HSYK, krizi dünkü 9 saatlik tartışmalar sonunda çözdü. Ergenekon savcıları “soruşturulabilmeleri” şartıyla yerinde kaldı. İstanbul Özel Yetkili Başsavcıvekilliği görevini yürüten Turan Çolakkadı’nın yanına eşit yetkilerle Olcay Seçkin başsavcıvekili olarak atandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin de Çolakkadı ve Seçkin’in vereceği kararlara “olur” vermekle görevlendirildi
Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Ergenekon savcılarının görevden alınması önerisi nedeniyle yılan hikâyesine dönen “unvanlılar (mahkeme başkanı, başsavcı, başsavcıvekili ve özel yetkili savcılar) kararnamesi” ile ilgili düğümü, 9 saat süren tartışmaların ardından 3 çarpıcı karar alarak çözdü.
Zekeriya Öz’ün de aralarında bulunduğu Ergenekon savcılarının görev yerlerinde kalmasını kararlaştıran HSYK, bir ilke imza atarak, Ergenekon soruşturmasını koordinasyonla görevli İstanbul Özel Yetkili Başsavcıvekilliği görevini yürüten Turan Çolakkadı’nın yanına, eşit yetkilerle Olcay Seçkin’i başsavcıvekili olarak atadı.
Engin’e ‘olur’ verme görevi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin de Çolakkadı ve Seçkin’in vereceği kararları denetleyip, “olur” vermekle görevlendirildi.
Kurul, Ergenekon savcıları hakkındaki suç duyurularının işleme konularak soruşturma başlatılması ve somut hukuka aykırılıklara rastlanması halinde soruşturma raporlarının karara bağlanması için HSYK’nın önüne getirilmesi şartını koştu.
9 saatlik toplantı
7 üyeli HSYK’nın asıl üyeleri Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Bakanlık Müsteşarı Ahmet Kahraman dün saat 11.00’de, kurulun Yargıtay ve Danıştay kökenli 5 üyesi (seçilmiş üyeler) ile HSYK binasında bir araya geldi.
Alınan bilgiye göre saat 20.00 sıralarında biten toplantıda, seçilmiş üyeler, Zekeriya Öz’ün de bulunduğu 6 Ergenekon savcısı ile bu savcıların koordinesinden sorumlu Başsavcıvekili Çolakkadı’nın görev yerinin değiştirilmesi ısrarını sürdürdü.
Soruşturulmaları kaydıyla...
Ergin ise haklarında soruşturma bile bulunmayan isimlerin görevden alınamayacağını söyledi. Ergin, seçilmiş üyelerin, “Bu savcılar hakkında soruşturma açılmamasının nedeni, bakanlığın soruşturma yolunu açmaması” eleştirisiyle karşılaştı. Ergin, bunun üzerine savcıların görevden alınmaması karşılığında, haklarında soruşturma sürecinin başlatılması konusunda oylama yapılmasına razı oldu. HSYK da Çolakkadı ve Zekeriya Öz dahil, tüm Ergenekon savcılarının görevlerinde kalmasını kararlaştırdı.
Oylama sonunda, oyçokluğuyla, Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu’nun Ergenekon savcıları hakkındaki suç duyurularını etkin biçimde soruşturması ve somut bulguya rastlanması halinde raporları HSYK’nın önüne getirmesi kararlaştırıldı. Bu karara Ergin ve Müsteşar Kahraman’ın muhalif kaldığı belirtildi.
Ergin’e by-pass
Mevzuata göre, Ergin, müfettişlerin aksi yöndeki raporuna rağmen, yetki kullanarak savcı ve hâkimler hakkında “soruşturulmasın” kararı verebiliyor. Adalet Bakanlığı, daha önce, Ergenekon savcıları hakkında soruşturma açılmasına yer olmadığına karar vermişti.
Ancak HSYK’nın kararına göre, Ergin, müfettiş raporları doğrultusunda hareket ederek, Ergenekon savcılarının durumunu HSYK’nın önüne getirecek. HSYK, Şemdinli Savcısı Ferhat Sarıkaya’da olduğu gibi, bu savcılara meslekten ihraca kadar uzanan cezalar verebilecek.
Troyka formülü
Ergenekon soruşturması konusunda “troyka” formülünü üreten HSYK, Çolakkadı’yı görevden almadan, İstanbul Başsavcıvekili Olcay Seçkin’i, Çolakkadı ile eşit yetkide “özel yetkili başsavcıvekili” olarak görevlendirdi.
Böylece, ilk kez özel yetkili bir başsavcıvekilliğinde iki ayrı isim görevlendirilmiş oldu.
Kurul, bu kararının yanı sıra, işlemlerden haberdar olmadığı gerekçesiyle eleştirilen İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin’e “soruşturmaya aktif olarak katılma” talimatı verdi.
Buna göre, Ergenekon soruşturmasındaki iş ve işlemler Çolakkadı ve Seçkin’in imzası, Engin’in oluruyla yapılabilecek.
HSYK’nın Seçkin’i “görevlendirme” ile ataması dikkati çekti. Kurul, ilerleyen dönemde Seçkin’i Çolakkadı’nın yerine asaleten atayabileceği gibi, eski görevine de çekebilecek.
Mahkemeye dokunulmadı
Kurul, beklentilerin aksine Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyelerinin görev yerini ise değiştirmedi.
HSYK, Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun evinin aranması kararını veren İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ne daha önce atadığı Tuncay Aslan’ın, bu mahkemedeki görevleri dışında, Ergenekon soruşturması ile ilgili taleplere bakan mahkemelerde görev yapmasını da kararlaştırdı.
Faili meçhul savcıları kaldı
26 ile yeni başsavcı atayan HSYK, Diyarbakır’da faili meçhul cinayetlerle ilgili davayı açan savcıları yerinde bıraktı.
Kurul, Şemdinli’de 12 korucunun öldürülüp gömüldüğü iddiasıyla askeri bölgede yapılan kazıyı yöneten Van Başsavcı Vekili Bahadır Sakaoğlu’nu ise Uşak’a düz savcı olarak atandı.
Ankara’da özel yetkili 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kurulmasını kararlaştıran HSYK, bu mahkemeye atama yapmadı. Cumhurbaşkanı Gül’ün yargılanmasına karar veren Sincan hâkimi Osman Kaçmaz da yerinde kaldı.
Gök artık düz savcı
Anafor, Kumsal gibi operasyonlara imza atan İzmir özel yetkili savcısı Murat Gök, Samsun’a düz savcı olarak atanırken, Hrant Dink cinayetinin işlendiği ve Dink cinayeti zanlısı Yasin Hayal’in Mcdonalds’a bomba attığı dönemde Trabzon Başsavcılığı görevinde bulunan Rıza Can da Kütahya Başsavcılığı’na atandı.
AKP’nin seçim yardımıyla ilgili soruşturmayı yürüten Tunceli Başsavcısı Zekeriya Beyazıt Gemlik Başsavcılığı’na getirilirken, Ergenekon soruşturmasının kilit ismi Tuncay Güney’in yargılandığı davada “zamanaşımı” kararı veren İstanbul hâkimi Recai Akgün, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi başkanlığına atandı.
Milliyet