Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
4 Aralık 2009 Cuma - 07:30

NATO'da Afganistan sıkıntısı

Bugün Brüksel'de biraraya gelen NATO Dışişleri Bakanları da Afganistan'a gönderilecek ilave birlikler konusunu ele alıyor

NATO da Afganistan sıkıntısı

Kuzey Atlantik İttifakı NATO üyesi 28 ülkenin dışişleri bakanları bugün Brüksel'de bir araya geliyor.

NATO Dışişleri Bakanları Zirvesi'nin gündem maddelerinden birini, NATO'ya girmeye çalışan Ukrayna ve Gürcistan oluşturuyor. Ancak zirvenin en çok konuşulacak konusunun, Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü ISAF birliklerine yapılacak asker desteği olması bekleniyor.

ISAF'ın Amerikalı komutanı General Stanley McChrystal"ın Afganistan'a 40 bin askerlik destek talebine karşılık, ABD Başkanı Barack Obama dün  yaptığı açıklamada ABD'nin Afganistan'a 30 bin asker daha göndereceğini açıklamıştı. Geriye kalan 10 bin askerlik açığın ne şekilde karşılanacağı ise merak konusu. Obama'nın Afganistan'a ilave birlik gönderilmesi gerektiği yönündeki talebi NATO'ya üye ülkelerin misyona daha çok destek vermeleri yönündeki baskıyı da artırdı.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen geçtiğimiz haftalarda Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü ISAF'a asker takviyesi sağlamak için birçok ülkede temaslarda bulundu. Rasmussen, NATO Dışişleri Bakanları Zirvesi öncesinde, Afganistan'da devam eden savaşın sadece ABD'nin problemi olmadığını vurguladı. Rassmussen, "Bu sadece ABD'nin savaşı değil. Afganistan'da yaşananlar, tüm dünya ülkelerinin vatandaşlarına karşı açık ve fiili bir tehdittir" açıklamasını yaptı.

ISAF'ın Amerikalı komutanı General Stanley McChrystal Afganistan'a 40 bin askerlik destek talebinde bulunmuştu. Amerikan Başkanı Barack Obama Westpoint Askeri Akademisi'nde yaptığı konuşmada ABD'nin bölgeye 30 bin asker daha göndereceğini belirtmişti. Dolayısıyla ABD geri kalan 10 bin askerin müttefik ülkeler tarafından sağlanmasını bekliyor. Rasmussen ise en az 5 bin ek asker gönderileceğini kaydetti. Rasmussen, "Misyonun ABD dışında kalan üyeleri en az 5 bin ek asker gönderecek. Hatta büyük ihtimalle bu rakamın birkaç bin kadar üstüne çıkılacaktır" dedi.

Almanya beklemede

Siyasi çevrelerde Gürcistan'ın 770, Türkiye'nin 800 ve Polonya'nın da 600 asker göndereceği konuşuluyor. Almanya ise herhangi bir söz vermeden önce, Ocak ayı sonunda Londra'da yapılacak Afganistan Konferansı'nı ve tartışmalı seçimlerin ardından Afganistan hükümetinin kurulmasını beklemeyi tercih ediyor. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle konuyla ilgili olarak, "Öncelikle önemli olan amaç ve strateji... Daha sonra sıra, bu amaca hangi stratejiyle ulaşabileceğimize geliyor. Almanya olarak sadece ne kadar asker gönderileceğini ya da gönderilmesi gerektiğini tartışmayı reddediyoruz" dedi.

Westerwelle, ABD Başkanı Barack Obama'nın verdiği 'Afganistan'daki birliklerin 2011 yılında geri çekilmeye başlayacağı' haberini ise memnuniyetle karşıladığını belirtti. Westerwelle'ye göre, Afganistan için salt askeri bir çözüm söz konusu değil. Daha ziyade, askeri açıdan desteklenen politik bir çözüm bulunması gerekiyor. Almanya Dışişleri Bakanı, bunun da ancak yeniden yapılanmayla gerçekleştirilebileceğine dikkat çekti . Westerwelle, "Afganların bundan sonra kendi güvenliklerini sağlamak adına daha fazla şey yapabilmeleri için Afgan polis teşkilatının iyileştirmesine öncelik verilmeli" dedi.

Bu bağlamda şu an Afganistan'da 40 Alman eğitmen polis bulunuyor. Bunun dışında bölgede, yaklaşık 70 sivil polis ve jandarma tarafından yürütülen bir Alman polis projesi de var. Almanya her iki çalışmanın da kapsamını genişletmeyi planlıyor.

 
Domuz gribinde ölü sayısı 241'e çıktı
 
Türkiye'nin tepkisini çeken saldırı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eczacılar bugün kepenk kapatıyor
SGK olmaz diyor ancak eczaneler bugün eylem yapmakta kararlı. Kepenkler ...
Ehliyet almak zorlaşıyor
Motorlu Taşıt Sürücüleri Kurs Yönetmeliği'nde değişiklik yapılacağı yönündeki ...
Türkiye'nin notu yükseldi
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin notunu 2 ...
 
Başkent’in tatil alternatifleri fuarda görücüye çıkarılacak
Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Başkent’in doğal, tarihi ve kültürel ...
Kenan Evren ilk kez konuştu
Kenan Evren: İsmimi ben koymadım ki üzüleyim
'Obama kendi Vietnam'ını yaratıyor'
Küresel BAK sözcüsü Önen, Afganistan'a 30 bin ek asker yollayacak ABD ...
 
İhbarcı eski Milli Görüşçü çıktı
Almanya'daki Milli Görüş baskınının ardından eski Milli Görüş yöneticisi çıktı.
TSK hangi albayı ihraç etti?
Askeri Yüksek İdare Mahkemesi öyle bir karar verdi ki halen hapishanede ...
Kamer Genç Arınç'ı böyle çıldırttı
Bülent Arınç’ın sık sık gözyaşı dökmesine üzülen Kamer Genç, işin içine ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri