Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>EKONOMİ
18 Ekim 2021 Pazartesi - 11:40

Küresel piyasalar

Güçlü gelen banka bilançoları, beklentileri aşan perakende satışlar verisi ve bitcoin gelişmelerinin desteğinde alıcılı seyir izledi.

Küresel piyasalar

Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Güçlü gelen banka bilançoları, beklentileri aşan perakende satışlar verisi ve bitcoin gelişmelerinin desteğinde alıcılı seyir izledi

Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu? Haftanın son işlem gününde ABD piyasaları, güçlü gelen banka bilançolarına ek olarak, olumlu görünüm sergileyen perakende satışlar verisi ve bitcoin cephesindeki gelişmelerin risk algısı üzerindeki yansımalarının desteğinde alıcılı seyir izledi. Bilançolar cephesinde, geçtiğimiz Cuma günü Goldman Sachs’ın üçüncü çeyrek finansallarını takip ettik. Genel olarak beklentileri aşan rakamlar açıklayan net karı, bu yılın üçüncü çeyreğinde yıllık bazda %60 artarak 5,38 milyar dolar oldu.Goldman Sachs, geçen yılın aynı döneminde 3,37 milyar dolar net kar elde etmişti. Kurumun, geçen yılın üçüncü çeyreğinde 8,98 dolar olan hisse başına karı da bu yılın aynı döneminde 14,93 dolara yükseldi. Güçlü gelen 3Ç21 finansallarının ardından Goldman Sachs hissesi %4’e yakın değer kazancıyla Dow Jones endeksinde en çok yükselen hisse olarak öne çıktı. Bugüne kadar S&P 500 şirketlerinden 41 tanesi 3Ç21 finansallarını açıklarken, bu şirketlerin %80’inin karları piyasa beklentisini aştı. Factset analizine göre, gerçekleşmeler hesaba katıldığında S&P 500 şirketlerinin karlılığının yılın üçüncü çeyreğinde %30 artış kaydettiği tahmin ediliyor. Makro veriler tarafında ise, ABD'de perakende satışlar verisi Eylül ayında manşet ve çekirdek bazda aylık olarak %0,7 artışla piyasa beklentisini aştı. Verideki genel görünüm enflasyonist ortamın ve tedarik zinciri endişelerinin perakende satışlar tarafında güçlü bir negatiflik yaratmadığına işaret ediyor. Öte yandan, bitcoin fiyatları bitcoin vadeli işlem kontratlarına dayalı borsa yatırım fonunun (ETF) gelecek hafta işlem görmeye başlamasının SEC tarafından onaylanabileceği yönündeki haberlerle $60.000 seviyesini aştı. Bitcoin fiyatlarındaki yükseliş piyasalardaki iyimserliği güçlendirerek risk iştahının arttığı yönünde sinyaller verdi. Böylece Tesla hisseleri %3, Coinbase hisseleri de %8 artış gösterdi. Bu çerçevede, ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,5703 seviyesine yükselirken, VIX endeksi 16,30 seviyesine düşüş gösterdi. Dow Jones endeksi %1,09 artışla 35.294,76 seviyesinden kapanış yaparak Haziran ayından bu yana en iyi günlük performansını gösterdi. S&P 500 endeksi de %0,75 değer kazancıyla 4,471.37 seviyesinden günü tamamladı. Nasdaq endeksi ise %0,50 artışla 14,897.34. seviyesinden kapandı. Haftalık bazda Dow Jones endeksi %1,53 yükseliş kaydederken, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri sırasıyla %1,82 ve %2,18 yükseliş gösterdi.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında pozitif eğilimli karışık seyir görülüyor. Özellikle Çin cephesinde açıklanan makro verilerin, sanayi üretimi dışında, genel olarak beklentileri karşılayan bir tablo çizmesine ek olarak, petrol fiyatları ve Evergrande’ye ilişkin haber akışları piyasalardaki risk algısını destekliyor. Makro veriler cephesinde, Çin’de açıklanan 3Ç21 büyüme verisi çeyreksel ve yıllık bazda sırasıyla %0,2 ve %4,9 artışlarla piyasa beklentisine yakın seviyede gerçekleşti. Perakende satışlar verisi Eylü ayı verisi ise yıllık bazda %4,4 yükselişle beklentileri aştı. Ancak sanayi üretimi verisi önceki yılın aynı dönemine göre %3,1 artışla beklentileri karşılayamadı. Petrol fiyatları cephesinde de, 86 dolar/varil seviyesine yaklaşan fiyatların desteğinde Asya’daki enerji şirketlerinde bu sabah yükselişlerin ön planda olduğunu izliyoruz. Ayrıca Kore Merkez Bankası’nın raporunda Çin’li Evergrande Grubu'nun problemlerinin, yerel bankaların borç yükü yüksek olan şirketle ilişkilerinin düşük seviyede olması ve Çinli düzenleyicilerin kontrol mekanizması göz önüne alındığında büyük çaplı bir finansal bir krizi tetiklemesi muhtemel olmadığı ifade edildi. Raporda ayrıca, Çin hükümetinin şirkete likidite sağlayabileceğini ve devam eden inşaat projelerine devam etmesine yardımcı olabileceği ifade edilirken, küresel ekonomideki toparlanmanın borç krizinden kaynaklanan potansiyel bir şoku telafi edeceğini söyledi. ABD vadeliler cephesinde ise bu sabah satıcılı seyir görülüyor. Bu arada bu hafta ABD’de Netflix, Johnson & Johnson, United Airlines, Procter & Gamble, Tesla, Verizon ve IBM’in üçüncü çeyrek finansalları izlenecek. Bugün ABD’de ABD’de sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek. Sanayi üretimi Eylül ayı verisinin aylık bazda %0,2 artış kaydetmesi bekleniyor. Kapasite kullanımının da 0,01 puanlık ılımlı artışla %76,5 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de inşaat izinleri ve konut başlangıçları verileri takip edilecek. Eylül ayı inşaat izinleri verisinin aylık bazda %3 düşüş kaydetmesi, konut başlangıçları verisinin ise %0,3 gerilemesi bekleniyor. Ayrıca Fed üyeleri Daly, Bostic ve Waller’ın konuşmaları da gündemimizde olacak. Euro Bölgesi cephesinde de AMB üyeleri Rehn, Panetta ve Lane’e ek olarak BoE Başkanı Bailey’in açıklamaları izlenecek.

Kaynak:Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Günün gelişmeleri
 
Sonbahar hastalıklarına karşı 25 etkili öneri
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Günün gelişmeleri
Cuma günü yurtiçinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Eylül ayına ...
Uluslararası piyasalar raporu
Avrupa borsaları dünü yükselişle kapattı. Almanya'da DAX 30 endeksi % ...
Küresel piyasalar
Dün ABD piyasaları, güçlü gelen banka bilançolarına ek olarak makro veriler ...
 
Piyasaların yönü
Döviz kurundaki yükseliş yurt içi piyasalarda baskı yaratırken, BIST100 ...
Kur cephesinde yeni zirve test edilirken, risk iştahında dalgalı seyir ön planda
Küresel ölçüde risk iştahında yeniden toparlanma çabası mevcut.
Yurtiçi piyasalar
Mevcut risklere yenileri eklenirken endekste 1400 üzerinde tutunma çabası ...
 
"Yüksek enflasyon geçici değilse?"
ABD'de Eylül ayı tüketici fiyatları bir önceki aya göre %0,4 arttı, piyasa ...
Merkez Bankası'nda görevden alma
Merkez Bankası'nın 2 başkan yardımcısı ile para politikası üyesi görevden alındı.
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de yatay yönlü bir açılış bekliyoruz ( Deniz Yatırım).
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri