Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
17 Temmuz 2009 Cuma - 00:20

HSYK'nın üç üyesi YARSAV'lı

Ergenekon savcıları sürülebilir" korkusu boşuna değil..

HSYK nın üç üyesi YARSAV lı

SON DAKİKA.. SON DAKİKA.. SON DAKİKA..
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, ATAMA KARARNAMESİNİ bugün de tamamlayamadı.  HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, kararnamedeki eksikler nedeniyle açıklamanın haftabaşına kalabileceğini açıkladı.



Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in 'Salı günü çıkabilir' dediği kararname dün yine ertelendi. "Ergenekon savcıları sürülebilir" söylentisi gölgesinde geçen görüşmelerden sonuç alınamadıkça kuşkular da artıyor.

Bir de üstüne Kararnameyi erteleyen HSYK Başkanvekili Kadir Özbek'in, Ergenekon soruşturmasını eleştiren ve Ergenekon sanıklarına açıkça destek veren Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun başkanlığını yaptığı Yargıçlar ve Savcılar Birliği'ne (YARSAV) üye olduğu ortaya çıktı.

5 ASİL ÜYEDEN 3'Ü YARSAV ÜYESİ
Kadir Özbek'in yanı sıra HSYK üyeleri Musa Tekin ve Orhan Cem Erbük'ün de, YARSAV'a üye olduğu belirlendi. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Adalet Bakanı ile kurulun doğal üyesi Adalet Bakanlığı Müsteşarı'nın yanısıra 3'ü Yargıtay, 2'si Danıştay'dan seçilen toplam 7 asıl üyeden oluşuyor. Sözkonusu tabloya göre; Yargıtay ve Danıştay'dan HSYK'ya seçilen 5 asil üyeden 3'ü YARSAV'lı olarak görülüyor.

 

HSYK NASIL KARAR ALIYOR
Ergenekon hâkim ve savcılarını kapsayıp kapsamayacağı merak edilen Adlî Yargı Yaz Kararnamesi'ne son şeklini verecek Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK), kuruluş ve çalışma esasları özetle şöyle:

- HSYK'nın başkanlığını Adalet Bakanı yapıyor. Adalet Bakanlığı Müsteşarı da bu görevi süresince kurulun asli üyesi. Kurulu temsil ve Kurul adına beyanda bulunma yetkisi başkana ait.

- Adalet Bakanı'nın bulunmadığı zamanlarda Kurul'a, üyelerce seçilen başkanvekili başkanlık ediyor. Bakan ve başkanvekilinin bulunmadığı toplantılarda ise seçimle gelen asıl üyelerin en kıdemlisi Kurul'a başkanlık eder.

- HSYK'da Yargıtay (3) ve Danıştay'dan (2) seçimle gelen 5 üye ile Adalet Bakanlığı'ndan iki temsilcinin bulunduğu 7 üye yer alıyor. Kurul'un 5 de yedek üyesi var. Kurul, kararlarını salt çoğunlukla alıyor (4 oy).

- Anayasa, HSYK Kanunu, HSYK İç Yönetmeliği ile 'Hâkimler ve Savcılar Hakkında Uygulanacak Atama ve Nakil Yönetmeliği'nde, kararnamelerin kabulü için, kurulun başkanı olan Adalet Bakanı'nın imzasının şart olduğuna ilişkin hüküm bulunmuyor. Aksine, kararın üyelerin salt çoğunluğuyla alınacağının belirtilmesiyle yetiniliyor.

- Konular üzerinde görüşmeler tamamlandıktan sonra oylamaya geçiliyor. Aksine karar alınmadıkça oylama açık olmakla birlikte, 'gizli oylamaya ilişkin yasa hükümleri saklıdır' maddesi de var.

- Üyeler, kabul ve ret şeklinde oy kullanabiliyor. Çekimser oy da ret oyu sayılıyor.

BAKANLIK OLMADAN DA HSYK KARAR ALABİLİR
Adalet Bakanı olduğu dönemde HSYK başkanlığı da yapan Hikmet Sami Türk, bakanlıktan bir temsilcinin katılmaması durumunda Kurul'dan karar çıkmayacağı yönündeki iddiaların doğru olmadığını söyledi. Taraf'ın sorularını yanıtlayan Türk, “Bakan ya da müsteşar, veya ikisi de olmadan Kurul pekala çalışabilir. İlgili mevzuatta da olmayan üyelerin yerinin doldurulacağı yazılıdır, yedek üyeler bunun içindir. Dolayısıyla bakan imzası olmadan da, onun katılmadığı bir toplantıda karar alınabileceği gibi, bu tabii yayımlanabilir” dedi.

Yargıdaki atamaların HSYK kararı olduğunu, bakanın diğer üyelerden üstün bir yanı olmadığını söyleyen Türk şöyle devam etti: “Bakanın, Kurul kararlarını veto yetkisi yoktur. Taslaklar genellikle bakanlıkça hazırlanır. Şimdiki de öyledir. Bakan veya müsteşar olmasa da yedek üyelerin katılımıyla, Kurul daima 7 kişiyle toplanır ve kararlar alabilir.”

 
Ankaragücü hazırlık dinlemedi
 
'Düşünüp taşınmadan bir şey söylemem'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
YÖK'ten istifa
Ahmet Necdet Sezer tarafından Yükseköğretim Kurulu üyeliğine atanan Bülent ...
Virüsler ortalıkta dolaşıyor!
Symbian işletim sistemi kullanan bir cebiniz varsa, bu haber sizin için çok önemli olabilir
İsrail gemileri İran için yola çıktı
Ortadoğu'da gerilimi artıracak iddia...
 
İşte sel felaketi bilançosu
Yaz yağmurları beraberinde felaket getirdi. Artvin'de 4 kişi öldü, 1 çocuk ...
'Baykal derin devletin adamı' dedi istifa etti
CHP'de şok istifa. Deniz Baykal derin devletin adamı dedi ve istifa etti. ...
Ankara'yı FELÇ EDECEK karar
CHP + aynı kafadaki yargı, 11 yıllık kavşağı kapatıyor.
 
Erdoğan Toptan'ı gözden çıkarıyor mu?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeniden adaylık için kapısını çalan Meclis ...
Yolsuzluk mahkemeleri geliyor
AB'nin yolsuzlukla mücadele ilkeleri doğrultusunda strateji belirleyen ...
Afganistan'daki Türk Birliği komutanı şehit
Mezar-ı Şerif'teki Türk birliğini ziyaretten dönen Kurmay Albay Faruk ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri