Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>EKONOMİ
23 Ağustos 2021 Pazartesi - 11:22

Küresel piyasalar

Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu? Geçtiğimiz Cuma günü ABD piyasaları, küresel para politikası duruşu ve delta varyantına ilişkin endişeler nedeniyle volatilitenin öne çıktığı haftayı tepki alımlarının desteğinde alıcılı seyirle tamamladı.

Küresel piyasalar

Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Teknoloji sektörü hisselerinde öne çıkan alımların desteğinde artıda kapandı

Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu? Geçtiğimiz Cuma günü ABD piyasaları, küresel para politikası duruşu ve delta varyantına ilişkin endişeler nedeniyle volatilitenin öne çıktığı haftayı tepki alımlarının desteğinde alıcılı seyirle tamamladı. Özellikle Dallas Fed Başkanı Kaplan’ın güvercin cepheye yaklaşan söylemlerinin piyasalardaki pozitif görünümde etkili olduğunu söyleyebiliriz. Dallas Fed Başkanı Kaplan delta varyantı tehlikesinin devam etmesi ve küresel toparlanma görünümünü sekteye uğratması durumunda varlık alımlarının yakın zamanda azaltılması gerektiği yönündeki görüşünde revizyona gidebileceğini belirtti. Tepki alımlarında ayrıca, vaka sayılarının yaz başındaki seviyelere gerilemediği sürece Fed’in sıkı patikaya geçiş yapmayacağı yönündeki öngörüler de etkili oldu. Bu çerçevede ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,25’li seviyelerde sakin seyrini sürdürürken, VIX endeksinin 18 seviyesine doğru gerilediğini takip ettik. Nasdaq endeksi %1,19 yükselişle 14.715 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi %0,81 değer kazancıyla 4.442 seviyesinden günü tamamladı. Dow Jones endeksi de %0,65 artışla 35.120 seviyesinden kapandı. Haftalık bazda ise Dow Jones endeksi %1,1 düşüş kaydederken, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri sırasıyla %0,6 ve %0,7 ekside kapandı. Sektörel cephede, küresel büyüme endişelerinin öne çıktığı konjönktörde alımların teknoloji sektörü hisselerinde yoğunlaştığını takip ettik. Microsoft, Cisco ve Salesforce hisseleri Dow Jones endeksindeki yükselişte etkili olurken, çip üreticisi şirketlerin hisselerinde de alıcılı seyir ön plandaydı. Öyle ki, Nvidia hissesi %5,1 yükseliş kaydetti. .

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında da, haftanın kritik gündem maddesi olan Jackson Hole toplantısı öncesinde pozitif seyir görülüyor. Hang Seng endeksinin bu sabah teknoloji sektörü hisseleri öncülüğünde %2 yükseliş kaydettiğini takip ediyoruz. Hatırlanacağı üzere, geçen hafta düzenleyici otoritelerin uygulamalarının yarattığı baskılanma nedeniyle endeks %20’den fazla düşüşle Şubat ortasından bu yana en kötü performansını göstererek ayı piyasasına girmişti. ABD vadeliler tarafında da, risk algısındaki güçlenmenin doların küresel piyasalarda güç kaybetmesini tetiklemesi paralelinde alıcılı seyir izliyor. Bugün ABD’de Chicago Fed ulusal aktivite endeksi, PMI ve mevcut konut satışları verileri takip edilecek. Chicago Fed ulusal aktivite endeksi Temmuz ayı verisinin aylık bazda 0,02 puanlık ılımlı artış göstererek 0,11 sevitesinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. PMI verileri cephesinde de Ağustos ayı öncü imalat PMI verisinin aylık bazda 1,1 puan düşüşle 63,2 seviyesine ılımlı gerileyerek yüksek seviyelerini sürdüreceği öngörülüyor. Hizmet PMI verisinin de 0,7 puan düşüşle 59,2 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Mevcut konut satışları verisinin ise Temmuz ayında aylık bazda %0,5 düşüşle 5,83 milyon seviyesinde gerçekleştiği tahmin ediliyor. Euro Bölgesi’nde de PMI verileri takibimizde olacak. Ağustos ayı öncü imalat verisinin aylık bada 0,8 puan düşüşle 62 seviyesine gerilemesi öngörülüyor. Hizmet PMI verisinin de 0,3 puanlık ılımlı düşüşle 59,5 seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de Richmond Fed imalat endeksi ve yeni konut satışları verileri takip edilecek. Richmond Fed imalat endeksi Ağustos ayı verisinin aylık bazda 2 puan düşüşle 25 seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Yeni konut satışlarının da Temmuz ayında aylık bazda %3,3 artışla 699K seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor.

Kaynak:Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Günün gelişmeleri
 
Uluslararası Sanatçı Filmleri sergisi İstanbul Modern’de
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Günün gelişmeleri
Cuma günü yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi Cuma gününü % ...
Uluslararası piyasalar
Haftaya %1.28 seviyelerinden başlayan ABD on yıllık getirileri, hafta ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de yatay-negatif yönlü bir açılış bekliyoruz. BIST 100 ...
 
TL mevduat faizleri arttı, TL kredi faizleri azaldı
Bankaların TL mevduat için uyguladıkları faiz oranı 13 Ağustos haftasında ...
Kıymetlilerin tamamı kırmızıda
Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’nda dünkü seansta altın işlemlerinin ...
Piyasalara analitik bakış
Bugün yurt içinde TCMB’nin yayınlayacağı 12 Ağustos tarihli PPK toplantı ...
 
Küresel piyasalar
Dün ABD piyasaları, Fed tutanaklarının Fed'in varlık alımlarında azaltıma ...
Tutanaklar sonrası kıymetliler satışta
Paladyum 2489 dolar/ons seviyesinden seansa başlayan dünkü seansın en ...
Tatile geldi Kızılay gönüllüsü oldu
Batı Karadeniz’de yaşanan sel felaketi birçok aileyi hazırlıksız yakaladı. ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri