Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Bizim için milletimize verdiğimiz her söz namus sözüdür'
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Bizim için milletimize verdiğimiz her söz namus sözüdür"
Bakan Kacır: 'Bilim merkezlerimizde 865 bin gencimizi bilim dünyasıyla buluşturduk'
Bakan Kacır: "Bilim merkezlerimizde 865 bin gencimizi bilim dünyasıyla buluşturduk"
Cumhurbaşkanı Erdoğan: TCG Anadolu Çanakkale Boğazı’nda
Cumhurbaşkanı Erdoğan: TCG Anadolu Çanakkale Boğazı’nda
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Çanakkale ruhu yolumuzu aydınlatmaya hep devam edecek'
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Çanakkale ruhu yolumuzu aydınlatmaya hep devam edecek"
LGS başvuruları başladı
LGS başvuruları başladı
HABERLER>EKONOMİ
18 Mayıs 2022 Çarşamba - 12:54

Küresel piyasalar

Dün küresel piyasalar pozitif bir seyir izledi. Avrupa tarafında pozitif kapanışlar gerçekleşirken, Euro Stoxx endeksi %1,52 yükseldi; DAX endeksi de %1,59 değer kazandı. ABD tarafında da yükselişler görüldü.

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? Dün küresel piyasalar pozitif bir seyir izledi. Avrupa tarafında pozitif kapanışlar gerçekleşirken, Euro Stoxx endeksi %1,52 yükseldi; DAX endeksi de %1,59 değer kazandı. ABD tarafında da yükselişler görüldü. Nasdaq teknoloji endeksinin yükselişlere öncülük ettiği günde Dow Jones endeksi %1,34 yükseliş ile 32.654 puandan, S&P 500 endeksi %2,02 yükseliş ile 4.088 puandan kapanış gerçekleştirdi. Nasdaq endeksi ise günü %2,76 yükseliş ile 11.984 seviyesinden kapattı. Haftanın ikinci işlem gününde, özellikle ABD tarafında önemli ekonomik veri akışı takip edildi. ABD Nisan ayı perakende satış verisi başta olmak üzere, kapasite kullanım oranı ve sanayi üretimi verileri fiyatlamalar üzerinde önemli etki yarattı. Perakende satışlar %1’lik aylık beklentinin altında %0,9 olarak açıklansa da otomobil hariç perakende satışlar Nisan'da %0,4’lük beklentinin üzerinde %0,6 olarak açıklandı ve tüketici iştahına yönelik olumlu sinyaller verdi. Sanayi üretimi aylık %0,5’lik beklentinin üzerinde %1,1, kapasite kullanım oranı ise %78,6 olan beklentinin üzerinde %79,0 olarak açıklandı ve piyasada olumlu seyrin devam etmesini sağladı. Diğer taraftan Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları da piyasalar tarafından takip edildi. Powell enflasyon düşene kadar para politikasını sıkılaştırmaya devam edeceklerini, enflasyonun düştüğüne dair net ve ikna edici kanıtlar görmemeleri halinde daha agresif hareket etmeyi düşünmelerinin gerekeceğini ifade etti. ABD 10 yıllıkları getirileri açıklanan perakende satış verileri ile birlikte gün içinde %2,97 seviyesini test etti ve günü yaklaşık 10 baz puan yükselişle %2,98 seviyesinde sonlandırdı. Almanya 10 yıllık tahvilin getirisi 10,9 baz puan yükselişle %1,04 seviyesinden günü kapattı. Şahinleşen FED ile birlikte son zamanlarda oldukça primlenen dolar endeksinde risk iştahının günlük bazda yükselmiş olmasıyla geri çekilmeler görüldü ve 104,0 seviyesinin aşağı yönlü kırılmasıyla geri çekilme ivmelendi ve DXY %0,84 değer kaybıyla 103,31 seviyesinden işlem görmekte. EURUSD paritesi ise dolar endeksindeki geri çekilmeyle değer kazandı; bu sabah 1,0530 seviyesinde. Petrolde ABD akaryakıt piyasasının sıkılaştığı ve Çin'in salgın önlemlerini gevşetme beklentilerinin yoğunlaştığı ortamda fiyatlardaki yukarı yönlü ivme devam ediyor. ABD ham petrolü 113 doların üzerini görürken, Brent petrol de 112 dolara geldi. Amerikan Petrol Enstitüsü'nün verilerine göre, ülkede geçen hafta benzin stokları 5 milyon varili aşan düşüş kaydetti. Çin'de salgının seyrinin dikkatle izlendiği Şanghay'da karantina bölgeleri dışındaki alanlarda sıfır vaka devam ediyor. Bu gelişme, şehirde 1 Haziran'da normalleşme olacağına ilişkin beklentileri de destekliyor. VIX endeksi ise bu sabah 26,10 seviyesinde.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında; Çin ve Hong Kong’ta satıcılı, Japonya’da pozitif bir görünüm izleniyor. ABD vadelilerinde de hafif satıcılı bir seyir var. Piyasaların merakla beklediği İngiltere'nin enflasyon rakamları ekranlara düşecek. İngiltere'de Mart ayında tüketici fiyatları aylık %1,1 artarken, yıllık artış %7,0 ile son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Üretici çıktı fiyat artışı ise aylık %2,0 olurken, yıllık %11,9 olarak açıklanmıştı. ABD tarafında ise konut piyasasında kredi başvuruları ve faizlerin yönünü gösteren MBA verileri yayımlanacak. ABD'de bir diğer konut verisi konut başlangıçları ve inşaat izinleri olacak.

Gelecek gündemde neler var? Perşembe günü yurt dışında ise ABD’de ikinci el konut satışları ve Conference Board öncü göstergeler endeksi açıklanacak. Cuma günü ise Çin Merkez Bankası (PBOC) faiz kararı ile İngiltere'den Nisan ayına ilişkin perakende satışlar verisi takip edilecek.

Kaynak:Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında günlük vaka sayısı bin 608 oldu
 
Günün gelişmeleri
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolar / TL'deki yükseliş sürüyor
Dolar / TL'deki yükseliş son on gündür sürüyor.
Piyasalarda bugün
Cumhurbaşkanı Erdoğan: (İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvuruları) ...
Gıda arzında koruyucu önlemler ve global enflasyon
Rusya – Ukrayna savaşı başladığından beri gıda arz güvenliği konusundaki ...
 
Ücretli çalışan sayısı yıllık %6,5 arttı
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan ...
Küresel piyasalar
Cuma günü küresel piyasalarda pozitif bir seyir görüldü. Devam eden savaş ...
Powell’ın konuşması ve ekonomik veriler yeni haftanın gündeminde
Veri takvimi tarafında bu hafta, ABD’de yüksek enflasyon esnasında tüketici ...
 
Türkiye: Mart sanayi üretimi %1,8 düştü
Türkiye’de Mart ayında sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış verilerle, ...
Kredi faizleri ve mevduat faizleri azaldı
Bankaların TL mevduat için uyguladıkları faiz oranı 06 Mayıs haftasında ...
Toplam ciro yıllık %112,9 arttı
Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi (2015=100), ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri