend Sigorta A.Ş.'nin 120.000.000,-TL sermaye ile kuruluşuna teşebbüs edilmesine onay vermiştir. Doğan Trend Sigorta A.Ş., gerekli yasal izinlerin alınmasını takiben faaliyete geçecektir. Kuruluşuna teşebbüs edilen Doğan Trend Sigorta A.Ş.'nin sigortacılık faaliyetlerini, dijital bir e-ticaret platformu üzerinden, teknolojinin sağladığı tüm imkanlar da kullanılmak suretiyle, acenteleri ve iş ortaklıklarıyla birlikte yeni ekonomi trendlerine uygun bir şekilde gerçekleştirmesi hedeflenmektedir.

VBT YAZILIM A.Ş. (VBTYZ): Şirket VBT Yazılım A.Ş., Enerjisa Enerji A.Ş.'nin doğrudan ortaklığı altında olan ve ilgili elektrik dağıtım bölgelerinde dağıtım faaliyeti ile iştigal eden Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş., İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş. ve Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş. ile "Yardım Masası Hizmet Alımı Sözleşmesi" imzalamıştır. "Yardım Masası Hizmeti Alımı Sözleşmesi" uyarınca 36 ay boyunca sürecek hizmetin toplam değeri 7.350.000 TL’dir

ARÇELİK A.Ş. (ARCLK): Hollanda'da yerleşik bağlı ortaklığı Ardutch B.V. tarafından Arçelik A.Ş.'ye 82.000.000 EUR tutarında temettü dağıtılmasına karar verilmiştir.

PARK ELEKTRİK ÜRETİM MADENCİLİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.( PRKME): Ülkemizde de etkili olan Kovid19 salgınının ortaya çıkmasında termik santrallerin yarattığı çevre kirliliğinin de etkili olduğu gerekçesiyle, ülkemizde işletmede olan 30 kömürlü termik santralin tamamının üretim lisanslarının iptal edilerek kapatılması ile henüz işletmeye alınmamış 7 termik santralin üretim lisanları ile projelerinin iptali istemiyle bazı sivil toplum kuruluşlarının Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı aleyhine dava açtığı, henüz işletmeye alınmamış 7 termik santral arasında Şirketin bağlı ortaklığı Konya Ilgın Elektrik Üretim San. ve Tic. A.Ş. ("Konya Ilgın") bünyesinde yürütülen termik santral projesinin de olduğu ve dava kapsamında Konya Ilgın'ın sahibi olduğu EÜ/4292/02479 lisans numaralı ve 43 yıl süreli elektrik üretim lisansının da iptalinin talep edilmesi nedeniyle bağlı ortaklığı Konya Ilgın'ın davaya istemesi halinde müdahil olabileceği hususundaki Ankara 11. İdare Mahkemesi'nin 14 Eylül 2021 tarihli ara kararı bugün bağlı ortaklığı Konya Ilgın'a elektronik ortamda tebliğ edilmiştir. Konya Ilgın Termik Santral Projesinde, Dolaşımlı Akışkan Yataklı Kazan (CFB) teknolojisi kullanılacaktır. CFB Teknolojisi uzun yıllardır dünyada yaygın olarak kullanılan ve özellikle kükürt dioksit emisyonlarını önlemesi açısından "temiz kömür teknolojileri" sınıfına giren, aynı zamanda düşük yanma odası sıcaklığı ile NOx emisyonu sorununu ortadan kaldıran bir teknolojidir. Bu çerçevede, Konya Ilgın Termik Santral Projesi ülkemizde geçerli tüm çevresel yükümlülüklere uyum sağlayacak şekilde planlanmaktadır. Konu ile ilgili tüm yasal hakları korumak amacıyla bağlı ortaklıkça davaya, davalı Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı yanında müdahil olarak katılınacaktır.

EREĞLİ DEMİR VE ÇELİK FABRİKALARI T.A.Ş.( EREGL): Bor-San Isı Sistemleri Üretim ve Pazarlama A.Ş. tarafından Şirket aleyhine 17.04.2013 tarihinde Kdz. Ereğli 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 2013/253 sayılı dosya ile fazlaya ilişkin haklar saklı tutularak 17.800.-TL değerinde satış sözleşmesinden kaynaklanan zararın karşılanması talepli alacak davası açılmıştır. Şirket'e tebliğ edilen ıslah dilekçesi ile davacının dosyaya sunulan bilirkişi raporu doğrultusunda dava değerinin 10.837.801,69.-TL'ye yükseltilmesini mahkemeden talep ettiği öğrenilmiştir. Söz konusu bilirkişi raporuna ve ıslah dilekçesine Şirket tarafından yasal süresinde itiraz edilmiştir. Gelen ikinci bilirkişi raporuna da yine şirketimiz tarafından itiraz edilmiş olup, gerçekleşen son celsede Mahkeme şirket aleyhine açılan bu davanın reddine karar vermiştir. 25.06.2014 günü Şirket'e tebliğ edilen Yargıtay ilamında, davanın esas bakımından incelenmesi gerektiği belirtilerek hüküm usul bakımından bozulmuştur. Şirket'ce bozma kararına karşı karar düzeltme yoluna başvurulmuştur. Karar düzeltme talebinin reddedildiği 28.01.2015 günü tebliğ edilmiştir. Kdz. Ereğli 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, 09 Eylül 2015 tarihli duruşmada davayı reddetmiştir (2015/16 E.). Yargıtay 19. Hukuk Dairesi tarafından, Bor-San Isı Sistemleri Üretim ve Pazarlama A.Ş.'nin temyiz itirazları reddedilerek, Şirket lehine vekalet ücreti yönünden kararın bozulmasına karar verilmiştir. Bor-San Isı Sistemleri Üretim ve Pazarlama A.Ş. tarafından, Yargıtay 19. Hukuk Dairesi kararına karşı karar düzeltme yoluna başvurulmuştur. Bor-San Isı Sistemleri Üretim ve Pazarlama A.Ş.'nin karar düzeltme talebi, Yargıtay 19. Hukuk Dairesi'nin 18.04.2017 tarihli kararı ile reddedilmiştir. Söz konusu karar, 5 Haziran 2017 günü Şirketimize tebliğ edilmiştir. Dosya Kdz. Ereğli 3. Asliye Hukuk Mahkemesinde 2017/110 Esasa kaydedilmiştir. Ankara 9. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin 2016/390 E.-2017/776 K. sayılı ilamı ile Bor-San Isı Sistemleri Üretim ve Pazarlama A.Ş.'nin iflasına karar verilmiş olup Kdz. Ereğli 3. Asliye Hukuk Mahkemesi İİK 194. maddesi gereğince davanın durdurulmasına karar verilmiştir. Bir sonraki duruşması 09.03.2022 günü yapılacaktır.

Kaynak:İnvestaz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Piyasaların yönü
 
Sonbahar alerjisinden korunmanın 10 yolu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasaların yönü
Borsa İstanbul’daki zayıf risk alma iştahı devam ediyor. BIST100 endeksi ...
Piyasalarda bugün
Borsa İstanbul’un bu sabah hafif alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.
Günün gelişmeleri
Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. ABD’den gelen enflasyon verileri özellikle ...
 
Günün gelişmeleri
Dün yurtiçinde veri akışı yoğun bir gün geçirdik. Türkiye’de Sanayi Üretimi ...
Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık %24,69, aylık %1,77 arttı
Tarım-ÜFE'de (2015=100), 2021 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah karışık açılış ve sonrasında 1425 – 1450 arasında işlem aktivitesi ...
 
Toplam ciro yıllık %45,1 arttı
Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi (2015=100), ...
Sanayi üretimi yıllık %8,7 arttı
Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2021 ...
Günün gelişmeleri
Cuma günü yurtiçinde Temmuz ayında İşsizlik Oranı % 10,6 'dan % 12,0 seviyesine yükseldi.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri