Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>EKONOMİ
23 Ağustos 2021 Pazartesi - 11:17

Günün gelişmeleri

Cuma günü yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi Cuma gününü % 0.33’lük artışla 1.444,63 puandan tamamlarken işlem hacmi 12.1 milyar TL olarak gerçekleşti.

Günün gelişmeleri

TÜRKİYE:  Cuma günü yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi Cuma gününü % 0.33’lük artışla 1.444,63 puandan tamamlarken işlem hacmi 12.1 milyar TL olarak gerçekleşti. Usd/Try ise dolar endeksinde görülen satış baskısı nedeniyle Cuma günü düşüş kaydetti. Piyasalarda bu hafta kısmen veri akışının sakin olduğu bir hafta izlesekte Jackson Hole toplantısından verilecek mesajlar dünya ekonomisini etkileyebilir. BİST100’de 1466 seviyesinin çok kritik olduğunun bir kez daha altını çizelim. Bu seviyenin geçilmesi halinde yeni bir alış eğilimi  başlayabilecekken bu seviyenin altında satış eğiliminin devam edeceğini düşünüyoruz. Usd/Try’de ise belirleyici seviye 8.60 direnci olmaya devam ediyor.

Bugün yurtiçinde  Ağustos ayına ait tüketici güven endeksi açıklanacak. Tüketici güven endeksi  Temmuz ayında düşüş kaydetmişti. Bu düşüşün devam edip etmeyeceğini izleyeceğiz.

ABD:  Cuma günü ABD’de veri akışı sakindi. Ancak hafta içinde haftalık işsizlik başvurularının pandemi sonrası en düşük seviyeye inmesi ile ve Fed toplantı tutanaklarından  verilen mesajlara baktığımızda her geçen gün daha güçlü bir tahvil alım programının azaltılması (tapering) mesajının verildiğini izliyoruz. Bu bağlamda 22 Eylül’deki Fed faiz toplantısının önemi büyüyor. Cuma günü Fed üyelerinden konuşan Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, koronavirüsün Delta varyantının yayılmaya devam etmesinden endişe duyduğunu dile getirirken  Delta varyantının büyüme üzerinde  negatif bir etkiye sahip olması halinde görüşlerini revize edebileceğini ifade etti. Kaplan bu yıl bitmeden varlık alımını azaltmak isteyen üyeler arasında yer alıyor. Kaplan’ın açıklamalarının ardından dolar endeksi Cuma günü değer kaybetti. Ancak ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde ise yükseliş yaşandı. Tahvil faizleri haftaya yükselişle başlarken bu sabah itibariyle % 1.27 seviyesinden işlem görüyor. ABD borsaları ise Cuma gününü alıcılı kapattı. Teknoloji hisselerindeki yükselişler, piyasalardaki yukarı yönlü harekette etkili oldu. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Başkan Biden'in altyapı yatırım ve sosyal harcama planlarını 1 Ekim'e kadar yasalaştırması gerektiğini ifade ederken Pelosi, 3,5 trilyon dolar büyüklüğündeki bütçe tasarısı için gelecek hafta yapılması öngörülen oylamanın ertelenmesi planlarına karşı çıktı. Fed'den yapılan açıklamaya göre Başkan Powell’ın, Kansas City Fed ev sahipliğinde düzenlenecek Jackson Hole sempozyumunda 27 Ağustos Cuma günü Türkiye saati ile 17.00’de bir konuşma yapacağı ifade edildi

Bugün ABD’de büyümenin öncü göstergelerinden  imalat PMI verisi nin 62.4 puan açıklanması beklenirken hizmetler PMI verisinin ise 59.1 puan geleceği öngörülmekte. Tarihin en yüksek değerine ulaşan imalat PMI’da geri çekilme beklenirken son 2 aydır hizmetler PMI verisinde görülen düşüşün devamı beklenmekte. Bu azalışların ABD’nin genel ekonomik yapısında bir değişiklik yaratmasını beklemiyoruz. Ancak gün içerisinde dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizi üzerinde ki etkilerini izleyeceğiz.

EURO BÖLGESİ:  Cuma günü Euro Bölgesi’nde de veri akışı sakindi. Dolar endeksinin bir miktar değer kaybetmesi ile güçlenen Eur/Usd paritesi haftaya da alıcılı başladı. Paritede görülen  yükselişleri tepki alımı olarak değerlendiriyoruz. Yükselişler satış fırsatı yaratabilir. Eur/Try  kurunda ise 10.16-9.86 bant hareketi devam ediyor. Avrupa borsaları Cuma gününü İtalya hariç yükselişle kapattı. Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Isabel Schnabel, fiyatlar hali hazırda fiyatlar yükselmeye devam etseler de bu yıl Euro Bölgesi'nde yaşanan enflasyon artışının hala geçici olarak değerlendirildiğini söyledi. Orta vadede enflasyonun hala % 2 hedefinin altında kalması riski bulunduğunu belirten Schnabel, enflasyonun bu yıl Almanya kaynaklı yükselebileceğini ancak gelecek yıl ciddi şekilde düşeceğini tahmin ettiklerini ortaya koydu.

Bugün Euro Bölgesi’nde büyümenin öncü göstergelerinden  imalat PMI verisinin 62.0 puan açıklanması beklenirken hizmetler PMI verisinin ise 59.6 puan gelmesi tahmin ediliyor. Delta varyantının hala bazı bölgelerde arzda yaşanan darboğazı tehdit etmesi  ekonomilerde bir miktar yavaşlama yaratsa da büyüme üzerindeki mevcut toparlanmanın henüz değişmediğini izliyoruz. Yine bölge ekonomilerinden gelecek PMI verileri  euro ve Avrupa borsaları üzerinde fiyatlamalarda belirleyici olabilir.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1441 seviyesinin altında önce 1434 ve arkasından 1426 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1451 direncinin kırılması halinde önce 1456 ve arkasından 1466 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1567 seviyesinin kırılması halinde önce 1575 ve arkasından 1590 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1554 desteğinin altında önce 1546 ve arkasından 1528 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 8.4820 seviyesinin kırılması halinde önce 8.4570 ve arkasından 8.4180 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 8.5250 direncinin üzerinde önce 8.5500 ve arkasından 8.5880 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1783 seviyesinin altında önce 1776 ve arkasından 1765 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1788 direncinin kırılması halinde önce 1793 ve arkasından 1797 direnci test edilebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

#BEYAZ BEYAZ FİLO - 100 milyon TL’ye kadar borçlanma aracı ihracı kapsamında SPK’ya başvuru yapıldığı açıklandı.

#BRLSM BİRLEŞİM MÜHENDİSLİK - Şirket ile Aydınlı İnşaat arasında Aydınlı Hazır Giyim Selimpaşa Fabrikası'nın Mekanik Tesisat yapım işleri için 11,4 milyon TL bedelli sözleşme imzalandığı açıklandı.

#BUCIM BURSA ÇİMENTO - Sermaye artırımından elde edilen fonun 67,9 milyon TL’lik kısmının yatırım harcamalarında kullanıldığı açıklandı.

#CELHA ÇELİK HALAT - Sermaye artırımından elde edilen fonun tamamının ISCTR’den alınan spot kredi ödemesinde kullanıldığı açıklandı.

#DITAS DİTAŞ DOĞAN - Sermaye artırımından elde fonun işletme sermayesi ihtiyaçlarında kullanıldığı açıklandı.

#IHLAS İHLAS HOLDİNG - İs tanbul Avcılar’daki 42.964 m 2 ’lik arsa üzerinde konut ve işyerinden oluşan Bizimevler inşaat projesi yapmak üzere hasılatın %35'i arsa sahibine ait olacak Hasılat Paylaşım Sözleşmesi imzalandığı açıklandı.

#KARSN KARSAN - Karsan Atak Electric’in Barselona-Madrid arasında test edilen ilk elektrikli otobüs olduğu medyada yer aldı.

#MMCAS MMC SANAYİ - 1 yatırımcı tarafından yönetim kurulu kararının iptali istemiyle dava açıldığı belirtildi.

#QNBFB QNB FİNANSBANK - 112 gün vadeli 257,0 milyon TL tutarında bono ihraç edildi.

#ULKER ÜLKER BİSKÜVİ - Esenyurt fabrikasında üretimi yapılan kek işini, kek üretiminde kalite, verimlilik ve rekabet avantajını arttırma stratejisi dahilinde Gebze fabrikasında yer alan ve genişleme projeleri için ayrılan alana taşınmasına ve Esenyurt'taki binanın arsasıyla beraber karar verildiği açıklandı.

#SISE ŞİŞECAM - IFC’nin Şişecam’a 75 milyon euro finansman sağladığı medyada yer aldı. JCR Avrasya tarafından şirketin Uzun Vadeli Ulusal Notunun "AAA(Trk) / (Stabil Görünüm)", Kısa Vadeli Ulusal Notunun "A-1+(Trk) / (Stabil Görünüm)", Uzun Vadeli Uluslararası Notunun (yerel ve yabancı para cinsinden) "BBB- / (Stabil Görünüm)" ve Kısa Vadeli Uluslararası Notunun (yerel ve yabancı para cinsinden) "A-3 / (Stabil Görünüm)" olarak belirlendiği açıklandı

#EGEPO.HE - Şirket payları Borsa’da Satış yöntemiyle 25 - 26 Ağustos’ta halka arz edilecek.

#YEOTK.HE - Şirket payları Borsa’da Satış yöntemiyle 27 - 31 Ağustos’ta halka arz edilecek. 

#AKFGY AKFEN GYO - Şirket sermayesinin 344,6 milyon TL’den %161,14 oranında bedelli olarak 555,4 milyon TL milyon TL nakden artışla 900 milyon TL’ye yükseltilmesi kapsamında rüçhan haklarının kullandırılmasının ardından kalan 97.086 adet pay satılarak sermaye artırımı tamamlandı.

#HDFGS HEDEF GİRİŞİM - Şirket paylarının geri alınması kapsamında 424.053 adet pay 2,60 - 2,64 TL fiyat aralığından geri alındı.

#INDES İNDEKS BİLGİSAYAR - Şirket paylarının geri alınması kapsamında 101.730 adet pay 5,89 - 5,90 TL fiyat aralığından geri alındı.

Kaynak:Acar Menkul
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı düne göre azaldı
 
Küresel piyasalar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uluslararası piyasalar
Haftaya %1.28 seviyelerinden başlayan ABD on yıllık getirileri, hafta ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de yatay-negatif yönlü bir açılış bekliyoruz. BIST 100 ...
TL mevduat faizleri arttı, TL kredi faizleri azaldı
Bankaların TL mevduat için uyguladıkları faiz oranı 13 Ağustos haftasında ...
 
Kıymetlilerin tamamı kırmızıda
Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda dünkü seansta altın işlemlerinin ...
Piyasalara analitik bakış
Bugün yurt içinde TCMB’nin yayınlayacağı 12 Ağustos tarihli PPK toplantı ...
Küresel piyasalar
Dün ABD piyasaları, Fed tutanaklarının Fed'in varlık alımlarında azaltıma ...
 
Tutanaklar sonrası kıymetliler satışta
Paladyum 2489 dolar/ons seviyesinden seansa başlayan dünkü seansın en ...
Tatile geldi Kızılay gönüllüsü oldu
Batı Karadeniz’de yaşanan sel felaketi birçok aileyi hazırlıksız yakaladı. ...
Günün gelişmeleri
Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. Küresel piyasalarda da gözler dün ki ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri