Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Hedefimiz, muasır medeniyetler seviyesini aşmaktır
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Hedefimiz, muasır medeniyetler seviyesini aşmaktır
Bakan Tekin Anıtkabir'de
Bakan Tekin Anıtkabir'de
Bakan Tekin, Türk Cumhuriyetlerinden çocuklarla bir araya geldi
Bakan Tekin, Türk Cumhuriyetlerinden çocuklarla bir araya geldi
Bahçeli: Ülkemizi fiilen işgal altında gösterme provalarını hazmetmek mümkün değildir
Bahçeli: Ülkemizi fiilen işgal altında gösterme provalarını hazmetmek mümkün değildir
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Reşid ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Reşid ile görüştü
HABERLER>EKONOMİ
20 Haziran 2022 Pazartesi - 12:57

Merkez bankalarının para politikası toplantılarıyla geçen yoğun bir hafta

Borsa İstanbul tarafında; küresel endekslerdeki düşüş eğiliminin korunmasıyla BIST100 Endeksi’nde volatil seyrin devam edebileceğini ancak yurt içi dinamiklerin etkisiyle 2021 sonunda başlayan pozitif ayrışmanın da sürebileceğini düşünmekteyiz.

Merkez bankalarının para politikası toplantılarıyla geçen yoğun bir hafta

Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler

  • 20 Haziran Pazartesi Çin; PBOC Ana Kredi Faiz Oranı Almanya; ÜFE Türkiye; Yabancı Turist Sayısı (Mayıs), Merkezi Yönetim Borç Stoku (Mayıs), YD-ÜFE (Mayıs)
  • 21 Haziran Salı ABD; İkinci El Konut Satışları
  • 22 Haziran Çarşamba İngiltere; Enflasyon Verileri Türkiye; Tüketici Güven Endeksi (Haziran) Euro Bölgesi; Tüketici Güven Endeksi
  • 23 Haziran Perşembe Dünya Geneli; PMI Verileri Türkiye; TCMB Faiz Kararı ABD; İşsizlik Başvuruları, Ham Petrol Stokları
  • 24 Haziran Cuma İngiltere; Perakende Satışlar Türkiye; Reel Kesim Güven Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı (Haziran) Almanya; Ifo İş İklimi Endeksi ABD; Michigan Tüketici Güven Endeksi, Yeni Konut Satışları

- Merkez bankalarının para politikası toplantılarıyla geçen yoğun haftanın ardından önümüzdeki günlerde küresel piyasalarda gündem daha sakin olacak. Hafta boyunca ABD’de Fed Başkanı Jerome Powell’ın Kongre konuşması, Fed’in bankacılık stres testinin sonuçları, konut piyasası verileri ve ABD ile Avrupa’da tüketici güven endeksleri takip edilecek.

Fed’in 28 yılın en sert faiz artırımına gitmesinin ardından Başkan Powell, ABD Kongresi’nin yarıyıllık para politikası oturumunda çarşamba günü Senato Bankacılık Komitesi’ne, perşembe günü ise Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’ne seslenecek.

ABD’de salı günü geçen ayın ikinci el konut satışları açıklanacak. Ocak ayından beri düşüş eğiliminde olan ikinci el konut satışları nisanda 5,61 milyon olmuştu. Mayısta yaklaşık 5,39 milyon ile Haziran 2020’den beri en düşük seviyeye gerilemesi bekleniyor. Zira hem fiyatlarda hem de faiz oranlarındaki belirgin artış dolayısıyla konut piyasasındaki yavaşlama gözle görülür hale gelmekte. Haftanın son işlem gününde yeni konut satışları takip edilecek. Piyasadaki yavaşlama yeni konut satışlarında da görülüyor. Yeni konut satışlarının mayısta 591 binden 585 bine düşerek pandemi döneminin de altına, 2018 sonundan beri en düşük seviyeye gerilemesi bekleniyor.

Ayrıca hafta boyunca ABD’de Fed’in bankacılık sektörü stres testinin sonuçları, ABD, İngiltere ve Euro Bölgesi’nde tüketici güven endeksleri, İngiltere ve Japonya’da enflasyon verileri izlenecek. ABD’de cuma günü Michigan Üniversitesi’nin haziran ayı tüketici güven endeksinin nihai rakamı yayınlanacak. Geçen hafta yayınlanan öncü veriye göre tüketici güveni endeks tarihinde rekor düşük seviyeye gerilemişti.

Küresel piyasalarda yüksek enflasyon, merkez bankalarının şahinleşen duruşları ve resesyon endişeleri oldukça güçlü. Fed kararı sonrasında geçen hafta, ilk tepki olarak riskli piyasalara alım gelmesinin ardından dalgalı seyir devam etti. Dolar Endeksi (DXY) geçen hafta 105,78 ile Aralık 2002’den, ABD 10 yıllıklarının faizi %3,50 ile Nisan 2011’den beri en yüksek seviyeyi gördü. CBOE Volatilite Endeksi (VIX) 2021 başından beri görülen en yüksek seviyelerde seyretmeyi sürdürüyor. Hisse senedi piyasalarında merkez bankalarının adımlarının fiyatlanmaya devam etmesiyle birlikte volatil seyrin ve mart sonunda başlayan aşağı yönlü ana eğilimin sürebileceğini düşünmekteyiz.

Bu hafta yurt içi piyasaları görece sakin günler bekliyor. Haftanın en önemli gelişmesi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı olacak. TCMB en son geçen yılın aralık toplantısında 100bp indirime giderek politika faizini %14 seviyesine çekmişti.

Haftanın ilk işlem gününde Turizm Bakanlığı mayıs ayı turizm istatistiklerini açıklayacak. Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısı nisanda yıllık %226 artışla 2,57 milyon oldu. Ocak-Nisan döneminde ise yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 173 artışla 7,48 milyon olarak gerçekleşmişti.

Hafta boyunca haziran ayı tüketici güven endeksi, reel kesin güven endeksi (RKGE) ve kapasite kullanım oranı (KKO) verileri izlenecek. Tüketici güven endeksinde düşüş Mart 2021’den bu yana sürüyor. Mevsim etkisinden arındırılmış endeks mayısta hafifçe artarak 67,6 değerini almıştı. TÜİK çarşamba günü haziran rakamlarını yayınlayacak. RKGE mayısta bir önceki aya göre 0,3 puan azalarak 109,4 puana, mevsimsellikten arındırılmış endeks 0,7 puan azalarak 107,0 puana gerilemişti. İmalat sanayi genelinde KKO bir önceki aya göre 0,2 puan artarak %78,0 olurken mevsim etkisinden arındırılmış KKO değişmeyerek %78,1 seviyesinde gerçekleşmişti.

Borsa İstanbul tarafında; küresel endekslerdeki düşüş eğiliminin korunmasıyla BIST100 Endeksi’nde volatil seyrin devam edebileceğini ancak yurt içi dinamiklerin etkisiyle 2021 sonunda başlayan pozitif ayrışmanın da sürebileceğini düşünmekteyiz.

Kaynak:Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı

 
EGM'den tabela açıklaması
 
Fed sonrası kıymetliler kırmızıda haftayı kapattı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bu hafta ne oldu
Yurt içi piyasalarda cari denge ve sanayi üretimi verilerinin küresel ...
TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi: Yılsonu enflasyon tahmini %64,59’a çıktı
TCMB Haziran Piyasa Katılımcıları Anketi’nde cari yılsonu enflasyon beklentisi ...
Konut fiyat endeksi nisan ayında yıllık %127,0 rekor artış gösterdi
TCMB tarafından yayımlanan verilere göre Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2022 ...
 
Asya’da düşüş sürerken BoJ değişikliğe gitmedi
ABD Başkanı Biden’ın resesyonun kaçınılmaz olmadığını belirtmesine karşın ...
Fed sonrasında denge ve perspektifler
Karar ve projeksiyonlar… Karar ve projeksiyonların şahin, basın toplantısının ...
Küresel piyasalar
Dün küresel piyasalarda genel olarak negatif bir seyir görüldü. ABD Merkez ...
 
Piyasaların yönü
Geçen hafta endeks haftayı düşüş ile tamamladı ve haftaya düşüş ile başladı. ...
Küresel piyasalarda resesyon fiyatlamaları
Fed’in para politikası toplantısının ardından küresel piyasalarda resesyon ...
FED faiz artırımına gitti
ABD Merkez Bankası (FED), politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri