Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
4 Aralık 2009 Cuma - 07:50

Sarkozy’den İsviçre'ye destek!

‘İsviçreliler minare istemiyor Fransızlar da çarşaflı kadın!’

Sarkozy’den İsviçre ye destek!

İsviçre’deki minare referandumunun sonucuna tüm dünyadan tepki yağarken en büyük destek yabancı ve Türk düşmanlığında sınır tanımayan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’den geldi. İsviçre’nin aldığı kararın kendi milli kimliklerinin bir göstergesi olduğunu, Fransızlar’ın da sokaklarda çarşaflı kadınlar görmek istemediğini söyledi.

İsviçre’nin yeni minare inşasını referandumla yasaklamasının ardından camiler ve minarelerle ilgili en büyük tartışma Fransa’da başladı. Gazeteler ve köşe yazarları Fransızların bu konudaki eğilimini değerlendirirken sağcı liderler de art arda açıklamalar yaptı. Fransız parlamentosunda çoğunluk grup başkanı Bertrand Xavier önceki gün devlete bağlı resmi ibadet yerleri olması gerektiğini söyledi ama “Bunun için minarelerin şart olduğundan emin değilim” dedi. UMP partisinin sözcüsü Dominique Paille de başka bir programda benzer bir açıklamayı yaptı. Ama en radikal çıkışı Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy yaptı.

“Kimliklerini koruyorlar

Sarkozy, partisi UMP’den milletvekilleriyle yaptığı bir toplantı sırasında baklayı ağzından çıkardı. Toplantıya katılan milletvekillerinin AFP’ye yaptığı açıklamaya göre yabancı ve özellikle de Türk karşıtlığıyla tanınan Cumhurbaşkanı konuşmasında “Fransa’daki gibi İsviçre’de de insanlar ülkelerinin değiştiğini, bozulduğunu görmek istemiyor. Milli kimliklerini korumak istiyorlar” dedi.

Sarkozy konuşmasında ayrıca “İsviçreliler yeni minare görmek istemiyor, Fransızlar da sokaklarda peçeli, çarşaflı kadınlar görmek istemiyor. Ama bu İslama karşı oldukları anlamına gelmez” ifadelerini de kullandı. Sarkozy böylece minare tartışmalarını yine kendi partisinin gündeme getirdiği çarşaf tartışmalarıyla bağlamış oldu. UMP milletvekilleri yaz aylarında çarşaflı kadınların dolaşmasının kabul edilemez olduğunu söylemiş, araştırmalar çarşaflı kadınların sayısının 400’den az olduğunu gösterdiği halde mecliste bir komisyon kurulmuştu.

İlk tepki sosyalistlerden

Sarkozy’ye ilk tepki kendi ülkesinden geldi. Sosyalist milletvekilleri açıklamaları “çok tehlikeli” olarak niteledi. Sosyalistlerin lideri Jean-Marc Ayrault da “büyük sorumsuzluk” dedi. Mecliste kurulan çarşafla komisyonu üyeleri “Minare referandumuna sıcak bakmıyoruz” dedi.

Milli kimlik tartışması

NİCOLAS Sarkozy göreve geldiğinden beri azınlıklara ve Müslümanlara karşı hareket ediyor. UMP’nin yazın başlattığı çarşaf tartışmalarının ardından Sarkozy geçtiğimiz ay da “milli kimlik” tartışmasını ateşledi. Pazarları kilise çanları arasında piknik yapmaktan bahseden bir şarkıya referans vererek Fransız kimliğinin belirlenmesi gerektiğini söyleyen Sarkozy bununla ilgili bir çalışma da başlattı. Ancak resmi anketlerde insanlara dinleri ve ırkları dahi sorulmuyor. Dolayısıyla Sarkozy’nin milli kimlik tartışması tepki çekiyor.

Irkçılar mezarlara da yasak istedi

Minare referandumuna sebep olan imza kampanyasını başlatan İsviçre Hristiyan Halk Partisi Başkanı Christophe Darbellay, dün yine krizi körüklemeyi sürdürdü. Yerel bir televizyona konuşan Darbellay, ülkedeki Yahudi ve Müslüman mezarlıklarının yasaklanması konusunu referanduma götürüceklerini söyledi. Irkçı lider ayrıca kamuda çalışan Müslüman kadınların başörtüsü takmasının yasaklanmasını ve Müslüman mezarlarının da yasağa dahil edilmesini istediklerini belirtti. Irkçı liderin bu sayede sağcı seçmeni kazanmayı planladığı belirtiliyor.

 
Emlak vergisine 4 yıllık yüzde 10 zam
 
‘Herkes konuşuyor, yazarlar niye sussun?’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD Osmanlı'nın parçalanmasına ağlıyor
'Barışı bitirecek son barış'
Türkiye'nin tepkisini çeken saldırı
Türkiye, Somali'deki bombalı saldırıyı şiddetle kınadı
NATO'da Afganistan sıkıntısı
Bugün Brüksel'de biraraya gelen NATO Dışişleri Bakanları da Afganistan'a ...
 
Eczacılar bugün kepenk kapatıyor
SGK olmaz diyor ancak eczaneler bugün eylem yapmakta kararlı. Kepenkler ...
Ehliyet almak zorlaşıyor
Motorlu Taşıt Sürücüleri Kurs Yönetmeliği'nde değişiklik yapılacağı yönündeki ...
Türkiye'nin notu yükseldi
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin notunu 2 ...
 
Başkent’in tatil alternatifleri fuarda görücüye çıkarılacak
Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Başkent’in doğal, tarihi ve kültürel ...
Kenan Evren ilk kez konuştu
Kenan Evren: İsmimi ben koymadım ki üzüleyim
'Obama kendi Vietnam'ını yaratıyor'
Küresel BAK sözcüsü Önen, Afganistan'a 30 bin ek asker yollayacak ABD ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri