AVRUPA ülkelerinde üretilen birçok sanayi ürününü artık OSTİM’de bulmanın kolay olduğunu söyleyen Ankaralı üreticiler, hedeflerinin beş yıl içinde fabrikalaşmak olduğunu söyledi.
1993’te kurduğu şirketinin giderek büyüdüğünü söyleyen girişimci Kaya Karan, bazı ürünlerin üretiminde Türkiye’de tek olduklarını belirterek, şunları söyledi:
“Üç kişi bundan 17 yıl önce bu imalathaneyi kurduk. Büyük ilerlemeler kaydettik. Hedefimiz en kısa sürede kendi fabrikamızı kurup, daha büyük işlere imza atmak. Gerek gıda olsun gerek hammadde olsun gerekse çimento gibi ürünlerin sevkiyatı için kullanılan vakumlu boruların bakım ve onarımını yapıyor, aşınmayı önleyen tedbirler alıyoruz. Zaman kaybını yarı yarıya indiren vakumlu borular 40 saatte aktarımı yapılacak bir ürünün altı saatte alınmasını sağlıyorlar.”
Çevre dostu
Yaptıkları işin büyük ve zaman alacak hammadde veya ürünlerin sevki olduğunu anlatan Karan, çevreyi kirletmeden aktarım yapmanın çok önemli olduğunu vurguladı ve “Diyelim ki 40 bin ton gibi bir ürünü bir yerden aktarma yapacaksınız. Bakımını büyük özenle yaptığımız vakumlu borular bu ürünün çok az bir sürede taşınmasını sağlayacaktır. Bizim görevimiz üretim için kullanılan hammaddeyle üretim sonrası atıkların ekonomik ve çevreye zarar vermeyecek şekilde sevkidir” dedi.
Karan özellikle cam fabrikaları ve demir çelik fabrikalarına hizmet verdiklerini sözlerine ekledi.
Yangın dolabı
Ostim’ de bir başka imalathanenin sahibi olan Talat Kuruçayırlı da, ileride fabrika haline gelmelerinin yakın olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“1997’den bu yana üretim yapıyoruz ve bu işte çok iyi olduğumuzu söyleyebilirim. Bir çok şekilde ürünlerimize talepler artıyor. Hem yurt içinde hem de yurtdışında işler yapıyoruz. Anadolu’nun bir çok yerinde bayiliklerimiz mevcut. İlerleyen dönemde fabrika açma yolundayız. Yangın dolapları tek başına bir anlam ifade etmiyor. Önemli olan içindeki sistemi de üretebilmek.”
Kalifiye eleman ihtiyacı var
OSTİM’de 1986 yılından beri inşaat çatıları, paslanmaz su depoları gibi demir çelik üreten İsmail Dündar, “1956 yılında ikinci kuşak olarak çok küçük bir şekilde işe başladık. 1986’da OSTİM’e geldik. Dün çok küçük bir dükkandık, bugün bir imalathaneyiz. Yarın ise fabrika olacağız. Türkiye’de kalifiye eleman yetişmeli, çünkü sektörün buna ihtiyacı var” dedi.
TİGEM’den büyük hayvan ithalatı
TARIM İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) düzenleyeceği dört ayrı ihaleyle ABD’den toplam bin 550, hayvan ithalatına açık ülkelerden de toplam bin 800 baş gebe düve ithal edecek.
TİGEM’in Resmi Gazete’de yayımlanan ihale duyurularına göre, ABD’den ithal edilecek 800 baş siyah alaca (Holstein Friesian) ırkı damızlı gebe düveye ilişkin ihalede teklif mektupları 25 Ekim saat 10.30’a kadar, yine ABD’den aynı özelliklere sahip 750 gebe düve için de teklif mektupları 25 Ekim saat 14.00’e kadar alınacak.
Müdürlük yapacağı iki ayrı ihale ile de hayvan ithalatına açık ülkelerden 900’er baş simental ırkı gebe düve alacak. 900 baş gebe düve ithalatı için teklifler 26 Ekim saat 14.00’e, diğer 900 baş gebe düve için de teklifler 26 Ekim saat 10.30’a kadar yapılacak.
İhale şartnameleri 300’er lira bedel karşılığında TİGEM’in Ankara Karanfil Sokak’taki genel müdürlük binasından alınabilecek.