Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
7 Aralık 2009 Pazartesi - 07:42

Hollanda'dan İsviçre'ye minare tepkisi

Hollanda’da Türkler’den İsviçre referandumuna anlamlı mesaj. İki yeni minare açılışı Hollanda devlet yetkilileri ile birlikte yapılacak.

Hollanda dan İsviçre ye minare tepkisi

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da 1994 yılında kiliseden camiye çevrilen Amsterdam Nizam-ı Alem Süleymaniye Camii'nin sonradan yapılan 'minaresi'nin törenle açılacağı belirtildi. İsviçre'de minare yapımına yasak getiren referandumun yankıları sürerken, Hollanda'da bir Türk caminin yeni yapılan minaresi, 11 Aralık tarihinde hizmete açılacak. Önümüzdeki hafta yapılacak resmi törene Amsterdam'ın Osrdorp Belediye Başkanı Marjo Teuling de katılacak.

HALKTAN BÜYÜK DESTEK GÖRDÜK

Hollanda'da minare tartışmalarının olmamasından memnuniyet duyduklarını dile getiren Amsterdam Nizam-ı Alem Süleymaniye Cami Derneği Başkanı Hikmet Tikici, insanların birbirlerini olduğu gibi kabullenmelerinin çok önemli olduğunu söyledi. Camilerin kutsal mekanlar olduğunu dile getiren Hikmet Tikici, "Yaşadığımız ülke Hollanda'da camilerimize yönelik herhangi bir eleştiri almadık. Tam aksine Hollandalı yetkililerden ve halktan büyük destek gördük. Son günlerde İsviçre'de yaşanılan cami ve minare tartışmalarını son derece çirkin buluyoruz. Hollanda'da bu tür tartışmalar yaşanmadı” dedi.

IRKÇILARA NET MESAJ

Caminin iki yeni minaresinin açılışının ırkçılara mesaj olduğunu belirten Tikici, caminin sadece ibadet yeri olarak değil, birçok sosyal aktiviteye de ev sahipliği yaptığını anlattı. Tikici, minarelerinin resmi açılışına Osdorp Belediye Başkanı Marjo Teuling'in de katılacağını duyurdu.

Durumun ciddileşmesini istemiyoruz

İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy- Rey, minare referandumundan sonra ortaya çıkan "durumun ciddileşmesini engellemek için ellerinden geleni yaptıklarını" söyledi.

KIŞKIRTMA VAR

Calmy-Rey, İsviçre'nin minarelerin yasaklandığı referandumun ardından herhangi bir terör tehdidi almadığını belirtti. "Herhangi bir terör tehdidiyle ilgili bilgimiz yok" ifadesini kullanan Bakan, minare referandumunun düzenlenmesi için başvuruda bulunan İsviçre Halk Partisi'nin, burkanın da yasaklanması için hazırlık yapmasını kast ederek, "Maalesef İsviçre'de burkanın ve Müslüman mezarlıklarının yasaklanması için provokasyon yapanlar var" diye konuştu.

MiNAREDE BiR ARAYA GELDi

Almanya'da yayımlanan Bild am Sonntag gazetesi, Mannheim kentindeki Yavuz Selim Camii imamı ile Lieberfrauen Kilisesi papazını, caminin minaresinde bir araya getirdi. İmam Mustafa Aydınlı ve papaz Hans Jocahim Martin, bu buluşmada İsviçre'deki minare yasağıyla ilgili halk oylamasında alınan kararı değerlendirdi. ''Minare düeti'' başlığıyla yayımlanan haberde, Martin'in ilk kez 36 metre yüksekliğinde olan minareye çıktığı belirtildi. İnsanların birbirleriyle konuşması gerektiğini, yabancıya karşı korkuların birbirini tanımamaktan kaynaklandığını ifade eden Aydınlı, "Minare tehlikeli bir şey değil. Müslümanlar’a caminin nerede olduğunu gösteren bir kule. Hıristiyanlar’ın da kilise kulesi var" dedi.

 
İş dünyasından katsayı tepkisi
 
Otomobilde bu fırsatı kaçırmayın!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İş dünyasından katsayı tepkisi
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de mesleki eğitimin ikinci ...
'Erdoğan'ın otokratik dürtüleri var'
Economist'e göre Türk-Amerikan ilişkilerinde asıl test İran olacak
Başsavcı için 26 yıl istendi
Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner hakkında görevi kötüye kullanmak, ...
 
Altın 5 bin doları görecek
Altın 5 bin doları görecek Uzmanlar, Barack Obama'nın Beyaz Saray'daki ...
‘Herkes konuşuyor, yazarlar niye sussun?’
Yargıtay Onursal Başsavcısı Sami Selçuk, Danıştay’ın katsayı kararına ...
Sarkozy’den İsviçre'ye destek!
‘İsviçreliler minare istemiyor Fransızlar da çarşaflı kadın!’
 
ABD Osmanlı'nın parçalanmasına ağlıyor
'Barışı bitirecek son barış'
Türkiye'nin tepkisini çeken saldırı
Türkiye, Somali'deki bombalı saldırıyı şiddetle kınadı
NATO'da Afganistan sıkıntısı
Bugün Brüksel'de biraraya gelen NATO Dışişleri Bakanları da Afganistan'a ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri