Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Seçimde oy kullanırken bunlara dikkat
Seçimde oy kullanırken bunlara dikkat
Türkiye'nin 8'inci insani yardım gemisi Gazze için yola çıkıyor
Türkiye'nin 8'inci insani yardım gemisi Gazze için yola çıkıyor
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
30 Aralık 2019 Pazartesi - 11:02

Ortaylı: Güzel şehir her gün yaşlanıyor

Tarihçi İlber Ortaylı, Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 100'üncü yılı dolayısıyla Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde (DTCF) konferans verdi.

Ortaylı: Güzel şehir her gün yaşlanıyor

27 Aralık'ta Dikmen tepesinden Ankara'ya giriş yapan Atatürk'ün binlerce Ankaralı tarafından gönülden karşılandığını anlatan Ortaylı, Kurtuluş Savaşı'nın fiilen bu tarihten sonra başladığını söyledi. Mustafa Kemal'in Ankara'ya gelmeden önce iki kişiye telgraf çektiğini, bu kişilerden birinin Ankara defterdarı, diğer ismin ise Haymana Kaymakamı Cemal Bardakçı olduğunu anlatan Ortaylı, Ankara'nın o dönem fakir, toz, toprak içinde bir Anadolu kasabası olduğunu ifade etti.

 

DÜZELTİLMESİ GEREKİYOR

 

"27 Aralık'ta, Ankara'nın payitaht olacağı bellidir" diyen Ortaylı, Mustafa Kemal'in "Geldikleri gibi giderler" sözünün rastgele atılmış bir slogan olmadığını, bu sözlerin açık bir strateji olduğunu belirtti. Ankara'nın korunmadığına ve güzel şehrin her gün yaşlandığına işaret eden Ortaylı, "Eski bit pazarı, Hergele Meydanı, Ulus Ziraat Bankası ve diğer tarihi binaların korunması gerekir. Buraların tanzimi bu şekilde normal değildir. Zincirli camii, eski vilayet binası ve kalenin durumu, tüm bunların düzeltilmesi gerekiyor. Kaleye baktığın zaman göremiyorsun. Bütün bunların düzeltilmesi gerekir" değerlendirmesinde bulundu. Ortaylı, "Bugün Atatürk'ün bize hediye ettiği bir şehir ve hediye ettiği bir üniversite ile karşı karşıyayız" dedi. Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi binasının planlarını Atatürk'ün hazırlattığına dikkat çeken Ortaylı, ancak ne Mustafa Kemal Atatürk'ün ne de mimarın binanın tamamlandığı günü gördüğünü sözlerine ekledi.

ANKARA GİBİ BİR YERDE RANT SAVAŞI YAPILMAZ

Altındağ Belediyesi’nin düzenlediği konferansa da katılan Ortaylı burada da özetle şunları kaydetti: “Ankara, İstanbul şivesi dediğimiz Türkçe’nin muhafaza edildiği, geliştirildiği yerdi. Çok okuyucusu vardı, çok faaliyetler yapılıyordu. Bunlar halen gidiyor ama artan nüfusa paralel gitmiyor. Buna rağmen Ankara mesken meselesinde yine en iyidir. Maalesef çevre korunamıyor. Eski Altındağ, Hisar çevresi hariç her yerde bir tahribat var. Ulus’tan başlayarak Menderes dönemi mimarının iyi niyetle getirdiği, heykelin arkasındaki binaların tazminatla (tazminat ödenerek) kaldırılması gerekir. Orada Ankara Kalesi gölgeleniyor, Krippel’in yaptığı heykel gölgeleniyor, eski Meclis meydanı gölgeleniyor ve çirkin bir alan bunlar. Mesela bütün birikimi, Sümerbank’ın arkasını yeni bir binayla mahvettik. Zincirli Camii göremiyorsun. Ankara Hükümet Konağı’nı göremiyorsun. Julien Sütunu’na giden alan kapatılıyor. Bunlar lüzumsuz şeylerdir ve yanlıştır.

 

ŞEHRİN MANZARASINI KURTARMAK GEREKİYOR

 

Orası gecekondu binalardı onları yıkarak yaptılar. Ankara gibi bir yerde rant savaşı yapılmaz, zaten bir fayda da getirmez. Burası öyle büyük bir endüstri merkezi değil, öyle büyük bir tarım merkezi değil. Burası mütevazi bir başkent. Burada da Eskişehir gibi şeyler yapılabilir. Buranın kitlesi buna cevap verir. Onun için tarihi, kültürel mirasımızı korumak, kıymet vermek zorundayız. Şu Bankalar Caddesi’ndeki yaptığımız şeyleri temizlemek bile yeter, çok açıktır. Ziraat Bankası’nın arkasına ilave yapmaya ne lüzum var. Zaten orada genel merkez bile kalmadı. Emlak Bankası’nı aynı şekilde genişletmeye ne lüzum var. Bizim Dil Tarih’in arkasındaki binayı yıkmak lazım. Danıştay diye yapılan büyük binayı hiçbir zaman anlamamışımdır, zaten gidip başka yere kurdular. Bunlar lüzumsuz tasarruflardır. Şehrin manzarasını cancanadan kurtarmak gerekiyor.” 

 
Defin ücreti 30 bin çeşme ücreti 50 bin
 
Ata’mızı coşkuyla karşıladık
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bir başkadır Ankara
Bağımsızlık uğruna, Atatürk ile birlikte savaşan kahramanlara, cephane ...
Milli Mücadele’nin kalbinde Atatürk’ün ilk 24 saati
Atatürk, bundan tam 100 yıl önce Ankara’ya ilk adımını attı. Dikmen sırtlarında ...
Augustus Tapınağı’na ‘Şeffaf Müze’ önerisi
Ulus ve Ankara’nın kültürel mirasına ilişkin araştırmalar yapan Prof. ...
 
Yıldız Savaşları’ndan Kuğulupark’a
Star Wars’ (Yıldız Savaşları) filminde Darth Vader karakterine hizmet ...
Güzeller taçlandı
Models Of Fashion 2019 güzellik yarışması finali Grand Ankara Otel’de ...
Üç kuşak sahnede
Operatör Doktor Nazım Şuvağ, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne girişinin ...
 
Yeni yıl hediyeleri Altınpark’ta
Yeni Yıl ve Hediyelik Eşya Günleri, Altınpark Fuar Alanı’nda bugün başlıyor.
Meksikalılardan Posada şarkısı
Yeni yıl kutlamasına, kısa bir süre önce Ankara’daki görevine başlayan ...
Ar-Ge ve inovasyonda gidecek çok yolumuz var
Ankara Sanayi Odası (ASO) Ar-Ge, İnovasyon ve Dijital Sanayi İhtisas Komisyonu ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri