Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Bakan Şimşek: Türkiye, Ekonomik Dönüşümde Kararlılıkla İlerliyor
Bakan Şimşek: Türkiye, Ekonomik Dönüşümde Kararlılıkla İlerliyor
EPDK, 2025 Yılı İçin Enerji Piyasası Ücretlerini Belirledi
EPDK, 2025 Yılı İçin Enerji Piyasası Ücretlerini Belirledi
MEB, İlkokul Öğrencilerine Yönelik Yeni Fasikülleri Yayınladı
MEB, İlkokul Öğrencilerine Yönelik Yeni Fasikülleri Yayınladı
DEAŞ Operasyonunda 10 Şüpheli Tutuklandı
DEAŞ Operasyonunda 10 Şüpheli Tutuklandı
FETÖ Operasyonunda Gri Kategoride Aranan Çift Yakalandı
FETÖ Operasyonunda Gri Kategoride Aranan Çift Yakalandı
HABERLER>SİYASET
7 Eylül 2009 Pazartesi - 09:36

AKP- TSK 'tarihi' kitap oldu

Prof. Özbudun ve Hale'in yazdığı kitapta AKP’nin yol ayrımında olduğu vurgulanıyor.

AKP- TSK  tarihi  kitap oldu

Prof. Ergun Özbudun ve William Hale tarafından yazılan “Türkiye’de İslamcılık, Demokrasi ve Liberalizm, AKP Bahsi” adlı kitapta AK Parti’nin bir yol ayrımında olduğu vurgulanıyor. Kitap, statükoyla uzlaşması veya reformcu karakterine geri dönmesi durumunda, AK Parti’nin karşı karşıya kalacağı riskleri sıralıyor. Türkiye’deki İslamcı siyaseti genel olarak ele alan kitap, ardından AK Parti bahsine geçiyor ve AK Parti-asker ilişkileri, üç ana başlıkta anlatılıyor.

BİLKENT Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Ergun Özbudun ile Londra Üniversitesi bağlı SOAS’da (School of Oriental and African Studies) Türkiye Politikası dersleri veren William Hale imzasını taşıyan “Türkiye’de İslamcılık, Demokrasi ve Liberalizm, AKP Bahsi” isimli kitap, İngiltere’de yayımlandı. Kitapta, Türkiye’deki İslamcı siyaset genel olarak ele alındıktan sonra Ak Parti bahsine geçiliyor ve Ak Parti, ‘pasif laiklik’le özdeşleştiriliyor. Bu bahiste en çarpıcı olan ise, AK Parti-asker ilişkilerinin şu üç ana başlıkta örneklerle anlatılması:

1 - KONTROLLÜ ÇATIŞMA, 2002-2006:
Özbudun ve Hale, Ak Parti’nin ilk döneminde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) belirgin bir memnuniyetsizlik gösterdiğini, pek çok konuda Ak Parti’ye karşı çıkarak geri adım attırdığını ifade ediyor. 1 Mart tezkeresi, başörtüsü sorununun eşsiz davetlerle geçici olarak çözümlenmesi, imam hatipler, Kürt sorunu, Şemdinli’de bir kitapçının bombalanması ve Savcı Ferhat Sarıkaya’nın hedef haline gelmesi, ordunun öne geçtiği konular olarak zikrediliyor. Ak Parti bütün bunlara, AB reformları doğrultusunda MGK’nın genel sekreterini sivilleştirerek ve gücünü azaltarak cevap veriyor. Ordu içindeki darbe planlarını ise görmezlikten geliyor.

2 - MEYDAN OKUMA VE KRİZ, 2007:
Genelkurmay eski Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt dönemi, karşılıklı krizler ve meydan okumalarla geçiyor. Erdoğan, Kuzey Irak Kürt Bölgesi yönetimiyle doğrudan görüşmek isterken, TSK, Kuzey Irak’a askeri operasyon yanlısıdır. Erdoğan’ın buna karşı hamlesi, “Önce kendi topraklarımızdaki terörist faaliyetleri önleyelim” olacaktır. 27 Nisan’da TBMM’de cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu yapılacak ve aynı gece yayımlanan e-muhtıra ile büyük bir kaos ortaya çıkacaktır. Ancak, hükümet geri adım atmayacak, hatta meydan okuyacaktır.

3 - ASKERİN GERİ ÇEKİLMESİ, 2007-2008:
Özbudun ile Hale’in iddiasına göre, askerin geri çekilmesinin ilk adımı, 4 Mayıs’ta Dolmabahçe’de yapılan Erdoğan-Büyükanıt görüşmesinde atılıyor. İki saatten fazla süren görüşme için hiçbir resmi açıklama yapılmıyor. Ama herkes, cumhurbaşkanlığı seçimi ile 27 Nisan e-muhtırasının ikili arasında konuşulan en önemli konu olduğunda hemfikir. Ak Parti ile MHP’nin başörtüsü yasağını kaldırmak için yaptığı işbirliğine gösterilen tepki, Ak Parti’nin kapatılma davası esnasında Osman Paksüt’ün KKK Komutanı İlker Başbuğ’la görüştüğünün ortaya çıkması diğer kriz konularıdır. Ergenekon tutuklamaları ise Ak Parti’nin cevabı olarak yorumlanacaktır. İlk iktidar döneminde Ak Parti ile çatışmaya giren generallerin tutuklanması büyük yankı uyandıracak, AKP’nin ‘intikam’ duygusu ile hareket ettiği söylenecektir.

İtibar kazanma hamleleri

Yazarlara göre, olup bitenler, ordunun itibar kaybettiğini ortaya koymaktadır ve yeni Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ da farkındadır bunun. İtibarı geri kazanmak ve halk nezdinde prim yapmak için güneydoğuya gidecek, Diyarbakır ve Van’ı ziyaret edip halkla doğrudan temasa geçecektir. Ankara’ya dönünce, medyayı geri kazanmak için düzenli bilgilendirme taplantıları kararı alması, Genelkurmay bünyesinde bir Halkla İlişkiler ve Medya birimi kurması, ordunun itibarını geri kazanma çabaları olarak yorumlanacaktır.

Ak Parti’nin zor seçimi: Ya statüko ya reform

KİTABIN finalinde şöyle deniliyor:
“Altı yıllık iktidar döneminin ardından AKP şimdi bir yol ayrımında. Ya liberal, reformist güçlerle işbirliğini sürdürecek veya statüko ile barışarak yoluna devam etmeyi tercih edecek. Bununla birlikte, CHP başta olmak üzere, ordu ve yargı içinde, AKP’nin Türkiye’yi İslamcı bir otokrasiye sürüklemesinden korkanların sayısı da hiç az değil.

2009’da manzara

Ancak bu çok gerçekçi görünmüyor. Buna rağmen, hem Türkiye’deki hem de yurtdışındaki gözlemciler, AK’nin reformlar konusunda eskisi kadar hevesli olmadığında hemfikir. Zaten kavşak noktası da burası işte. 2009 başında görünen manzara şu: AKP ya eski politikalarına dönerek Avrupa Birliği üyesi olmak için gereken reformlara hız verecek veya devlet elitleriyle uzlaşıp statükoyu kabul ederek küçük ilerlemelerle yetinecek. İki strateji de ciddi tuzaklarla dolu.

Hangisini seçecek

İlkini seçerse, ordu ve yargıdaki devlet elitleriyle yeni bir çatışma içine girecek ve belki yeni bir kapatma davası ile daha yüzyüze gelecek. Diğer tercih, parti olarak AKP’yi güvenli sulara götürebilir. Ama oradaki tehlike de, AKP’nin orijinalitesini kaybetme ve DP, AP veya ANAP gibi sıradan bir merkez sağ partiye dönüşme riskidir. AKP’nin bunlardan hangisini tercih edeceği meçhul. Meçhul olmayan, AKP tükenişten henüz hayli uzak olduğu ama geleceğinin de tümüyle belirsiz olduğu gerçeği.”

 
İmamlar öğretmen oluyor
 
‘Hayali okul’ akılları karıştırdı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'CHP gelmezse biz gideriz'
Başbakan Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iftar yemeğinde CHP'ye seslendi.
AKP'nin mutabakat planı
Ermenistan’la ilişkiler için paraflanan protokole ilişkin ikna turları yapılacak.
AKP açılımlarla unutturuyor
Askere sivil yargı, Deniz Feneri davası ve belge tartışmaları gündemden düştü.
 
Atalay'dan açılımın öteki yüzü
İçişleri Bakanı Atalay, demokratik açılım turları sürecinin perde arkasını aktardı.
Bakan CHP'den makas aldı!
İzmir'de düzenlenen açılış töreni günlerce konuşulacak fotoğraf karelerine sahne oldu.
Emine Erdoğan'ı ağlatan tören
Kaddafi’nin iktidar kutlamalarına katılan Türk heyeti üst düzeyde ilgi gördü.
 
İngiltere ile 'parmak izi' krizi
Vize başvurusunda bulunan Savunma Sanayii Müsteşarı Bayar'dan parmak izi istendi.
Baykal'dan Karabağ resti
CHP lideri Deniz Baykal, "Karabağ işgali bitmezse protokol yürürlüğe girmez."
Protokolün 'Türkçe meali'!
Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin normalleşme süreci iki protokole dayanıyor.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri