Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>EKONOMİ
15 Haziran 2022 Çarşamba - 12:33

Küresel piyasalardaki çalkantılı seyir

Fed’in para politikası kararı öncesinde küresel piyasalardaki çalkantılı seyir devam etmektedir.

Küresel piyasalardaki çalkantılı seyir

Bugün Ne Bekliyoruz? Fed’in para politikası kararı öncesinde küresel piyasalardaki çalkantılı seyir devam etmektedir. Hisse senedi piyasalarında düşük risk iştahı ile tahvil faizlerindeki yukarı yönlü seyrin sürdüğünü görmekteyiz. Bu sabah Asya’da satış ağırlıklı bir seans izlenmekte. Japonya hisse endeksleri %1, Güney Kore’de Kospi Endeksi %2,2 civarında ekside seyretmekte. Beklenenden güçlü gelen sanayi üretimi, perakende satışlar ve sabit sermaye yatırımı verilerinin ardından Çin endeksleri bölgedeki kazançlara öncülük eden Şanghay Bileşik Endeksi %1,96, Shenzhen Bileşik Endeksi %2,33 primli seyrediyor. Bugün, Fed’in iki günlük Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından vereceği faiz kararı veri takviminde öne çıkıyor. Politika yapıcıların sözlü yönlendirmesi haziran ve temmuz aylarında 50’şer baz puanlık artırımlar yönünde olsa da mayıs TÜFE verisinin beklentinin üzerinde gelmesi sonrasında Fed’in daha da şahinleşebileceği endişeleriyle birlikte piyasa haziran toplantısı için 75baz puan artırımı fiyatlamış durumda. Şahinleşen Fed’in resesyona neden olacağına dair piyasanın edindiği sinyaller risk iştahı açısından oldukça önemli olacaktır. Zira ABD tahvillerinde getiri eğrisinin tersine dönmesi resesyon endişesinin arttığını işaret etmekte. Haziran toplantısında faiz kararından ziyade temmuz sonrası için ipuçlarına, büyüme, enflasyon ve faizlerin seviyesine ilişkin yeni projeksiyonlara ve Başkan Powell’ın konuşmasına odaklanılabilir. Federal fonlama faizinin üst bandı mart ve mayıs toplantılarındaki 25bp ve 50bp artırımların ardından %1 seviyesinde bulunuyor. Hem yurt içinde hem de yurt dışında hisse senedi piyasalarındaki çalkantının devam edeceğini düşünmekteyiz

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Avrupa hisse endeksleri dün %0,25-1,81 aralığında düşerek negatif bir görünüm ortaya koydu. DAX Endeksi %0,91, FTSE 100 Endeksi %0,25 ve CAC 40 Endeksi %1,20 düştü. EUR/USD paritesi 1,04 seviyesinde yatay alıcılı olarak fiyatlandı. Dolar Endeksi (DXY) 0,30 puan artarak 105,50 puana yükseldi. Almanya’da ZEW ekonomik güven endeksi haziranda bir önceki aya kıyasla 6,3 puan yükseliş kaydetmesine rağmen -28 puan ile negatif bölgede kaldı. Piyasa beklentisi ise endeksin haziran ayında -27,5 puan olması yönündeydi. ABD tarafında Dow Jones Endeksi %0,50 ve S&P 500 Endeksi %0,38 düşerken Nasdaq Bileşik Endeksi %0,18 arttı. ABD 10 yıllık Hazine tahvilinin faizi 10,7bp artarak %3,47 seviyesine yükseldi. ABD’de ÜFE mayısta aylık %0,8 ile beklentilere paralel arttı. Yıllık ÜFE ise %10,9’luk beklentilere karşın %10,8’lik artış kaydetti. Üretici fiyatlarındaki artışın önemli kısmı enerji fiyatlarındaki yükselişten kaynaklandı. OPEC küresel petrol üretiminin mayısta bir önceki aya göre günlük 150 bin varil azalarak yaklaşık 98,75mn varile gerilediğini duyurdu. OPEC’in küresel petrol üretimindeki payı ise %28,9 olarak gerçekleşti. Brent petrol dün %1’in üzerinde düşerek varil başına 119USD’ye geriledi. Ons altın %0,61 değer kaybederek 1.808USD’den fiyatlandı.

BİST100 Endeksi dün kazançlar ve kayıplar arasında dalgalanarak 2.490-2.533 puan aralığında seyretti. Gösterge endeks günü 2.508,91 puandan tamamlayarak yatay satıcılı bir görünüm sergilemiş oldu. Kur tarafı hafifçe alıcılı bir seyir izledi. Gram altın 6 TL değer kaybederek 1.004 TL düzeyine geriledi.

Kaynak:Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı

 
Fed faiz kararı öncesi piyasalarda yön arayışı sürüyor
 
YKS için son uyarılar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fed faiz kararı öncesi piyasalarda yön arayışı sürüyor
Fed faiz kararı öncesinde piyasalarda yön arayışı sürüyor.
Fed nezdinde 75 baz puan faiz artışına bakış açısı
Yakın dönem faiz projeksiyonları… Fed’in vadeli fiyatlamalar belli bir ...
Küresel piyasalar
Dün küresel piyasalarda sert satışlar görüldü. Cuma günü beklentilerin ...
 
Enflasyon doğrultusunda parasal sıkılaşma perspektifi
Enflasyon baskıları… ABD’de enflasyon baskıları yoğun şekilde hissedilirken, ...
Piyasa gelişmeleri
Bu hafta Fed ve İngiltere Merkez Bankası toplantıları gerçekleştirilecek, ...
Piyasalar ECB sonrası Fed’i bekliyor
Gelecek hafta gerçekleşecek Fed beyanatı piyasaların odak noktası durumunda. ...
 
Türkiye: Cari hesap açığı Nisan’da genişledi
Türkiye’de Nisan ayında cari işlemler dengesi enerji fiyatlarındaki küresel ...
ABD: Enflasyon beklenmedik şekilde yüzde 8,6 ile 40 yılın en yüksek seviyesine hızlandı
Enflasyon, mayıs ayında geniş çaplı bir ivmelenme ile 40 yılın yeni zirvesine ...
Türkiye: Yabancı para mevduat arttı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın haftalık açıkladığı verilere göre ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri