Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
6 Şubat 2010 Cumartesi - 09:35

Piyasalar krizle çalkalanıyor

İspanya ve Portekiz'de baş gösteren kriz havası yayıldı, dünyayı böyle etkiledi:

Piyasalar krizle çalkalanıyor

Yunanistan’ın yaşadığı borç krizinin başta Portekiz, İspanya ve İtalya olmak üzere Avrupa bölgesine yayılma endişesi dünya piyasalarını çalkalıyor.

Düşüşler ABD’den Asya’ya kadar uzandı... Avrupa’da yaşanan ekonomik sıkıntıların ardından gelen ABD iş piyasası verileri moral bozdu. Türkiye de olumsuz havadan etkilendi. Borsada düşüş sürdü, dolardaki yükseliş devam etti

AVRUPA

DÜŞÜŞ HIZ KESMEDİ


Perşembe günü Avrupa bölgesinden gelen olumsuz haberlerin ardından düşen dünya borsalarında cuma günü de kayıplar devam etti. Avrupa’da borç krizinin yayılma endişeleri artıyor. ABD?ve Asya’dan moral bozan rakamlar geliyor

Yunanistan kopabilir İspanya karışıyor

Dünya piyasaları Yunanistan, Portekiz ve İspanya’nın yaşadığı borç krizi nedeniyle zor günler geçiriyor.

Bu sorunların üzerine dün ABD iş piyasasından gelen moral bozucu rakamlar ve Portekiz’de muhalefetin azınlık hükümetinin kemer sıkma girişimini engellemesi de eklenince dünya piyasalarında hisse senetleri son 3 ayın en düşük seviyelerine geriledi, dolar euro karşısında mayıstan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Avrupa Komisyonu’nun Yunanistan’ın maliye politikalarını yakın izlemeye alması, Portekiz’in bono ihracını kısması ve İspanya’nın önümüzdeki üç yıla ait bütçe açığı rakamlarının tahminlerin üzerinde kalması, ABD’de beklenenin üzerinde gelen işsizlik başvuruları ile birleşince dünya borsalarında yaşanan sert düşüş dün de sürdü.

Asya’nın ardından Avrupa borsalarındaki kayıplar yüzde 2’yi aşarken, Dow Jones endeksi, direnç seviyesi olan 10 bin puanın altını gördü.

Parite 1.36’ya geriledi

Yunanistan, Portekiz ve İspanya devlet tahvillerini temerrüde karşı sigortalamanın bedeli rekor seviyelere yükseldi. ABD’de tarım dışı istihdam rakamının 5 bin azalması beklenirken 20 bin azaldığı yönündeki açıklamayla borsalardaki satışlar arttı.

Piyasalardaki risk iştahının azalmasıyla yatırımcılar dolara yöneldi. Dolar, euro karşısında 9 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Euro/dolar paritesi 1.36’ya geriledi. Euro/dolar paritesinin 1.33’lü seviyeleri görebileceği dile getiriliyor. Doların değer kaybıyla altın fiyatları da 1.060 dolara indi.

Avrupa Birliği yetkilileri dün 16 ülkenin dahil olduğu Euro Bölgesi’yle ilgili piyasalara güven aşılamaya çalıştı. Avrupa Merkez Bankası yöneticilerinden Ewald Nowotny, Euro Bölgesi’nin dağılacağı söylentilerinin ‘absürd’ olduğunu söylerken Yunan Başbakanı Yorgo Papandreu ise kemer sıkma politikalarını harfiyen uygulayacaklarını açıkladı.

Yunanistan’da haberler kötü

Reuters Haber Ajansı ise analistlerin Yunanistan’ın euro bölgesinden atılabileceği ihtimalini artık göz ardı etmediğini ancak bir üye ayrılsa bile para birliğinin ayakta kalacağına inandıklarını yazdı.

Analistler ayrıca piyasada cevaplanamayan sorunun, eğer Yunanistan ve Portekiz’i desteklemek için gereken fonların piyasadan sağlanamaması halinde nasıl bulunacağı olduğunu söylüyor.

Portekiz’de muhalefet partileri hükümetin kamu harcamalarını kısma planını engelleyerek Avrupa’nın endişelerini artırdı. Muhalefet partilerinin çoğunluğu oluşturduğu parlamentoda, muhalefet, Sosyalist azınlık hükümetinin şiddetle karşı çıktığı, ülkenin yoksul kesimlerine yapılan harcamaların önünü açan yasayı 87’ye karşı 127 oyla kabul etti.

Yasayı, bütçe açığını artıracağı gerekçesiyle kabul edilemez bulan hükümet, kamu harcamalarını kısarak bütçe açığını azaltmayı hedefleyen diğer bir yasayı uygulayabileceğini bildirdi.

Yunanistan’ın en büyük kamu sendikası ADEDY, 10 Şubat’ta ülke genelinde kemer sıkma politikalarına karşı bir grev düzenleyecek. 24 saatlik grevin kamu dairelerini ve uçuşları etkilemesi bekleniyor.

Bu greve katılım ve protesto gösterilerinin büyüklüğü hükümet için önlemli bir sinyal olacak. Bugüne kadar çiftçilerin yolları kapatması ve vergi görevlilerinin grevi gibi sınırlı tepkiler oldu.

İşçi Sendikaları Federasyonu ise 24 Şubat’ta greve gidilmesi çağrısında bulundu.

AB liderleri toplanıyor

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, ülkesinin bütçe açığı konusunda yatırımcıların endişelerini gidermeye çabalıyor. Papandreu, “Programı inandırıcı biçimde uygulayacağız” dedi.

Yaşadığı borç sorunlarıyla Yunanistan ve Portekiz ile birlikte euro bölgesinin en riskli ülkeleri arasında gösterilen İspanya’da sendikalar protesto eylemlerine hazırlanırken, muhalefet de finansal yapıyı düzenlemek isteyen Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero’yu güvensizlik oyuyla düşürme yolunda.

Piyasaları, işsizlik oranının yüzde 20’ye yaklaştığı bir dönemde İspanya’nın harcamaları kısmasının zor olduğu görüşünde. AB ülkeleri liderleri Brüksel’de 11 Şubat’ta bir günlük bir ekonomik zirve için bir araya gelecek.

Zirvenin gündemi AB ekonomilerinin rekabet gücünü artırmak ve 2020’ye kadar büyüme rakamlarını yükseltmek olsa da ana tartışma gündeminin Yunanistan, Portekiz ve İspanya’nın durumu olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Borsalardaki kayıplar arttı

Borsa adı Değ. (%)
ABD (Dow Jones) 0.10
İngiltere (FTSE) -1.53
Almanya (DAX) -1.79
Fransa (CAC) -3.40
İspanya (IBEX) -1.35
İtalya (MIB) -2.75
Portekiz (PSI) -1.48
Yunanistan (ATHEX) -3.73
Rusya (MICEX) -2.88

ABD

ABD piyasaları dün Avrupa ekonomilerinin borç yükünün yarattığı endişeler ve birbiriyle çelişen bilgiler içeren bir istihdam raporuna rağmen dün önceki güne oranla daha iyi bir performans sergiledi.

Dün açıklanan rakamlara göre, ABD’li işverenlerin ocakta beklenmedik bir şekilde 20 bin kişiyi işten çıkarmasına rağmen işsizlik oranı yine beklenmedik biçimde son 5 ayın en düşük seviyesi olan yüzde 9.7’ye düştü. Bu durum da iş piyasalarının bir nebze toparlandığı şeklinde algılandı.

North Star Investment Management yöneticisi Eric Kuby, “Veriler karmaşık. Ne iyi, ne de kötü bir sonuç çıkartabiliyoruz. Piyasada bu nedenle hangi yöne gideceğini bilemiyor” dedi. Channel Capital Research yatırım stratejisti Doug Roberts ise, “Birbiriyle çelişen bilgiler geliyor. Olumlu yanı tam bir felaketle karşı karşıya değiliz. Ancak öte taraftan toparlanmayı da göremiyoruz” diye konuştu.

Dün New York borsasında Dow Jones endeksi gün içinde yaklaşık yüzde 0.84 düşüş kaydederken günü 0.10 puan artışla kapadı. Önceki gün ise Dow Jones endeksi yüzde 2.61 düşüşle 10.002,18 puandan kapanmış ve Nisan 2009’dan bu yana en büyük günlük düşüşünü yaşamıştı.

Obama toplantıya çağırdı

Avalon Partners ekonomisti Peter Cardillo, “Önceki günkü büyük düşüşten sonra, piyasada biraz daha düzeltme yaşanıyor. Avrupa’daki fırtına dinene kadar bu durum hafifleyerek sürer” yorumunda bulundu.
ABD Başkanı Barack Obama’nın gelecek hafta ABD’nin bütçe açığı ve artan borçlarıyla nasıl başa çıkılacağını belirlemek için bir toplantı organize edeceği açıklandı.

Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, ABD’de krizin başlamasından bu yana 8.4 milyon kişinin işini kaybettiğini belirterek, “İçine düştüğümüz deliğin büyüklüğünü gözler önüne seriyor” dedi.

ASYA

Avrupa tsunamisi Asya’yı da vurdu
ABD’deki yükselen işsizlik rakamları, Toyota hisselerinin dünya çapında düşüşü ve Avrupa’dan gelen bütçe açığı ve borç haberlerinin ardından dün Asya Pasifik borsaları sert düştü.

Yatırımcıların endişelerinin temeli olarak başta Wall Street olmak üzere dünya borsalarından gelen düşüş haberleri, Avrupa’nın “zayıf halkaları”nın yüksek açıklarını kapatamayacağı inancı ve düşüşe geçen Toyota hisseleri gösteriliyor.

Cuma günü Tokyo, Sidney ve Singapur hisseleri günü yüzde 2’den fazla bir düşüşle kapatırken, Hong Kong ve Tokyo gösterge endeksleri de yüzde 3’ten fazla bir düşüş gösterdi.

Japon Nikkei ortalaması son iki ayda, Hong Kong hisseleri de son beş aydaki en düşük değerini görürken, yatırımcılar Avrupalı bankaların ve Asya’daki perakende tahvilleri için ihtiyatlı davranmaya devam ediyorlar.

‘Toparlanma olabilir’

Bazı Asyalı tüccarlar, yatırımcılar yüksek satışlı tahvillere yöneldiklerinden bölge piyasalarının önümüzdeki haftadan itibaren toparlanacağını öngörüsünde bulunmaya devam ediyorlar.

ING Yatırım Bankası’nın Baş Ekonomisti Tim Condon, başta Yunanistan olmak üzere yüksek borç ve açıkla boğuşan Avrupa ülkelerindeki sorunun kontrol altına alınmasıyla birlikte Asya’daki satışların sonlanacağını beklediğini açıkladı.

Düşüş havası var

ABD’den gelen olumsuz haber ve borsalardaki düşüşlerin ardından Asya piyasaları da şok dalgalarla sallandı.

Çin’de Şanghay borsa birleşik endeksi yüzde 1.81, ülke geneli şirketler endeksini yüzde 4.08 oranında düşüş gösterdi. Tayvan tahvilleri ise son on üç ayın en yüksek günlük düşüşüyle yüzde 4’ten fazla düştü.

Hang Seng endeksinin 20 bin seviyesinin altına düştüğü Hong Kong’da Fullbright Güvenlik’in Genel Müdürü Francis Lun, dalgayla ilgili olarak “Gördüğümüz şey yalnızca panik satışlar” değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE

Kriz Türkiye’ye bulaştı ama yerli faizi koruyor

Avrupa’yı saran satış dalgası İMKB’yi de vurdu. Borsada kayıp yüzde 3.76’yı bulurken dolar kuru 1.52 lirayı aştı. Faiz ise aksine geriledi. Yabancının bonodaki satışlarının yerliler tarafından karşılanması faizde yükselişi engelledi

Yunanistan, Portekiz ve İspanya gibi ülkelerde Mastrich kriterlerinin neredeyse 3 katına çıkan bütçe açıkları ve kamu borcu Euro Bölgesi’ni sallıyor. ‘Euro Bölgesi dağılıyor mu?’ tartışmalarını doğuran gelişmelerin yaşanması bölgenin para birimi euro’yu da vuruyor.

Durum bu olunca yatırımcılar, Portekiz ve diğer Euro Bölgesi ülkelerinin borçluluğu hakkında yükselen endişelerle güvenli liman olarak görülen dolara yöneliyor. Başta Portekiz, Yunanistan ve İspanya olmak üzere Avrupa borsaları düşerken, euro da değer kaybediyor. Piyasada Avrupa’da diğer ülkelerinde zora girebileceği endişesi spekülatörlere aylardır süren yükselişin ardından bardağın boş tarafını hatırlatmışa benziyor. Dün İstanbul Borsası’nda düşüş devam ederken, ekranlar satış emirleriyle kırmızıya boyandı.

 
İddianameden suikast çıkmadı
 
Erdoğan için şükür namazı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İddianameden suikast çıkmadı
"Amirallere suikast" iddiasıyla hazırlanan iddianamede bir not dışında delil yok.
Türk askerine tehlikeli görev
Yeni stratesji çerçevesinde Türk birlikleri Kabil ve çevresinde devriyeye çıkıyorlar.
Baykal'dan Erdoğan'a cevap
CHP Lideri Deniz Baykal partisinin grup toplantısında konuşdu...
 
Ankara Etimesgut Belediyesi'ne baskın!
Ankara Polisi, kumar oynatarak zengin kişileri borçlandıran bir çeteye ...
Bu ne kansızlık
4 Arap ülkesine füze bataryası yerleştirdiler!
ABD'de Türkiye için ürküten senaryo
I. Dünya Savaşı’nın çıkmasına neden olan Bosna krizine benzer bir uluslararası ...
 
Erdoğan'a kirli para sorusu
Bahçeli: İktidara gelmeden kayıklara ilgi gösterenler bugün nasıl şileplere sahip olmuşlardır.
İrtica çıkacak bölücülük kalacak
'Devletin gizli anayasası' diye tanımlanan kırmızı kitaba AKP Hükümeti'nden ikinci neşter.
Zamanı gelince konuşurum
Hilmi Özkök’ün ‘Balyoz Planı’nın muhatabı olarak gösterdiği dönemin Kara ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri